Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Δεύτερη κοινωνική πολυκατοικία στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε

στις


Τη λειτουργία της δεύτερης κοινωνικής πολυκατοικίας στο Νέο Κόσμο, όπου θα φιλοξενηθούν εννέα οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο αστεγίας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα θέματα πολιτικής κοινωνικής συνοχής του δήμου Αθηναίων, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο συνολικό πλέγμα κοινωνικής πολιτικής του δήμου, προαναγγέλλοντας ότι πριν το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη δεύτερη κοινωνική πολυκατοικία, σε κτίριο που είχε γίνει δωρεά στον δήμο το 2008, στην οδό Θεοδωρήτου Βρεσθένης, και ανακατασκευάστηκε πλήρως, ως «Σπίτι Αισιοδοξίας», από γνωστή εταιρία.
Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί ήδη η πρώτη κοινωνική πολυκατοικία στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου από τον περασμένο Απρίλιο φιλοξενούνται 17 οικογένειες με την συνεργασία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ανθρώπινοι Άνθρωποι».
Το Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας συγκαταλέγεται στα πιο καινοτόμα, κοινωνικά προγράμματα του δήμου Αθηναίων. Σκοπός, είναι η φιλοξενία σε κατάλληλα διαμερίσματα οικογενειών με παιδιά, ηλικιωμένων, εγκύων, που είναι άστεγες ή κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες. Η φιλοξενία παρέχεται ανεξαρτήτως ιθαγένειας, αρχικά για έξι μήνες με δυνατότητα ανανέωσης  για άλλους έξι.
Η επιλογή των οικογενειών γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια από διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου. Στους ωφελούμενους παρέχεται στήριξη από τις δημοτικές υπηρεσίες, ώστε οι συμπολίτες μας αυτοί να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.
Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη των κοινωνικών δομών του δήμου, όπως και η δημιουργία νέων δομών κοινωνικής συνοχής, αποτελεί προτεραιότητα για το δήμο Αθηναίων και στόχο έχει την στήριξη των πολιτών, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την κρίση, καθώς και την επανένταξη τους στην κοινωνία μέσα και από την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
«Εντείνουμε τις προσπάθειες μας, όλοι μαζί. Ενθαρρύνουμε οργανώσεις, φορείς αλλά και τον ιδιωτικό τομέα να συνεισφέρει. Όλοι, όσοι θέλουν να βοηθήσουν εκείνους που έχουν ανάγκη. Όλοι όσοι βλέπουμε ανθρώπους που πονούν και υποφέρουν πίσω από τα νούμερα των οικονομικών στατιστικών, και θέλουμε να τους προσφέρουμε μια δεύτερη ευκαιρία για να γίνουν και πάλι ενεργά και δημιουργικά μέλη της κοινωνίας και της πόλης μας» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων αναφερόμενος στην συνεργασία και συνέργεια με ιδιώτες, εταιρείες και την κοινωνία των πολιτών.

Απολογισμός κοινωνικού έργου
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου του δήμου για την κοινωνική συνοχή, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε αναλυτικά:
1. Στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών, ο οποίος σήμερα έχει 12.153 εγγεγραμμένους δικαιούχους (5.574εγγεγραμμένα νοικοκυριά )
2. Στα προγράμματα στήριξης 1.656 άτομα (560νοικοκυριά), που βρίσκονται σε 6μηνιαία προγράμματα σταθερής υποστήριξης, είτε στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο», είτε σε προγράμματα αναδόχων από ιδιωτικούς φορείς όπως η Cosmote, η ΔΕΠΑ, το «Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
3. Στην φιλοξενία περίπου 150 ατόμων το μήνα άπορων και άστεγων στους ξενώνες του δήμου (24στην Εστία των Αθηνών, 103 στο ξενοδοχείο ΙΩΝΙΣ, ενώ περίπου 5 άτομα φιλοξενούνται στο Υπνωτήριο ημερησίως).
4. Στην λειτουργία και του 2ου ορόφου του Φρουραρχείου, όπου σε ένα πρώτο στάδιο θα στεγαστούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις : Άρσις, Praksis, Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού, Μαζί για το παιδί.
5. Στα καθημερινά σίτισα, στα οποία σιτίζονται καθημερινώς 1.500 άτομα, τα οποία μοιράζονται περίπου ισομερώς στα δύο συσσίτια της ημέρας, όλες τις ημέρες του χρόνου.
6. Στο πλαίσιο προγράμματος του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου πολύ σύντομα θα παρέχονται σε 8.000 άνθρωποι, (3.700 νοικοκυριά), κουπόνια, με τα οποία θα προμηθεύονται για 8μήνες, ό, τι κρίνουν απαραίτητο για την διατροφή τους και το νοικοκυριό τους,από τα κατ/τα Λιανικής της επιλογής τους. (Συνολικά 46.000 κουπόνια αξίας1.856.000 €)
7. Στο χώρο της παιδείας, το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων, που σημειώνει υψηλά ποσοστά επιτυχίας – 80% -στις εξετάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση.
8. Στο πεδίο της Υγείας, τις δωρεάν μαστογραφίες για ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, κυρία Μαρία Στρατηγάκη, η αντιδήμαρχος για το Παιδί κυρία Μαρία Ηλιοπούλου, η δημοτική σύμβουλος κυρία Ελένη Κατσούλη.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ