Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Στο τραπέζι αύξηση ποσού – Πρόταση για παράταση στο voucher

Δημοσιεύθηκε

στις

Αγορές με το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών θα γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, Παναγιώτη Πουλιανό να ζητά παράταση λόγω έλλειψης ψυκτικών και τον Σκρέκα να κάνει λόγω για αύξηση δικαιούχων.

Τον Αύγουστο θα αρχίσει η αντικατάσταση των κλιματιστικών για τους δικαιούχους που αιτήθηκαν την ανακύκλωση τους και έλαβαν την επιδότηση για τις ηλεκτρικές συσκευές, ωστόσο υπάρχουν προβληματισμοί αναφορικά με το πόσο εύρυθμη θα είναι η διαδικασία και αν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως.

Αύξηση των δικαιούχων

Περίπου 910.000 αιτήσεις έγιναν για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» και σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, 250.000 άνθρωποι θα πάρουν το voucher. Όπως τόνισε, ωστόσο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η κυβέρνηση μελετά την αύξηση του ποσού για να πάρουν και κάποιοι από τους επιλαχόντες.

Ανακοίνωσε επίσης ότι αυξάνεται κατά 30% η επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα ηλεκτρικά δίκυκλα.

Οι δικαιούχοι έχουν καθοριστεί από εισοδηματικά κριτήρια που διαμορφώθηκαν από το point system ως εξής:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Προβληματισμός για τα κλιματιστικά και πρόταση για παράταση

Υπενθυμίζεται πως αγορές με τη χρήση επιταγών θα γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022. Αντίστοιχα, οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών μπορούν να πραγματοποιούνται έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022. Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, Παναγιώτη Πουλιανό, ωστόσο,

«Πιστεύουμε πως σε 3-4 μέρες θα έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα περίπου 700-800 ψυκτικοί… Μέσα σε ενάμιση μήνα οι ψυκτικοί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA και πρότεινε παράταση 1 με 2 μήνες του προγράμματος για να μπορέσει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να μπορέσουν και οι ψυκτικοί να εξυπηρετήσουν σωστά.

Ο κ. Πουλάκης έβαλε στο τραπέζι και το θέμα της απόσυρσης όλων αυτών των συσκευών δηλώνοντας πως δεν υπάρχει πυρόλησης για τα απόβλητα των συσκευών στη χώρα μας. «Εμείς προτείναμε στο αρμόδιο υπουργείο όσες συσκευές είναι εφικτό να αναγεννηθούν και τα υπόλοιπα να οδηγηθούν στο εξωτερικό όπου και υπάρχουν συστήματα πυρόλησης» ανέφερε.

οι ψυκτικοί που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα είναι ελάχιστοι συγκριτικά με τον όγκο των κλιματιστικών που θα αλλαχθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ