Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Αρνητικό rapid test με συμπτώματα κορωνοϊού και το φαινόμενο flurona

Δημοσιεύθηκε

στις

Αύξηση παρουσιάζει η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως καλύτερου τρόπου προφύλαξης.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιεύθηκε χθες (17/03/2022), την εβδομάδα από τις 7 έως τις 13 Μαρτίου, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση. Παράλληλα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν συνολικά 23 κλινικά δείγματα (9 από νοσοκομεία και 14 από τα δίκτυ παρατηρητών), εκ των οποίων τα 10 (43,5%) ήταν θετικά για τον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 10 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2).
Από την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης, έχουν καταγραφεί συνολικά 17 κρούσματα στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 13 έχουν εντοπιστεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που δείχνει ότι η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα κρούσματα ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Ανακοίνωση από το Παστέρ

 Από την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης, έχουν καταγραφεί συνολικά 17 κρούσματα στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 13 έχουν εντοπιστεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που δείχνει ότι η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα κρούσματα ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).
Η κορύφωση του κύματος της γρίπης αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. To Eθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος του Παστέρ δέχεται έναν αντιπροσωπευτικό αριθμό δειγμάτων για τον έλεγχο της γρίπης από τις αρχές του χρόνου, με ανοδική τάση μέχρι και το τέλος Μαρτίου.
Με βάση τα εργαστηριακά δεδομένα, η εποχική γρίπη, η οποία μέχρι τώρα οφείλεται στον ιό γρίπης Α(Η3N2) και έκανε την εμφάνισή της στα μέσα του Ιανουαρίου, δεν έχει κορυφωθεί και αναμένεται σταδιακή αύξηση του ποσοστού θετικότητας τις επόμενες εβδομάδες. Στο Εργαστήριο Αναφοράς δεν έχουν ανιχνευθεί κρούσματα γρίπης από τον ιό γρίπης τύπου Β που ενδέχεται, επίσης, να παρουσιάσουν άνοδο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι τα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό συνέβαλαν στη σημαντική μείωση του αριθμού κρουσμάτων γρίπης, καθώς τόσο η γρίπη όσο και ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.
Είναι τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μεταλλαγμένα;
Τα δεδομένα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ δείχνουν ότι στον ελληνικό πληθυσμό κυκλοφορεί κατά κύριο λόγο ο υπότυπος Α(Η3Ν2), δηλαδή το γνωστό στέλεχος του ιού γρίπης τύπου Α, το οποίο επιδεικνύει διαχρονικά εκτεταμένη γενετική και οντογονική εξέλιξη.
Αντιπροσωπευτικά στελέχη του A(H3Ν2), που απομονώθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος συγκρίθηκαν με το στέλεχος A(H3N2) του εμβολίου ως προς την παρουσία μεταλλάξεων. Ο γενετικός χαρακτηρισμός με βάση τις γονιδιακές αλληλουχίες υποδεικνύει γενετική παρέκκλιση από το στέλεχος του εμβολίου. Πάντως, ο ιός Α(Η3Ν2) δεν εμφανίζει αντοχή στα αντιικά φάρμακα.
Τέλος, Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Η περίοδος της εποχικής γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, επομένως δεν είναι αργά για να εμβολιαστεί κάποιος ακόμη και τώρα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Τι ισχύει τελικά

Η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης δείχνει πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει εξάπλωση με αποτέλεσμα πολλοί να νομίζουν λόγω των συμπτωμάτων (πονόλαιμοσ, βήχας, πυρετός) οτι έχουν κορονοϊό.
Ωστόσο σε ενδεχόμενο rapid test τελικά βγαίνουν αρνητικοί επειδή τελικά έχουν προσβληθεί από γρίπη A(H3Ν2).
Οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα, τη γρίπη και τον κορονοϊό μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο – αερογενώς μέσω σταγονιδίων από τη μύτη ή το στόμα μολυσμένων ανθρώπων.
Ο χρόνος επώασης κάθε ιού – δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση στον ιό έως την εκδήλωση συμπτωμάτων – ποικίλλει αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενείς να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους χωρίς να το γνωρίζουν.

Ταυτόχρονη ανίχνευση κορονοϊού και γρίπης

Πρόκειται για το φαινόμενο flurona, την ταυτόχρονη δηλαδή συνύπαρξη των δυο ιών.
Τα διαγνωστικά κέντρα μπορούν με ένα τεστ να ανιχνεύσουν και την εποχική γρίπη και ταυτόχρονη ανίχνευση κορονοϊού / γρίπης με μια δειγματοληψία.
Ο ταυτόχρονος έλεγχος Covid / γρίπης πραγματοποιείται με τη μοριακή μέθοδο ανάλυσης PCR, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας.
Με ένα μόνο ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξεταστούν για τον νέο κορονοϊό Sars-Cov-2 και τους ιούς της γρίπης Α και Β ενώ εφόσον το δείγμα είναι θετικό στη γρίπη Α μπορεί ταυτόχρονα να ταυτοποιηθεί και το στέλεχος H1N1.
Επιπλέον, με το ίδιο δείγμα (εφόσον ζητηθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος) μπορεί να γίνει ταυτοποιηθεί και το στέλεχος Η3Ν2.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ