Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Ευλογιά των πιθήκων: Τι αναφέρει ο ΠΟΥ για μεταλλάξεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν διαθέτει αποδείξεις ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί και πως αυτή η μολυσματική νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει στοιχεία ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η μολυσματική ασθένεια, η οποία είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική, δεν έχει μέχρι στιγμής την τάση να μεταβάλλεται.

Η Ρόζαμουντ Λούις, επικεφαλής της γραμματείας για την ευλογιά, η οποία είναι μέρος του Προγράμματος Έκτακτων Αναγκών του ΠΟΥ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες σε αυτό τον ιό, αν και η αλληλουχία του γονιδιώματος των κρουσμάτων θα βοηθήσει στην κατανόηση της τρέχουσας επιδημίας.

Σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κέρκοβ, την επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων, τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν είναι σοβαρά. «Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί, ιδίως στις χώρες όπου παρατηρούμε να εξαπλώνεται η επιδημία στην Ευρώπη», τόνισε, εξηγώντας ότι η μετάδοση του ιού «μπορεί να σταματήσει» στις χώρες όπου δεν είναι ενδημικός.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την προέλευση των κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ