Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο 16χρονος που χτυπήθηκε από πυρά αστυνομικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Έχασε τη μάχη για το ζωή ο 16χρονος Ρομά που τραυματίστηκε από τα πυρά αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη.

Κατέληξε ο 16χρονος Ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια καταδίωξης.

Η διοίκηση του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης στους γονείς του 16χρονου ότι ο γιος του απεβίωσε, ενώ νοσηλευόταν όλο αυτό το διάστημα σε σοβαρή κατάσταση.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ο ασθενής Φ.Κ. ετών 16 προσκομίσθηκε στο ΤΕΠ του Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» στις 5/12/22 στις 2:02π.μ. με τη Μονάδα του ΕΚΑΒ με τραύμα από πυροβόλο όπλο στην αριστερή ινιακή χώρα, σε κωματώδη κατάσταση. Υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Οδηγήθηκε
μετεγχειρητικά στη ΜΕΘ με μέγιστη μηχανική και φαρμακευτική υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών με την υγεία του να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Σήμερα 13/12/22, παρά την προαναφερόμενη υποστήριξη και τις άοκνες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της
ΜΕΘ, ο ασθενής απεβίωσε στις 10:10 π.μ. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του δεκαεξάχρονου.

Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας πρότεινε στο συμβούλιο πλημμελειοδικών την προφυλάκιση του αστυνομικού ο οποίος παραμένει σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Ωστόσο επειδή υπήρξε διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή, την απόφαση για την προφυλάκιση ή μη, θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο.

Προς το παρόν ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το χρονικό της καταδίωξης του 16χρονου Ρομά

Υπενθυμίζεται πως ο νεαρός πήγε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Μοναστηριού, περίπου στη 1:00 και αφού έβαλε καύσιμα έφυγε δίχως να πληρώσει. Ο θανάσιμος τραυματισμός του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την κοινότητα των Ρομά και όχι μόνο.

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι αλλά και τα στοιχεία που έρχονται στο φως, καθώς ανατρέπουν την πρώτη εικόνα που είχαμε, για το τι ακριβώς συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη επικοινωνία των αστυνομικών με το επιχειρησιακό κέντρο έγινε στη 01.02 και ανέφερε επικίνδυνους ελιγμούς του οχήματος του 16χρονου ενώ 49 δευτερόλεπτα μετά γίνεται λόγος για πρόσκρουση του σε τοιχίο.

Εντύπωση προκαλεί ότι για 28 λεπτά δεν γίνεται καμία αναφορά για πυροβολισμούς. Αυτό γίνεται στη 01.30 όχι μέσω ασυρμάτου αλλά τηλεφωνικά.

Στη 01:30:54 την ώρα δηλαδή που δηλώνεται ο πυροβολισμός γίνεται ακόμα μια κλήση στην Άμεση Δράση από τον υπάλληλο του πρατηρίου καυσίμων, ο οποίος τηλεφωνεί για να δηλώσει επίσημα το συμβάν.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ-Τώρα μου λέει ο συνάδελφος ότι πυροβόλησε…ότι μάλλον είναι από τον πυροβολισμό τραυματισμένος.

ΚΕΝΤΡΟ- Τι πυροβολισμό; Είχε πυροβολισμούς;

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ—Ο συνάδελφος μου είπε τώρα από την άλλη μηχανή.

ΚΕΝΤΡΟ- Πυροβόλησε συνάδελφος; Δικός μας;

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ- Ναι…ναι…

Εδώ επικρατεί μια μεγάλη παύση μέχρι που ο αστυνομικός στο κέντρο να κάνει την καθοριστική ερώτηση.

ΚΕΝΤΡΟ- Πού είναι τραυματισμένος, στο κεφάλι;

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ- Στο κεφάλι ναι…

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε επιμένει ότι δεν σημάδεψε τον 16χρονο οδηγό, κατάλαβε, όμως, όταν είδε το τραύμα, ότι πιθανότατα προερχόταν από δική του σφαίρα. Ο συνεπιβάτης του, μάλιστα, περιγράφει τη στιγμή των πυροβολισμών ως συνέχεια της προσπάθειας του 16χρονου να εμβολίσει τις μοτοσυκλέτες των αστυνομικών.

«Οι συνάδελφοι μου πάτησαν γκάζι και κινήθηκαν άμεσα προς τις φυλακές αποφεύγοντας το όχημα που ερχόταν κατά πάνω τους. Πρόλαβαν για κλάσμα δευτερολέπτου να αποφύγουν το όχημα πριν τους εμβολίσει. Ο οδηγός του οχήματος έστριψε και ακολούθησε από πίσω τους συναδέλφους με σκοπό να τους παρασύρει. Μόλις το αγροτικό επιτάχυνε, ο συνάδελφος έβαλε δύο φορές με το υπηρεσιακό του όπλο» αυτά δήλωσε ο συνεπιβάτης του αστυνομικού που πυροβόλησε.

Κούγιας: Πώς επιχείρησε να δικαιολογήσει τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 16χρονο

Υπενθυμίζεται οτι τον αστυνομικό έχει αναλάβει ο Κούγιας ο οποίος είπε αρχικά ότι «η ανάληψη της υπερασπιστικής ευθύνης σε μια τέτοια υπόθεση είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα». «Για να αναλάβω τον αστυνομικό, είδα την προσωπικότητα αυτού» πρόσθεσε.

«Ο εντολέας μου κατηγορείται για το πιο σοβαρό αδίκημα που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, αυτό της απόπειρας αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής, που με τον παλιό Ποινικό Κώδικα τιμωρούνταν με τουλάχιστον 10 χρόνια φυλακή. Με τον καινούριο Ποινικό Κώδικα, ο εντολέας μου αντιμετωπίζει από την ποινή της φυλακίσεως ενός έτους μέχρι την ποινή της καθείρξεως 15 ετών» ανέφερε ο δικηγόρος.

«Πυροβόλησε χαμηλά δύο φορές, την πρώτη φορά εκτός του στόχου του αυτοκινήτου και τη δεύτερη φορά προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πλην όμως από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσυκλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα και έτσι να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο δικηγόρος του αστυνομικού Αλέξης Κούγιας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ