Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ιδρύεται Κέντρο Ημέρας για Παιδιά και Εφήβους στη Μεταμόρφωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Ημέρας για Παιδιά και Εφήβους προχωρά ο δήμος Μεταμόρφωσης, μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Την εισήγηση του θέματος έκανε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κα Χαρίκλεια Νικολοπούλου, ενημερώνοντας το Σώμα πως ο δήμος εδώ και αρκετό καιρό είχε ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας να δημιουργηθεί στη Μεταμόρφωση ένα Κέντρο Υγείας για Παιδιά και Εφήβους.

Χαρακτηριστικά, η κα Νικολοπούλου τόνισε: “Από την ενημέρωση που μας έχει κάνει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου προκύπτει ότι είναι πολλά τα προβλήματα που άπτονται στον τομέα της ψυχικής υγείας στην προεφηβική και εφηβική ηλικία (10 – 17 ετών). Για αυτό και το είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο υγείας.”

Στη συνέχεια η αντιδήμαρχος ανακοίνωσε πως το Υπουργείο Υγείας έχει την επιθυμία να γίνει αυτό το Κέντρο στη Μεταμόρφωση και θα είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους γονείς και τα παιδιά που το χρειάζονται και δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνουν και πολλά χρήματα και να χρειάζεται να φύγουν από την πόλη για να εξυπηρετηθούν.

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης θα έχει την υποχρέωση να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες του κέντρου Ημέρας και τις λειτουργικές. Το επιστημονικό σκέλος θα καλύπτεται από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), μέσω του Υπουργείου Υγείας. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στην ευρύτερη περιοχή, μόνο στην Λυκόβρυση υπάρχει αντίστοιχο Κέντρο και όπως ειπώθηκε από την κα Νικολοπούλου “αυτό δεν μπορούσε να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της Διευθύντριας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μεταμόρφωσης, κας Ντούρου, η οποία αφού ενημέρωσε για τις κινήσεις που έκανε ο δήμος ώστε να φτάσει στο σημείο να μπορεί να υποβάλει την σχετική πρόταση στο Υπουργείο Υγείας, συμπλήρωσε πως είναι ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ και από την χαρτογράφηση που έχει κάνει η Κοινωνική Υπηρεσία, αποδείχτηκε πως υπάρχει αδήριτη ανάγκη για να δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο ημέρας στην πόλη της Μεταμόρφωσης.

 

Ενστάσεις και προτάσεις από την αντιπολίτευση που υπερψήφισε

Από την πλευρά τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής εξέφρασαν αρκετές ενστάσεις αλλά κατέθεσαν και συγκεκριμένες προτάσεις.

Αρχικά, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Χρονόπουλος, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι θα έπρεπε η Κοινωνική Υπηρεσία να ανακοινώσει στο δημοτικό συμβούλιο πόσα παιδιά και έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα που μπορεί να τα αντιμετωπίσει το Κέντρο Ημέρας. Η κα Ντούρου απάντησε στον κ. Χρονόπουλο λέγοντας πως “το να σας πω αν είναι 150 ή 200 τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια δεν είναι η ουσία” και ενημέρωσε πως στην παιδοψυχολόγο που υπάρχει στην Κοινωνική Υπηρεσία έχουν πάει για αξιολόγηση περισσότερα από 60 παιδιά, σε διάστημα δύο ετών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Βασίλης Καραβάκος, ο οποίος επέκρινε το γεγονός πως πρέπει να λειτουργούν αυτά τα κέντρα μέσω εταιρειών και υπογράμμισε πως “εξ ανάγκης θα πρέπει να πούμε ναι σε αυτό το πρόγραμμα”. Ενώ πρότεινε το Κέντρο Ημέρας να λειτουργήσει στο σκεπαστό της Αττικής Οδού – και να μην γίνει καφετέρια εκεί – και να γλιτώσει ο δήμος τα χρήματα του ενοικίου.

Ακολούθησε η παρέμβαση του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολιτεία Πολιτών”, κ. Σάββα Νάνου, ο οποίος στάθηκε στην αναγκαιότητα να γίνει αυτή η δομή στη Μεταμόρφωση αλλά στηλίτευσε την τακτική των κυβερνήσεων να παραχωρούν στην αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες χωρίς τους απαραίτητους πόρους και ζήτησε άμεση χρηματοδότηση των δήμων για όλα αυτά τα προγράμματα. Και ο κ. Νάνος είχε μία πρόταση προς την διοίκηση. Όχι για το που θα στεγαστεί το Κέντρο Ημέρας αλλά να ζητήσει ο Δήμος ως αντισταθμιστικό την δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στη Μεταμόρφωση.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Γιατί πρέπει ο δήμος να κάνει αυτό το πράγμα και όχι το κράτος; Έπρεπε να είναι αυτονόητη η λειτουργία τέτοιων δομών σε όλους τους δήμους της χώρας, εδώ και χρόνια. Αυτή είναι η τακτική του κεντρικού κράτους για να οδηγεί στην είσοδο του ιδιώτη”.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ