Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Κάθε δράση για έναν βιώσιμο και ευημερούντα κόσμο, μετράει”, της Μαρίνας Σταυράκη – Πατούλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μ. Σταυράκη – Πατούλη Προέδρου του Δικτύου SDG 17 Greece και Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων

Η απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ιστορική συμφωνία για τη ζωή εκατομμύριων ανθρώπων. Πρόκειται για την υιοθέτηση 17 Στόχων, γνωστοί ως Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης ή Sustainable Development Goals, όπως είναι ευρύτερα γνωστοί στη διεθνή ορολογία, οι οποίοι εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε αυτή την παγκόσμια συμφωνία, περισσότεροι από 190 ηγέτες που εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο της ανθρωπότητας, δεσμεύτηκαν να εργαστούν για έναν κόσμο με αξιοπρεπή εργασία και καλή εκπαίδευση, έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς την απειλή της κλιματικής αλλαγής, έναν κόσμο που μέσα από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, θα μεριμνά για τις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών. Με άλλα λόγια πρόκειται για μία συλλογική επένδυση σε έναν κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, αλλά και έναν υγιή πλανήτη.

Το Δίκτυο SDG 17 Greece, ως ο μοναδικός αυτοδιοικητικός φορέας στην Ελλάδα για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, από την έναρξη της δραστηριοποίησής του πριν από περίπου δύο χρόνια, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διάχυση των Στόχων της «Ατζέντας 2030» στην ελληνική κοινωνία και την ενεργοποίηση συλλογικοτήτων και πολιτών στην κατεύθυνση οι Στόχοι αυτοί να καταστούν κοινωνικό κεκτημένο. Όραμά μας είναι μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση να διαμορφώσουμε ενεργούς πολίτες, οι οποίοι θα αναλάβουν δράση για τη μεγάλη αλλαγή στον πλανήτη μας μέχρι το 2030. Η θέσπιση της Ελληνικής Εβδομάδας των Στόχων αποτελεί μία από τις πρωτοβουλίες του Δικτύου μας κατά το πρότυπο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Για δεύτερη χρονιά φέτος, κινητοποιήσαμε τα περισσότερα από 100 μέλη του Δικτύου σε δράση, στη βάση του οικουμενικού μηνύματος για το 2021 «Αλλάζουμε το Κλίμα και Σώζουμε τον Πλανήτη και τους Ανθρώπους». Μέσα από έξι δράσεις με επίκεντρο την ενημέρωση, τη διάχυση, την παρέμβαση, ενεργοποιήσαμε μαθητές και πολίτες κάθε ηλικίας σε δράση, ατομική και συλλογική, για να αναστρέψουμε την κλιματική κρίση και να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές διακρίσεις. Κάθε δράση μετράει, κάθε δράση αφήνει το δικό της αποτύπωμα.

Έχοντας αυτό ως αφετηρία, αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία και δυνατότητα, και σε συντονισμένη προσπάθεια με τα μέλη του Δικτύου, δήμοι και περιφέρειες, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, ενεργοί πολίτες, υπεύθυνες επιχειρήσεις, γίνονται όλοι αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας, γίνονται κοινωνοί και πρεσβευτές της διάδοσης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η ελληνική κοινωνία συμμετέχει στη διαμόρφωση της παγκόσμιας συλλογικής συνείδησης απέναντι στο μέλλον του πλανήτη και στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα. Η επένδυση στην αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών αποτελεί καθήκον υψίστης σημασίας στην προσπάθεια για έναν κόσμο ευημερούντα και βιώσιμο.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ