Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αλαλούμ με την τέταρτη δόση: Για αυτούς ανοίγει τελικά το emvolio.gov.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Όπως διευκρίνισε η πρόεδρος Επιτροπής Εμβολιασμών και Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου, η τέταρτη δόση ανοίγει για όσους έχουν μεγάλη έκθεση λόγω επαγγέλματος ή μένουν με ευπαθείς ομάδες.

Ερωτηματικά σε πολλούς πολίτες έχει προκαλέσει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση 4ης αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους πολίτες άνω των 30 ετών, την ώρα που οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τους πολίτες 30-59 ετών.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22».

Τι είπε η Υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

Η Μίνα Γκάγκα επισήμανε πως για τον υπόλοιπο πληθυσμό δεν συνίσταται το εμβόλιο.

«Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν».

Τι είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως οι πολίτες άνω των 60 ετών πρέπει να σπεύσουν να λάβουν την 4η δόση.

«Οι άνω των 60 που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την 4η δόση. Από τις ηλικίες 30 μέχρι 59 έγινε η σύγχυση. Τεκμηριωμένα πλήρως επιστημονικά δεδομένα για αυτές τις ηλικίες που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, δεν έχουμε. Επειδή στις ηλικίες αυτές δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένα τα δεδομένα, αυτοί που δεν έχουν υποκείμενο νόσημα δε νομίζω να πάνε να το κάνουν, αυτοί όμως που έχουν προβλήματα μπορούν να το κάνουν και θα τους βοηθήσει».

Ωστόσο, επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση δεν υπάρχουν. «Λέγεται ότι θα ωφελήσει επειδή έχουν τα υποκείμενα νοσήματα, αλλά πλήρης τεκμηρίωση δεν υπάρχει», είπε η γιατρός.

Ηλίας Μόσιαλος: Ανεπαρκή τα επιστημονικά δεδομένα για χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα 30-59 ετών

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση». Αυτό επισημαίνει σε χθεσινοβραδινή ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

«Συγκεκριμένα», όπως αναφέρει, «η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ‘ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.’ Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο. Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση.

Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων».

Ο κ.Μόσιαλος επισημαίνει επίσης ότι «τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον».

Τέλος στα ερωτηματικά από την Πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών και Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η χθεσινή ανακοίνωση της επιτροπής δεν αφορά εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, είναι για συγκεκριμένα άτομα στα οποία δίνεται η δυνατότητα. Η σύσταση παραμένει εμβολιασμός για τα άτομα άνω των 60 ετών» επισήμανε η πρόεδρος Επιτροπής Εμβολιασμών και Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η σύσταση της επιτροπής για τον εμβολιασμό με την 4η δόση είναι η ίδια και παραμένει με αυτή που έχει διατυπωθεί στις αρχές Μαΐου, επανέλαβε η κ. Θεοδωρίδου εξηγώντας ότι η 4η δόση έχει όφελος για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν υποκείμενο πρόβλημα.

Διευκρίνισε ότι η χθεσινή ανακοίνωση δίνει την δυνατότητα σε άτομα που για διαφορετικούς λόγους, όχι μόνο για λόγους υγείας, επιθυμούν να κάνουν 4η δόση. «Τα έχουμε γνωρίσει με τα αιτήματα που έχουν υποβάλει προς την επιτροπή. Γι’ αυτούς ανοίγει η πλατφόρμα. Για περιπτώσεις που το επάγγελμά τους, τους εκθέτει σε μεγάλο βαθμό στον ιό ή ακόμα για κοινωνικά θέματα, για ανθρώπους που έχουν ρυθμίσει ταξίδια και δεν θέλουν να τα χάσουν γιατί είναι σημαντικά για την ζωή τους ή για θέματα οικογενειακά.

Και βέβαια υπάρχουν και οι άνθρωποι που συμβιώνουν στο περιβάλλον τους με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτούς τους λίγους ανοίγει. Πιστεύω ότι δεν θα πάνε πολλοί να κάνουν την 4η δόση και όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση δεν θα ανοίγαμε στον γενικό πληθυσμό για έναν εμβολιασμό που ακόμη δεν ξέρουμε το πρόσθετο όφελος» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Στα άτομα άνω των 65 ετών, για τα οποία από τον Μάιο έχει δοθεί το πράσινο φως για τον εμβολιασμό με την 4η δόση, το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί είναι εξαιρετικά χαμηλό, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, συγκεκριμένα μόλις το 15% έχει εμβολιαστεί. «Και αν επανερχόμαστε με αυτή την σύσταση είναι για να τονίσουμε ότι αυτά τα άτομα ακριβώς, άνω των 60 ετών είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν την 4η δόση, το έχουν αμελήσει. Σε αυτό το σημείο να σταθούμε και όχι αν άνοιξε η πλατφόρμα για τους λίγους που έχουν ειδικούς λόγους να κάνουν την 4η δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ