Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εφιάλτης ο κορονοϊός: Ιδού τα 3 σενάρια για την επόμενη ημέρα του Covid-19

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για τον covid-19, την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ανοίγουν σταδιακά τις οικονομίες τους.

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει και εξηγούν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην επιστημονική κοινότητα είναι ότι ο δρόμος για να τελειώσει η πανδημία είναι ακόμη μακρύς και απαιτεί η πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού ν αποκτήσει αντισώματα.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ουκ ολίγες φορές έχει υποστηρίξει πως ακόμη και όταν θα έχει βρεθεί το εμβόλιο, δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς ότι ο κορονοϊός θα εκλείψει τελείως.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ιός ήρθε για να μείνει και η αντιμετώπισή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους, τους κανόνες δηλαδή για την υγιεινή και την ασφάλεια που θα εφαρμόσουμε.
Σε κάθε περίπτωση, ο πλανήτης έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα ύδατα και ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η πορεία του ιού, τους επόμενους μήνες ή και τα επόμενα χρόνια.

Πρόσφατα μάλιστα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών στις ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του NBC, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    • «Είναι αναπόφευκτο ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού».
    • «Ακόμη και αν οι μολύνσεις ελεγχθούν και μειωθούν δραματικά το καλοκαίρι, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα ο ιός να εξαφανιστεί».

Η ζωή αλλιώς
Η άκρως αυτή ανησυχητική τοποθέτηση επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο στον πλανήτη και ότι θα πρέπει στο εξής να πάρουμε τη ζωή μας αλλιώς.
Οι συνθήκες συγχρωτισμού τελειώνουν, η παραδοσιακή σχέση της γιαγιάς και του παππού με τα εγγόνια ανατρέπεται και τα υγειονομικά πρωτόκολλα μπαίνουν για τα καλά στην καθημερινότητά μας.
Η τουριστική σεζόν θα λειτουργεί με άλλα δεδομένα και τα αντισηπτικά στις ξαπλώστρες θα είναι το απαραίτητο αξεσουάρ για όποιον επιθυμεί να απολαύσει έστω και λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς.

Ασκήσεις επί χάρτου
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ανασφάλειας και φόβου, το ερώτημα που θέτουν όλο και περισσότεροι είναι πως θα είναι η επόμενη ημέρα της πανδημίας σε έναν κόσμο που δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.
Ασφαλής απάντηση δεν υπάρχει και στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες κάνουν ασκήσεις επί χάρτου με την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Διαχειρίσιμη κρίση
Σε κάθε περίπτωση τρία είναι τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα, με πρώτο αυτό της διαχειρίσιμης κρίσης.
Η βασική οπτική αυτού του σεναρίου βλέπει τον κορονοϊό ως κάτι που ήρθε για να μείνει, αλλά στο εξής δεν θα υπάρχουν δραματικές εξελίξεις όπως αυτές σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Ισπανία.
Ασφαλώς και θα υπάρξουν νέα κύματα, αλλά θα είναι μικρότερης έντασης και στη διάρκεια του καλοκαιριού και στη συνέχεια.
Το σενάριο προβλέπει ότι θα υπάρχουν λιγότερα κρούσματα τα επόμενα δύο χρόνια και στη συνέχεια θα εξαφανιστεί και η αντιμετώπισή του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που θα λάβει κάθε κράτος χωριστά.

Ισχυρότερο κύμα πανδημίας
Η βασική οπτική του β’ σεναρίου θέλει τον κορονοϊού να κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή του μέσα στους επόμενους μήνες.
Αμερικανοί ερευνητές τονίζουν ότι το νέο κύμα θα είναι πολύ πιο ισχυρό από αυτό που ζήσαμε το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου και θα κάνει την εμφάνισή του το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα.
Δεν αποκλείουν μάλιστα περισσότερα μικρότερα κύματα μετάδοσης κατά τη διάρκεια του 2021.
Αυτό το σενάριο προκαλεί σοκ, καθώς θυμίζει τις τραγωδίες με την κρίση της ισπανικής γρίπης το 1918 και με τον Η1 Ν1 το 2009.
Το σενάριο αυτό δεν αποκλείει να επαναληφθούν μέτρα όπως ο εγκλεισμός για να ελεγχθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού.

Αργή μετάδοση
Με βάση το τρίτο σενάριο που είναι και το πιο αισιόδοξο, τα δύσκολα πέρασαν και από εδώ και στο εξής, θα έχει πολύ αργούς ρυθμούς η μετάδοση του ιού.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κύμα μολύνσεων που σημειώθηκε παγκοσμίως το προηγούμενο διάστημα ήταν το μεγαλύτερο και δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής, καθώς η δυναμική του εξαντλήθηκε.
Κρούσματα ασφαλώς και θα καταγράφονται, αλλά δεν θα αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία όπως συμβαίνει τώρα, αλλά ο πλανήτης θα αφήσει μια για πάντα πίσω του την πανδημία.
Το σενάριο αυτό με απλά λόγια λέει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο μέλλον να ξαναζήσει η ανθρωπότητα περιοριστικά μέτρα όπως ήταν η καραντίνα και η απαγόρευσης της κυκλοφορίας στους δρόμους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ