Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Αντιπυρική περίοδος 2022: Σε ετοιμότητα όλοι οι φορείς για την προστασία του πρασίνου στο Βόρειο Τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε επιφυλακή βρίσκονται πολιτεία, Πυροσβεστική και αυτοδιοίκηση στο Βόρειο Τομέα Αθηνών μετά την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το φετινό καλοκαίρι

Βαδίζουμε ήδη στις πρώτες ημέρες του Μαΐου εδώ και μερικές ημέρες κάτι που εκτός από την έναρξη της άνοιξης μας φέρνει και την αρχή μιας δύσκολης περιόδου τόσο για όλη την χώρα, όσο και για τα Βόρεια Προάστια της Αττικής, αυτή της αντιπυρικής περιόδου.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο και με στόχο να δούμε και φέτος σκηνές περασμένων ετών η Πυροσβεστική απευθύνει ισχυρές συστάσεις, προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά καθώς και να ενημερώνονται αλλά και να συμβουλεύονται τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε πως οι περιπολίες φέτος θα πολλαπλασιαστούν, ενώ από την αρχή της περιόδου μαζί με τις δασικές υπηρεσίες και τους πυροσβέστες θα συμμετάσχει και ο στρατός.

«Για να αντιμετωπιστεί κάθε δύσκολη κατάσταση που θα προκύψει, χρειάζεται οργάνωση, απαιτείται σχεδιασμός. Η συντεταγμένη συνεργασία με όλους τους φορείς Πολιτικής Προστασίας και φυσικά η συμβολή της επιστημονικής κοινότητας ενδυναμώνει τον μηχανισμό αντιμετώπισης των καταστροφών. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι απαραίτητοι. Και κυρίως οι πολίτες, που είναι δίπλα μας, ενημερώνονται, ενδιαφέρονται και αναγνωρίζουν τη συμβολή μας αλλά και πάμπολλες φορές συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στο έργο μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές, μαζί θα μειώσουμε τις επιπτώσεις, με πρώτο μέλημα τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής», είχε πει ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι με τη νέα τροπολογία από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δίνεται πλέον η δυνατότητα να απαγορεύεται η πρόσβαση και η κυκλοφορία σε περιοχές Natura, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση οπουδήποτε στη χώρα σε περίπτωση υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά ( κατηγορία 3), ενώ μέχρι πρότινος η δυνατότητα αυτή παρεχόταν μόνο για τις κατηγορίες 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού). Η απόφαση αυτή, όπως προβλέπει η τροπολογία, θα εκδίδεται από τον οικείο περιφερειάρχη και στους παραβάτες θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Από το Δήμο Διονύσου ξεκίνησε επίσημα η αντιπυρική περίοδος

«Κίνηση υψηλού συμβολισμού» χαρακτηρίζει η δημοτική Αρχή, την επίσκεψη στελεχών της Κυβέρνησης στον Δήμο Διονύσου, με αφορμή την έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Αναλυτικότερα, την Κυριακή 1η Μαΐου και στο πλαίσιο εκδήλωσης ενημέρωσης και επιμόρφωσης των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου όπου και τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ευάγγελος Τουρνάς.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους, τόσο ο Χ. Στυλιανίδης όσο και ο Σ. Πέτσας αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει ενιαίο και αρραγές μέτωπο Πολιτείας, Πυροσβεστικής, Στρατού, Αυτοδιοίκησης και Εθελοντών, με σκοπό αφενός την ελαχιστοποίηση του κινδύνου πυρκαγιών μέσα από την πρόληψη και αφετέρου την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμβάντων που θα σημειωθούν.
Από την πλευρά του, ο Γ. Καλαφατέλης κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία του τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχει στηρίξει σημαντικά τους Δήμους στον τομέα της πρόληψης, όσο και με τον προηγούμενο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συνεργασία συνεχίζεται και με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Ο δήμαρχος Διονύσου ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση του προληπτικού και κατασταλτικού μηχανισμού μέσα από την ενίσχυση και τον καλύτερο συντονισμό των εναέριων και επίγειων μέσων αλλά και την πραγματοποίηση πεζών περιπολιών σε δασικές και κοινόχρηστες εκτάσεις και ειδικά τις ημέρες που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση, τόσο οι υπουργοί όσο και ο δήμαρχος Διονύσου απηύθυναν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς όλους τους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι είναι κάθε χρονιά στην πρώτη γραμμή και δίνουν ηρωική μάχη κατά των πυρκαγιών.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Αλέξης Ράπανος, ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΥ Γιάννης Αρτοποιός, ο αναπληρωτής δήμαρχος Αμαρουσίου, υπεύθυνος αντιδήμαρχος για θέματα πολιτικής προστασίας Στέφανος Τσιπουράκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου Μανώλης Κόκκαλης, οι αντιδήμαρχοι Παναγής Λουκάτος και Σπύρος Αρνής, ο γγ του Δήμου Χρήστος Μπακούρος, ο πρόεδρος της «ΕΣΤΙΑΣ» Τάσος Καρασαρλής, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δημήτρης Μπαμπανίκας, ο υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Απόλλων Κούνης, o σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δημάρχου Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Διονύσου και δεκάδες εθελοντές των κλιμακίων πολιτικής προστασίας οι οποίοι έλαβαν μέρος στην εκπαίδευση.

Οι συστάσεις της Πυροσβεστικής

Ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, απευθύνει η Πυροσβεστική καλώντας τους ταυτόχρονα να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τονίζοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων.

Συγκεκριμένα η Πυροσβεστική συστήνει στους πολίτες:

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά
– Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου.
– Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος στο Facebook και στο Twitter
– Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ