Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Γιώργος Παυλάκης: «Η Όμικρον 5 είναι καινούριος ιός, παγκόσμιο λάθος η άρση των μέτρων»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Η Όμικρον 5 καταστρατηγεί τα εμβόλια» σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, ενώ ο κ. Τζανάκης από την πλευρά του κάνει λόγο για πάνω από 15.000 κρούσματα ημερησίως.

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα όπως το αν έχουμε εισέλθει σε νέο κύμα της πανδημίας, αν τα εμβόλια μας παρέχουν ανοσία από τις νέες μεταλλάξεις και το αν πρέπει να επιστρέψουν κάποια μέτρα περιορισμού της πανδημίας έδωσαν Νίκος Τζανάκης και Γιώργος Παυλάκης.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν πείθονται με το καλό και με λογικά επιχειρήματα. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και σε αυτήν την φάση η μάσκα είναι υποχρεωτική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ο οποίος δικαιολογώντας την άρση των μέτρων υποστήριξε ότι η Ελλάδα ακολούθουσε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ο κ. Παυλάκης ανέφερε σχετικά:

«Αυτό είναι παγκόσμιο λάθος. Δυστυχώς και ο ανταγωνισμός για μια επάνοδο της οικονομίας και ιδίως των ταξιδίων και του τουρισμού, κάνει όλους να τρέχουν πίσω από αυτούς που ανοίγουν πρώτοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το σωστό».

Σύμφωνα με τον ερευνητή τα πράγματα στην Ελλάδα έγιναν και πάλι επικίνδυνα και θα έχουμε σίγουρα ένα επιδημικό κύμα το καλοκαίρι. «Το κύμα έχει ήδη αρχίσει αρκετά βίαια. Είναι καρμπόν του τι έγινε πέρυσι το καλοκαίρι με τη Δέλτα. Η Όμικρον 5 εμφανίστηκε μερικές εβδομάδες νωρίτερα», δήλωσε ο κ. Παυλάκης επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα στην κοινωνία δεν μετριούνται καλά.

«Η Όμικρον 5 είναι καινούργιος ιός. Καταστρατηγεί τα εμβόλια που ξέρουμε. Όλοι οι εμβολιασμένοι θα κολλήσουν την Όμικρον 5 και μπορεί να βρεθούν στο νοσοκομείο. Φαίνεται ότι είναι βαρύτερος ιός», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ένα επικίνδυνο, πρώιμο και καλοκαιρινό κύμα», δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης. «Είμαστε σε ένα 6ο πανδημικό κύμα, το οποίο δεν το μετράμε καλά. Πολλοί δεν τα δηλώνουν», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα πρέπει να στοχεύσουμε τις δράσεις μας σε αυτούς που πραγματικά κινδυνεύουν, αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλοι οι υπόλοιποι θα περάσουμε τη νόσο στο σπίτι».

Παράλληλα, κάλεσε τον κόσμο που δεν το έχει κάνει να εμβολιαστεί και να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι είναι πάνω από πενήντα ετών. «Ο κορονοϊός υπάρχει και θα υπάρχει, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες ενέργειες μόνοι μας», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

Ο κ. Παυλάκης συμπλήρωσε ότι ο κορονοϊός αφήνει χρόνια νοσήματα στους ασθενείς, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «η μετάλλαξη Όμικρον 5 είναι χειρότερη».

Ο κ. Τζανάκης απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο κ. Παυλάκης είπε ότι τα εμβόλια προάγουν την ενδημία στην κοινωνία. «Η Όμικρον με την Όμικρον 5 είναι πολύ διαφορετικοί ιοί», υποστήριξε με έμφαση ο κ. Παυλάκης, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις εμβολιασμένων με έντονα συμπτώματα.

«Ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας δεν θα μπορέσει ποτέ να προστατευθεί πλήρως. Δεν έχει τέλος αυτή η ιστορία», είπε ο ερευνητής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ