Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εφιάλτης ο κορονοϊός: Όλη η αλήθεια για το lockdown στην Αττική

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της κρίσης του κορονοϊού βρίσκεται εκ νέου η κυβέρνηση, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι η δεύτερη φάση της πανδημίας είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την πρώτη.

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Αττική είναι στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και κυβερνητικά στελέχη, λένε ότι «βρισκόμαστε ακόμη μακριά από αυτό».
Ο προβληματισμός είναι κάτι παραπάνω από έντονος με δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων, εξέλιξη που θα έφερνε το σύστημα υγείας στα όρια του.
Το ερώτημα που θέτουν όλο και περισσότεροι είναι εάν ο πρωθυπουργός θα λάβει την απόφαση για «καραντίνα» στην Αττική ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία από τον «αόρατο εχθρό», όπως έχει ονομαστεί ο covid-19.
Η απόφαση μόνον εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, παρά το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης διατηρεί στο ακέραιο το πολιτικό του κεφάλαιο και δείχνει να πείθει -με βάση τις δημοσκοπήσεις- τους πολίτες για τις επιλογές του.
Επί του παρόντος το δίλημμα που έθεσε ήταν «αυτοπροστασία ή καραντίνα», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να θέσει τους πάντες προ των ευθυνών τους για την εξέλιξη της πανδημίας ειδικά στην Αττική.
Με δεδομένο ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει- με βάση και την εμπειρία του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου- τις επιπτώσεις που έχει το «κλείδωμα» της οικονομίας, ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι τα δεδομένα θα αλλάξουν.
Από την άλλη όμως είναι σαφές ότι οι εστίες μετάδοσης είναι πολλές και αυτό που ονομάστηκε ατομική ευθύνη δεν αρκεί για να περιορίσει την διασπορά του ιού σε ανεκτά επίπεδα.

Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επικρατεί συνωστισμός και θεωρείται απίθανο να βελτιωθεί η κατάσταση ακόμη και εάν υπάρξει ενίσχυση με λεωφορεία των ΚΤΕΛ.
  • Στα περισσότερα σχολεία, οι αίθουσες είναι μικρές και ο αριθμός των μαθητών υπερβολικός.
  • Στις πλατείες, παρά το μέτρο για κλείσιμο των καταστημάτων – ακόμη και των περιπτέρων-,από τα μεσάνυκτα, υπάρχει έντονη κινητικότητα από νεολαία που ψάχνει για διασκέδαση.

«Κοινωνική μεροληψία»
Σε αυτά τα δεδομένα, εάν προσθέσει κανείς και την εποχική γρίπη, η οποία θα κάνει σύντομα την εμφάνισή της, καθιστούν σαφές ότι η κατάσταση είναι τουλάχιστον πολύ δύσκολη.
Το lockdown δείχνει να είναι μονόδρομος στην περίπτωση κατά την οποία ο ιός γίνει απειλητικός για τη δημόσια υγεία, αλλά σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην οικονομία.
Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στη φράση για «κοινωνική μεροληψία» την οποία μετά τον πρωθυπουργό χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.

Με απλά λόγια «κοινωνική μεροληψία» σημαίνει:

  • Ακίνητη οικονομία, όπου θα κυριαρχούν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι χωρίς εισόδημα.
  • Κλειστά σχολεία, όπου σοβαρή μόρφωση θα έχουν τα παιδιά πλούσιων οικογενειών.

Ο μισός πληθυσμός
Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει ένα νέο lockdown ειδικά στην Αττική, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο και θα οδηγούσε τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.
Στο Λεκανοπέδιο άλλωστε, ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας και μια τέτοια απόφαση θα είχε τραγικές συνέπειες για το ΑΕΠ σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για όλη την Ελλάδα.
Στις συσκέψεις που γίνονται στο Μαξίμου, το ζήτημα ενός lockdown για την Αττική έχει πέσει ουκ ολίγες φορές στο τραπέζι, αλλά πάντα το ερώτημα ήταν  ποιο θα ήταν το πραγματικό κέρδος.

Μπρος πίσω
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να «κλειδώσει» η Αττική για ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, με στόχο να σταματήσει η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η οικονομική δραστηριότητα θα άρχιζε ξανά μετά από δύο εβδομάδες και εάν υπήρχε και πάλι αύξηση των κρουσμάτων, έπρεπε  να ληφθεί εκ νέου απόφαση για lockdown.
Αυτό το μπρος πίσω, κρίθηκε ότι δεν βοηθά καθώς ενισχύει την ανασφάλεια μεταξύ των πολιτών και οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία που βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη καμπή.

Επιπτώσεις
Η εκτίμηση μάλιστα που κυριαρχεί είναι ότι ένα νέο lockdown στην Αττική είναι ικανό να αυξήσει την ύφεση που αναμένεται γύρο στο 8%-9% κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τουλάχιστον.
Στην ουσία δηλαδή, μια τέτοια απόφαση οδηγεί σε νέα λουκέτα επιχειρήσεων και αλματώδη αύξηση της ανεργίας, τάσεις που είναι δύσκολο να ανακοπούν ακόμη και εάν η χώρα ξεμπέρδευε σχετικά σύντομα από τον ιό.

Μάσκα παντού
Με δεδομένο ότι όλα κρέμονται σε μια κλωστή, ζητούμενο από εδώ και στο εξής είναι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και κάποια επιπλέον, όπως η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, θα περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Ένα τέτοιο σενάριο σημαίνει «ασφυξία» στις ΜΕΘ και το επόμενο βήμα, θα είναι ένα καθολικό lockdown, καθώς ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία, η ζυγαριά γέρνει πάντα προς την δεύτερη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ