Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2021-2030

Δημοσιεύθηκε

στις

Η 3η Μαρτίου 2021, ήταν μια ιστορική μέρα για το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη Στρατηγική της για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030, όπως αναφέρει η ΕΣΑμεΑ.

Αυτό το έγγραφο περιγράφει προτάσεις και τομείς εργασίας που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης πλέον των 100 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία, μέσω της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (CRPD). Αυτό το κείμενο πρόκειται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτήσεις, υπηρεσίες και δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε κάθε χώρα της ΕΕ- και στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά στο κείμενο της Στρατηγικής γίνεται στη γνωμοδότηση του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη Shaping the EU agenda for disability rights 2020-2030, ως αντιπροέδρου της Ομάδας 3 της ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή), καθώς έδωσε τον τόνο για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η Στρατηγική, από την πλευρά των ατόμων με αναπηρία και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, για την 3η Μαρτίου, δήλωσε: «Σήμερα είναι η αρχή. Θα εξετάσουμε προσεκτικά τη Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε την εφαρμογή της σε συμφωνία με τη Σύμβαση. Τα μέλη μας θα εξετάσουν προσεκτικά κάθε στοιχείο της στρατηγικής.

Δεν πρόκειται να περιοριστούμε από τη Στρατηγική και όταν προκύπτουν νέα ζητήματα, θα τα θέτουμε. Εάν υπάρχουν κενά και ελλείψεις, είναι καθήκον μας να τα επισημάνουμε και να αγωνιστούμε για ισχυρότερες δράσεις σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να διαμορφωθούν οι νέες πρωτοβουλίες και δομές έτσι ώστε να γίνουν χωρίς αποκλεισμούς και να έχουν αντίκτυπο και αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω της πλήρους και ουσιαστικής συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία και της δίκαιης κατανομής ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Η δουλειά μας δεν θα έχει τελεσφορήσει όσο εκατομμύρια Ευρωπαίων με αναπηρία μένουν στο σπίτι περιμένοντας ένα εμβόλιο COVID-19, ενώ εκατομμύρια ζουν σε ιδρύματα, ενώ άτομα με αναπηρία καταπιέζονται από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, ενώ αντιμετωπίζουμε διακρίσεις και άρνηση των δικαιωμάτων μας. Έως ότου κάθε άτομο με αναπηρία να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου του, το δικαίωμά του στην ελεύθερη κυκλοφορία σε μια Ευρώπη χωρίς φραγμούς, όπου θα μπορεί να ζήσει όπου και με ποιον επιλέξει με επαρκή υποστήριξη. Ποτέ πριν δεν ήταν πιο επείγουσα η δουλειά μας για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης της Ισότητας».

Το European Disability Forum, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, στην οποία πρόεδρος είναι ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, χαιρετίζει το γεγονός ότι η Στρατηγική βασίζεται στη Σύμβαση και υπενθυμίζει τις συστάσεις που έλαβε η ΕΕ από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία το 2015.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ