Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Και μετά το Πάσχα τι; Τριπλό στοίχημα για την επιστροφή στην κανονικότητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωπη με εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις για την πανδημία, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τους όρους της επιστροφής σε μια στοιχειώδη κανονικότητα βρίσκεται η κυβέρνηση.

Oι αριθμοί ιδίως στο μέτωπο των διασωληνωμένων μπορεί να είναι ακόμη απογοητευτικοί, αλλά η εκτίμηση που υπάρχει μεταξύ των επιστημόνων είναι ότι αρχίζει η σταδιακή υποχώρηση στην επέλαση του ιού.
Τα σημάδια σταθεροποίησης θα σηματοδοτήσουν και τις τελικές επιλογές που θα λάβει η κυβέρνηση με στόχο την μετάβαση σε μια πολύ πιο ασφαλή καθημερινότητα σε σχέση με τη σημερινή.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Πάσχα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, καθώς προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι η άρση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Μαΐου.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι ένα λάθος κατά τη διάρκεια του Πάσχα, είναι ικανό να τινάξει στον αέρα τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες και το σχεδιασμό που έχει γίνει για το καλοκαίρι.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα κορονοπάρτι, για τα οποία υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στην κυβέρνηση, λόγω του ότι μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.
Κυβερνητικά στελέχη ζητούν λίγες ημέρες ακόμη υπομονή και εξηγούν ότι αμέσως μετά το Πάσχα, η χώρα θα κάνει το αποφασιστικό βήμα, για να επιστρέψει σε στοιχειώδη καθημερινότητα.

Εστίαση
Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, είναι το άνοιγμα της εστίασης που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με υπαίθρια πάρτι που στήνονται τα Σάββατα σε κεντρικές πλατείες και στέκια της νεολαίας.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν νωρίτερα καφέ και εστιατόρια με τα τραπεζάκια έξω, λόγω του ότι θα τηρούνται και οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας.
Όπως εξηγούν, το περιβάλλον θα είναι πιο «προστατευμένο» για τους θαμώνες, ενώ θα αποτελέσει και μια επιπλέον «βαλβίδα αποσυμπίεσης» στην κόπωση των πολιτών λόγω του παρατεταμένου lockdown.
Στο πλαίσιο αυτό, το άνοιγμα της εστίασης θα αρχισει την επομένη του Πάσχα και όχι στις 10 Μαίου όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμος. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπει φρένο σε κορονοπάρτι και υπαίθριες συναθροίσεις που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη διασπορά του ιου.
Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι  κρίσιμο «εργαλείο» για το άνοιγμα της εστίασης θα αποτελέσουν και τα self tests.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μειωθεί ο κίνδυνος μεταδοτικότητας του ιού από τους εργαζομένους, αλλά το ερώτημα είναι τι γίνεται εάν νοσούν οι πελάτες που επισκέπτονται τα καφέ και τα εστιατόρια.

Παιδεία
Το άνοιγμα των λυκείων έγινε πραγματικότητα, μέσω των self tests και το ερώτημα που θέτουν όλο και περισσότεροι, είναι τι θα γίνει και με τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έχει καταστήσει σαφές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα πάντα αμέσως μετά το Πάσχα και με τους όρους που έχει θέσει η επιτροπή.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε  η 10η Μαΐου ως ημερομηνία για την επιστροφή στην εκπαιδευτική κανονικότητα, κάτι που θα σηματοδοτήσει και το τέλος της τηλεκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε την απόφαση για παράταση του διδακτικού έτους, καθώς πρέπει να αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες. Αναλυτικότερα, η σχολική χρονιά για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουνίου, ενώ για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έως τις 11 Ιουνίου.
Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι φέτος δεν θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, ενώ όσον αφορά τις Πανελλαδικές, ελήφθη η απόφαση να ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.

Τουρισμός
Η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού έχει «κλειδώσει» εδώ και αρκετό καιρό, με στόχο η χώρα να μπορέσει να ανακτήσει τη θέση της στον διεθνή ανταγωνισμό.
Ημερομηνία ορόσημο θεωρείται η 14η Μαΐου, με τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη να διευκρινίζει ότι οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα αμέσως.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, μέχρι να ανοίξει η διαδικασία εμβολιασμού, θα γίνονται συχνότατα δωρεάν self – tests σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ο υπουργός εστίασε σε πέντε βασικά σημεία που στέλνουν -όπως είπε- σαφή μηνύματα για την ασφαλή υγειονομική εικόνα της χώρας, και είναι:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση για πλήρη ανάρρωση αν έχει νοσήσει,
  • δωρεάν τεστ ελέγχου κορονοϊού,
  • άμεση απομόνωση περιπτώσεων θετικών στον κορονοϊό,
  • ξενοδοχεία απομόνωσης, και
  • υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί τα αναγκαίο τείχος ανοσίας και θα σταλεί μήνυμα εμπιστοσύνης στους τουρίστες ότι η Ελλάδα είναι μια απολύτως υγειονομικά ασφαλής χώρα.
“Στις 14 Μαΐου ανοίγουμε τα σύνορα. Για να φτάσεις να πεις συγκεκριμένη ημερομηνία σημαίνει ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο έγινε με πολύ δουλειά και σταθερά βήματα”, είναι το μήνυμα του κ. Θεοχάρη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ