Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΕΟΔΥ για Κορωνοϊό: Εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει κρούσμα στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θεωρούν βέβαιο το εισαγόμενο κρούσμα κορωνοϊού τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Ουσιαστικά, το ζητούμενο υπό αυτή τη συνθήκη είναι «να μη μας ξεφύγει», όπως λέει χαρακτηριστικά επιστήμονας του Οργανισμού. Η έκβαση της μάχης κατά του κορωνοϊού στα ελληνικά σύνορα θα κριθεί από τον έγκαιρο εντοπισμό του και συνεπώς την απομόνωσή του. Αυτό που ενδιαφέρει τους ειδικούς είναι να μην εισαχθεί ανεξέλεγκτα το κρούσμα και να μη γίνει μια «αόρατη» εστία μετάδοσης, καθώς μετά μεγαλώνει πολύ ο κύκλος των ανθρώπων που ελέγχονται για τυχόν μόλυνση.

Αναφορικά με τη μετάδοση δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε ένα προσβεβλημένο άτομο γίνεται μεταδοτικό. Οπως εξηγεί ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, «υπάρχουν περιστατικά όπου η μετάδοση έγινε από άτομα που δεν είχαν ακόμη νοσήσει. Θεωρείται όμως ότι στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, η μετάδοση γίνεται από συμπτωματικά άτομα. Τα δεδομένα αυτά έχουν οδηγήσει στην έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών, ιδίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες που απαγορεύουν την είσοδο σε άτομα που τις τελευταίες 14 ημέρες επισκέφτηκαν την Κίνα. Αντίστοιχα, όσοι Αμερικανοί πολίτες επαναπατρίστηκαν από την Κίνα παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα για το διάστημα αυτό».«Απαιτείται η προσοχή όλων ώστε να εντοπιστεί άμεσα πιθανό περιστατικό και να απομονωθεί αμέσως για να σταματήσει τη μετάδοση. Το ζητούμενο είναι να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τη νέα επιδημία, Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια της άσκησης ετοιμότητας και προσομοίωσης για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Νοσοκομείο Αττικόν.

Ηδη τα περίπου 30 περιστατικά που έχει διαχειριστεί ο ΕΟΔΥ το προηγούμενο διάστημα ήταν μια εντατική άσκηση προετοιμασίας για το σύστημα υγείας. Παρότι ήταν «ψευτο-ύποπτα περιστατικά», όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας, το προσωπικό στα νοσοκομεία αλλά και στο ΕΚΑΒ, όπου χρειάστηκε, ακολούθησε σε γενικές γραμμές τις οδηγίες τόσο για τον έλεγχο και την απομόνωση του ασθενούς που δήλωσε συμπτώματα λοίμωξης και ταξίδι στην Κίνα ή επαφή με Κινέζο όσο και για την προστασία των άλλων εργαζομένων και ασθενών των νοσοκομείων.

Τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας αφορούν το άλλο μεγάλο μέτωπο εντός της χώρας, μετά τις πύλες εισόδου όπου επίσης υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα για τον εντοπισμό κρούσματος.Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η θερμομέτρηση με υπέρυθρα θερμόμετρα εφαρμόζεται σε όλους τους επιβάτες που φτάνουν στην Ελλάδα με τις απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, αλλά και σε επιλεγμένες πτήσεις που προσγειώνονται στην Αθήνα, πάλι με κριτήριο την προέλευση από Κίνα μέσω άλλης χώρας. Στο επίκεντρο των σχετικών ελέγχων βρίσκονται και άλλα αεροδρόμια, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, καθώς και το αεροδρόμιο αλλά και το λιμάνι της Σαντορίνης, αφού εκεί υπάρχει πυκνή ροή Κινέζων.

Τα ελληνικά μέτρα

Στον αγώνα δρόμου που κάνουν οι χώρες της Ευρώπης για την αναχαίτιση της επιδημίας συμμετέχει και η Ελλάδα, έχοντας καταρτίσει, στο πρότυπο της αντιμετώπισης άλλων ιών και επιδημιών, και θέσει σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Για τον λόγο αυτό συνεδρίασε στην αρχή της εβδομάδας το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), αποφασίζοντας τη σύσταση Διατομεακής Επιτροπής για τον συντονισμό των υπηρεσιών των υπουργείων, σε επίπεδο γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό στη διαχείριση της κατάστασης.

Κρίσιμα ζητήματα που αναδείχθηκαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, όπως η άρνηση πλοηγών να ανεβούν σε κινεζικά πλοία στον Πειραιά ή η διαχείριση δεκάδων ύποπτων περιστατικών από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, έδειξαν ουσιαστικά στην ηγεσία του υπουργείου τα κενά της διαχείρισης που χρειάζεται να καλυφθούν. Μέσω του νέου ad hoc οργάνου θα αντιμετωπίζεται στοχευμένα και υπό το ίδιο, ενιαίο πρίσμα των αρμόδιων γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών των υπουργείων, κάθε ζήτημα που θα ανακύπτει, ενώ θα γίνεται αρμοδίως και η αναγκαία ενημέρωση σε κάθε υπουργείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ