Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εφιάλτης ο κορονοϊός: Κλειδί η Καθαρά Δευτέρα και… ορόσημο το Πάσχα για την αναχαίτιση του ιού

Δημοσιεύθηκε

στις

Κορυφώνεται η αγωνία για την Αττική, καθώς ο κορονοϊός φέρνει τα δημόσια νοσοκομεία στα όρια τους και στον «πόλεμο» ετοιμάζονται να μπουν και ιδιωτικές κλινικές.

Τα lockdown ναι μεν περιόρισαν τη διασπορά του ιού, είναι όμως σαφές ότι δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο το πότε θα επιστρέψουμε σε μια στοιχειώδη κανονικότητα.
Οι επιδημιολόγοι επιμένουν στην ανάγκη να τηρηθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα και οι κανόνες υγιεινής, σημειώνοντας ότι το 3ο κύμα της πανδημίας θα κρατήσει τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα.
Χαρακτηρίζουν δε, εξαιρετικά κρίσιμες τις επόμενες  δύο εβδομάδες, με το σκεπτικό ότι η πίεση στο ΕΣΥ έχει ενταθεί και θα αυξηθούν οι νοσηλείες στις εντατικές των νοσοκομείων.
Στο ερώτημα τις πταίει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι δεν εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα.
Μια ματιά να ρίξει κανείς στους δρόμους εύκολα θα αντιληφθεί ότι το lockdown του τελευταίου διαστήματος δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτό που ζήσαμε το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς:

  • την κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε επιταχυντές του ιού και
  • την άγνοια όσων συνεχίζουν να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους με κίνδυνο να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι τους.

 

Υπερκινητικότητα
Επιστήμονες, όπως ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως επισημαίνει, οι μετακινήσεις δεν περιορίστηκαν όσο έπρεπε,  ενώ είναι γνωστό ότι η υπερκινητικότητα απαιτεί μεγάλη προσοχή, καθώς ο ιός μεταδίδεται από τις επαφές,  κάτι που σημαίνει αποφυγή συνωστισμού.
Όσον αφορά στο 3ο κύμα σημειώνει ότι θα «ξεθυμάνει στα τέλη του μήνα», σημειώνει όμως ότι δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις συνθήκες κανονικότητας όπως τη γνωρίζαμε.

Δύο είναι οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποιεί:

  1. «Δεν πρόκειται να δούμε για πολλά χρόνια την κανονικότητα που είχαμε πριν από έναν χρόνο».
  2. «Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, πρέπει να έχουμε στοχευμένα μέτρα».

Εμβόλια – μεταλλάξεις
Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, το μόνο βέβαιο είναι ότι η ελπίδα για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας έρχεται από τα εμβόλια, αν και πάλι υπάρχουν κάποια ερωτήματα.
Ο ιός, όπως σημειώνει ο κ. Καπράβαλος τον επόμενο χρόνο μπορεί να μην είναι ο ίδιος και τα εμβόλια που σήμερα δείχνουν να είναι αποτελεσματικά, αύριο να μην μπορούν να ανταποκριθούν.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη να γίνει πράξη η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» με τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού.
Εξηγούν μάλιστα, ότι έως τότε οι συμπεριφορές αυτών που θα κάνουν και τις δύο δόσεις των εμβολίων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, γιατί ο ιός είναι παντού και δεν συγχωρεί τυχόν λάθη.
Οι μεταλλάξεις άλλωστε αποτελούν το μεγάλο κίνδυνο και υπογραμμίζουν την ανάγκη για υπεύθυνες συμπεριφορές, που είναι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του «αόρατου εχθρού».

Έκτακτα μέτρα
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, που επιβαρύνεται και από την κακή ψυχολογία στην κοινωνία, το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα αντιμετωπιστεί η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ.
Τα πρόβλημα στην παρούσα φάση, είναι ο εκρηκτικός συνδυασμός των κρουσμάτων, των μεταλλάξεων και της επιβάρυνσης που προκαλείται στο σύστημα υγείας.
Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αναδιάταξη  κλινικών και κρεβατιών με στόχο να αυξηθούν οι κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό
Στο πλαίσιο αυτό, κλειδί θεωρείται η Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου, όπου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς.
Ημερομηνία ορόσημο  πάντως παραμένει το Πάσχα στις 2 Μαΐου, όπου ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού, ίσως αποτελέσουν και την αρχή του τέλους της πανδημίας.
Ήδη, στη χώρα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, το επόμενο χρονικό διάστημα οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • ασθενείς θα παίρνουν εξιτήριο ακόμη και το Σαββατοκύριακο για να απελευθερωθούν πολύτιμες κλίνες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας,
  • παραχώρηση επιπλέον κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid.

 
Αποσυμφόρηση
Το μεγάλο «όπλο» στον «πόλεμο» κατά της πανδημίας είναι οι ιδιωτικές κλινικές ώστε να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική καθώς δέχονται ασφυκτική πίεση αυτή την περίοδο.
Βασικός στόχος του υπουργείο Υγείας είναι να εξασφαλίσει κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να νοσηλεύονται εκεί non-covid ασθενείς.
Για το λόγο αυτό, κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική θα παραχωρηθούν στο ΕΣΥ, ώστε το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τυχόν αύξηση διασωληνωμένων και νοσηλευομένων με κορονοϊό.
Οι δισταγμοί του ιδιωτικού τομέα ναι μεν υπάρχουν, αλλά  είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι τέτοια, που υποχρεώνει περισσότερες ιδιωτικές κλινικές να πουν το μεγάλο «ναι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ