Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Απεργιακές κινητοποιήσεις στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις δυο συστηματικές τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, οι οποίοι σήμερα απεργούν.

Τα σωματεία των εργαζομένων σε Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς αντιδρούν στις έως τώρα προτάσεις των διοικήσεων για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις και προστασία απασχόλησης.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι προειδοποιεί ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εάν οι διοικήσεις τους δεν προσέλθουν σε διάλογο για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας και δεν δεσμευτούν για την διατήρηση και προστασία των υπαρχόντων θέσεων. Και οι δυο σύλλογοι έχουν προχωρήσει σε τρεις συναντήσεις, ωστόσο οι προτάσεις των διοικήσεων των τραπεζών της Εθνικής και της Πειραιώς απέχουν από τις διεκδικήσεις των συλλόγων των εργαζομένων.

Με ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ καλεί τις Διοικήσεις να μετατρέψουν τα θετικά λόγια σε έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων, μέσα από την υπογραφή ικανοποιητικών Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας κάνει λόγο για προκλητική στάση της Διοίκησης στις μέχρι σήμερα τρεις συναντήσεις που αφορούν στη σύναψη νέας επιχειρησιακής σύμβασης, επισημαίνοντας ότι οι απαντήσεις που έδωσε η Διοίκηση είναι ακόμα πολύ μακριά από τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του ΣΥΕΤΕ, καθώς και από τις προσδοκίες των εργαζόμενων. Όπως σημειώνει ο ΣΥΕΤΕ τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για το 2021 αλλά και για το α’ τρίμηνο του 2022, οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες των υπαλλήλων.

Ο Σύλλογος διεκδικεί προστασία της απασχόλησης, μερίδιο από τα κέρδη της τράπεζας με μισθολογικές αυξήσεις που θα δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο δίκτυο, έκτακτη ουσιαστική οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας, ενίσχυση του Ταμείου Υγείας, καθώς και θεσμικές και οικονομικές παρεμβάσεις στην τηλεργασία, στα δάνεια συναδέλφων, σε κοινωνικά επιδόματα, επιδόματα πρόνοιας κ.α.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς προκήρυξε 24ωρη απεργία, μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα με τη διοίκηση της τράπεζας σχετικά με την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής σύμβασης.

Όπως αναφέρει, μετά από τρεις διαδοχικές συναντήσεις, η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς παρέμεινε ανυποχώρητη σε μια αδιέξοδη στάση απέναντι στα αιτήματα του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου για την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης που αφορούν, μεταξύ άλλων:

Την προστασία και τη θωράκιση της εργασίας, την ενίσχυση των αποδοχών, τη ρύθμιση των αμοιβών σε ειδικούς ρόλους και σε θέσεις ευθύνης, την ενδυνάμωση των παροχών υγείας και αποταμίευσης καθώς και άλλων ειδικών και αναγκαίων παροχών προς τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι απεργούν για μια επιχειρησιακή Σύμβαση που θα διασφαλίζει την εργασία και θα αντανακλά στις ανάγκες των εργαζόμενων σε μια εποχή ανατιμήσεων και πληθωρισμού. Επίσης, δηλώνουν την αντίθεσή τους στο business plan της τράπεζας που, όπως λένε, εκπαραθυρώνει τον έναν στους τρεις εργαζόμενους. Η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε απόσχιση του κλάδου real estate με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να ζητούν την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των θέσεων απασχόλησης των όσων απασχολούνταν στη συγκεκριμένη Διεύθυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ