Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

ΔΙΚΕΠΑΖ: Δωρεάν παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών σε αδέσποτους σκύλους

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία όμορφη και ελπιδοφόρα ημέρα ήταν η χθεσινή για τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) στο Σχιστό του Περάματος, καθώς δεκάδες κηδεμόνες σκύλων ήρθαν μαζί με τα ζώα τους στις εγκαταστάσεις του, για να επωφεληθούν των υπηρεσιών ηλεκτρονικής σήμανσης (τοποθέτηση microchip) και εμβολιασμού, που ΔΩΡΕΑΝ παρασχέθηκαν σε δεσποζόμενους σκύλους όλης της Αττικής.

Η δωρεάν παροχή υψηλού επιπέδου κτηνιατρικών υπηρεσιών σε αδέσποτους σκύλους αποτελεί μία καθημερινότητα για το ΔΙΚΕΠΑΖ, αλλά κατά τη διάρκεια του χθεσινού 24ώρου επεκτάθηκε κατ’ εξαίρεση και στους δεσποζόμενους, ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, στόχος ήταν να συνδεθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων με ένα μήνυμα για την υπεύθυνη φροντίδα και «κηδεμονία» των κατοικίδιων ζώων, αφού είναι βέβαιο πως η σήμανση και η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των δεσποζόμενων σκύλων, περιορίζει το φαινόμενο των εγκαταλείψεων και μειώνει δραστικά τον πληθυσμό των αδέσποτων.

Έτσι χθες, σκύλοι κάθε φυλετικής προέλευσης κατέκλυσαν μαζί με τους ανθρώπους τους τις εγκαταστάσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ, προερχόμενοι από κάθε γωνιά της Αττικής. Χωρίς την παραμικρή δαπάνη για τους κηδεμόνες τους, δεκάδες ζώα ταυτοποιήθηκαν ηλεκτρονικά και καταχωρήθηκαν στα επίσημα μητρώα του αρμόδιου υπουργείου, ενώ εμβολιάστηκαν ταυτόχρονα για ζωοανθρωπονόσους όπως η λύσσα και η λεπτοσπείρωση.

Την εκδήλωση ήρθαν και παρακολούθησαν από κοντά εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανάμεσα τους και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη

Με όλο το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΠΕΣΥΔΑΠ και του ΔΙΚΕΠΑΖ επί ποδός, η οργάνωση και εκτέλεση όλης της διαδικασίας ήταν υποδειγματική, γεγονός που επέτρεψε να μην ταλαιπωρηθούν καθόλου τόσο τα ζώα όσο και οι συνοδοί τους.

Η χθεσινή ημέρα κατέδειξε την περαιτέρω ανάγκη που υπάρχει για ενημέρωση των κατόχων ζώων ως προς τις υποχρεώσεις τους, αλλά και την υποχρέωση της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανακαλύψουν τρόπους και να παρέχουν κίνητρα στους πολίτες, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ