Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Γ. Πατούλης: «Δράσεις και μέτρα,  στην εντατικοποίηση της Εκστρατείας Ενάντια στην Κακοποίηση των Ζώων»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δέσμευση ότι η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους 66 Δήμους της Αττικής αλλά και κατόπιν διαβούλευσης με τις φιλοζωικές οργανώσεις, θα συμβάλλει με δράσεις και μέτρα στην κινητοποίηση  της κοινωνίας υπέρ της Αξίας και της Αρχής της Προστασίας των Δεσποζόμενων και μη Ζώων συντροφιάς, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Προστασία των Ζώων που διοργάνωσε η Περιφέρεια και η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Επίσημη προσκεκλημένη ήταν η Ελληνική Αστυνομία καθώς στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύθηκαν από τον κ. Πατούλη και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Μ. Καραμαλάκη, πάνω από 50 αστυνομικοί υπάλληλοι απ΄όλη την χώρα οι οποίοι που επέδειξαν, με πράξεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα ζώα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γ. Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κ. Τσουβαλάς, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μ. Καραμαλάκης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης, η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Ν. Μπομπολάκη, οι Αντιπεριφερειάρχες Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος, Αν. Αττικής Θ. Αυγερινός, Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Β.Γιαννακόπουλος, ο Προιστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Η. Δόλγυρας, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ε. Κοσμίδη, εκπρόσωποι κομμάτων, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Γ. Πατούλης: «Λαμπρά παραδείγματα υποδειγματικής φιλοζωικής συνείδησης οι Αστυνομικοί»
Στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι απαιτείται όλη η κοινωνία να υψώσει τη φωνή της απέναντι στο δραματικό φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων, όπως απαιτούν τα ελάχιστα όρια ανθρωπιάς και πολιτισμού και σε αυτό το πλαίσιο συνεχάρη «τα λαμπρά παραδείγματα υποδειγματικής φιλοζωικής συνείδησης που έχουν επιδείξει τα μέλη του σώματος της ελληνικής αστυνομίας, παρεμβαίνοντας έγκαιρα και εκτελώντας άρτια το λειτούργημα τους, εκπέμποντας ένα ουσιαστικό μήνυμα ανθρωπιάς», τα οποία βραβεύτηκαν στην εκδήλωση.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε ως προτεραιότητα  να απαλλαγεί η κοινωνία μας από τα δραματικά φαινόμενα κακοποίησης και εγκατάλειψης των ζώων και δεσμεύτηκε ότι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας θα συμβάλλει με δράσεις και μέτρα στην εντατικοποίηση της Εκστρατείας Ενάντια στην Κακοποίηση των Ζώων,σε συνεργασία  με την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για την θέρμη που επιδεικνύει στο ζήτημα αυτό .
Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ευθύνης της κοινωνίας απέναντι στα αδέσποτα και τα εγκαταλελειμμένα ζώα και το οποίο σχετίζεται :

-με την συστηματική στείρωση των αδέσποτων,

-την περίθαλψη των εγκαταλελειμμένων σε οργανωμένες δομές

-και την προώθηση τους για αναδοχή και υιοθεσία.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι είναι ενήμερος για τη συζήτηση που γίνεται από τις φιλοζωικές οργανώσεις για το πρόγραμμα Φιλόδημος ,το οποίο προοριζόταν αρχικά για να δημιουργήσει μεγάλης έκτασης κυνοκομείο, καθώς και για τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε χαρακτηριστικά:« Ένα μεγάλο κυνοκομείο δεν διασφαλίζει, πράγματι  τις καλύτερες συνθήκες για τα αδέσποτα ζώα σήμερα. Τα 15 εκατομμύρια που παραμένουν στο πρόγραμμα, είναι ένα σεβαστό ποσό, και θα έλεγα ότι ίσως καλύτερη λύση και για τα ίδια τα ζώα και τις κοινωνίες μας είναι η δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων σε όλους τους δήμους, ώστε με την συνεργασία και των πολιτών, τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, να στειρωθούν κατά το δυνατόν όλα. Η ίδρυση, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διαδημοτικών κτηνιατρείων σε Δήμους, άλλωστε αποτελεί επίσημη θέση και κεντρικό άξονα της πολιτικής μας στον τομέα αυτό, στην Περιφέρεια Αττικής,σε συνδυασμό με την ενίσχυση των κονδυλίων για στειρώσεις ζώων ανάλογα με τις ανάγκες» συμπλήρωσε.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ακολούθως πως η σωστή θεραπεία και η φροντίδα των ζώων είναι κάτι που μπορεί να εξασφαλιστεί με συντονισμένη προσπάθεια της αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οργανώσεων, αλλά ταυτόχρονα και με την διαδραστική συμμετοχή όλων των πολιτών, μέσα από οργανωμένες εκστρατείες και δράσεις.
Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε και το παράδειγμα του Δήμου Αμαρουσίου όπου με δράσεις που προώθησε ως Δήμαρχος, έγινε μία ιδανική πόλη ως προς το σεβασμό της στα ζώα και  αποτελεί σύγχρονο πρότυπο δημοτικής προστασίας των ζώων και των κατοίκων,

«Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να συντονίσει μία τέτοια προσπάθεια διαδημοτικά, για την τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, αντίστοιχα σε όλους της τους δήμους» ανέφερε κλείνοντας τον χαιρετισμό του και πρόσθεσε : «Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα  επικουρικής βοήθειας για την ευζωία των αδέσποτων ζώων που καταρτίζουμε στην Περιφέρεια Αττικής, προβλέπει ως κεντρικό, επίσης, άξονά του την υλοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την  ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών».

Χαιρετισμοί
Στον χαιρετισμό του ο Γ. Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κ. Τσουβαλάς τόνισε ότι η συμβολή της ΕΛΑΣ στην αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στο ζήτημα της προστασίας των ζώων ήταν κομβική και καθοριστική και σημείωσε ότι η πολιτεία δεν δικαιούται να απέχει από  τη συνολική προσπάθεια πάταξης του φαινομένου κακοποίησης των ζώων.
Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μ. Καραμαλάκης τόνισε πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να είναι σε συνεχή συνεργασία για την εξάλειψη του φαινομένου της κακοποίησης και πρόσθεσε πως η ΕΛΑΣ μέσα από την ενίσχυση των ελεγχτικών μηχανισμών αλλά και την ευιασθητοποίηση των στελεχών της, συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια.
Την ανάγκη να χαραχθεί μία σύγχρονη εθνική στρατηγική για την προστασία των ζώων υπογράμμισε η η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Ν. Μπομπολάκη και τόνισε πως η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις βαση διεθνών συνεργασιών και της διεθνούς εμπειρίας.
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση, κτηνίατρος Κ. Λουκάκη αναφέρθηκε στη σημασία δρομολόγησης συντονισμένων δράσεων για την προστασία των ζώων.
Στην εκδήλωση υπήρχε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την παιδική χορωδία του Επιμορφωτικού Συλλόγου Παιανίας και τους καλλιτέχνες Μαρία Ρεμπούτσικα, Γιώργο Κωνσταντινίδη και Ιωάννα Εμμανουήλ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ