Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Δεν ξεχνώ, το ξαναζώ. 40 χρόνια σαν σήμερα…

Δημοσιεύθηκε

στις


Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο” συμβάλει στη συζήτηση για τα μηνύματα της εξέγερσης του πολυτεχνείου το 1973 και τη σχέση τους με το σήμερα,  40 χρόνια μετά.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει:

– Εκδήλωση με θέμα: “Το σύγχρονο αντιφασιστικό τραγούδι”  την Τρίτη 12/11 στις 20.00 με τον μουσικό μελετητή και συγγραφέα Μιχάλη Παπαμακάριο
– Προβολή της ταινίας “Ζ” του Κώστα Γαβρά, την Παρασκευή 15/11 στις 20.30
– Εκδήλωση με θέμα “Τι ήταν η δικτατορία 1967-1974. Τι έγινε στο Πολυτεχνείο; Πόσο κοντά μας είναι όλα αυτά 40 χρόνια μετά;”  το Σάββατο 16/11 στις 19.30 με τους αγωνιστές της περιόδου εκείνης Αριάδνη Αλαβάνου2 και Νίκο Ξηρουδάκη3
– Έκθεση Φωτογραφίας της περιόδου εκείνης στους χώρους της λέσχης (Ελευθερίου Βενιζέλου 84. Άγαλμα της Μάνας, Νέα Ιωνία.

Τέλος, καλεί τη νεολαία και το λαό της Νέας Ιωνίας και των γύρω περιοχών, να συμμετέχουν μαζικά στην πορεία του Πολυτεχνείου την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου.

“Στρατιώτες! Μην υπακούτε στους αγροίκους, που σας περιφρονούν και σας δυναστεύουν, που υπαγορεύουν τις πράξεις και τις σκέψεις σας! Που σας μεταμορφώνουν σε κοπάδι, σε κρέας για τα κανόνια. Μην υποχωρείτε μπροστά σε αυτά τα εκφυλισμένα όντα, στους εγκέφαλους και τις καρδιές των μηχανών! Δεν είστε ούτε μηχανές, ούτε κοπάδι, είστε άνθρωποι! Φέρτε την αγάπη μέσα στις καρδιές σας και όχι το μίσος! Μόνο οι εκφυλισμένοι μισούν!

Στρατιώτες! Μην αγωνίζεστε για τη σκλαβιά, αγωνιστείτε για την ελευθερία! Ο άγιος Λουκάς γράφει: «το βασίλειο του Θεού είναι μέσα στον άνθρωπο». Όχι σε έναν άνθρωπο, όχι σε μια ομάδα ανθρώπων, αλλά σε όλους τους ανθρώπους! Σε εσάς! Εσείς είστε ο λαός που έχει τη δύναμη, να δημιουργεί τις μηχανές, να δημιουργεί την ευτυχία! Εσείς ο λαός, έχετε τη δύναμη να εμπνεύσετε μια όμορφη κι ελεύθερη ζωή, να κάνετε αυτή τη ζωή μια υπέροχη περιπέτεια!”
Απόσπασμα από την ταινία “Ο μεγάλος δικτάτορας” (η ομιλία του Τσάρλι Τσάπλιν)
Η ταινία προβλήθηκε στις 08/11 στο Υδραγωγείο στο πλαίσιο αντιφασιστικού αφιερώματος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ