Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

Έρχεται το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας του ΕΦΚΑ και «φέρνει» σύνταξη έως και 6 μήνες νωρίτερα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα Ιουνίου ξεκινάει η εφαρμογή του Ψηφιακού Δωματίου Επικοινωνίας του ΕΦΚΑ όπου οι συνταξιούχοι με τη χρήση του νέου Ψηφιακού εργαλείου θα μπορέσουν να λάβουν τη σύνταξη τους ως και 6 μήνες νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο e-ΕΦΚΑ αναμένεται να είναι έτοιμος στα μέσα Ιουνίου και θα αφορά τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα ο ασφαλισμένος που θέλει να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης θα μπαίνει στο efka.gov.gr ή στο gov.gr και με τους κωδικούς taxisnet θα μπαίνει στη σχετική πλατφόρμα ” Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας”.

Εκεί θα αναρτά όλα τα δικαιολογητικά και θα βλέπει την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα ζητούν κάποιο χαρτί ο εν αναμονή συνταξιούχος θα ενημερώνεται άμεσα και θα καταθέτει το σχετικό δικαιολογητικό.

Έτσι ο ασφαλισμένος δεν θα μπλέκει με την γραφειοκρατία και κυρίως και δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις μέσω της αλληλογραφίας. Επίσης εξαλείφεται ο κίνδυνος να χαθεί κάποιο χαρτί, κάποιος φάκελος ή ακόμη και να μην μπορούν να βρουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τον ασφαλισμένο λόγω αλλαγής διεύθυνσης. Όλο αυτό θα επιφέρει μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης ως και 6 μήνες.

Ουσιαστικά θα είναι μια ψηφιακή βάση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, απλή στη λειτουργία της, για ανταλλαγή πληροφοριών, απάντηση ερωτήσεων και υποβολή τυχόν εγγράφων που απουσιάζουν.

Μάλιστα σε λίγες μέρες θα παρουσιαστεί επίσημα το «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας», αφού πρώτα προηγηθεί η σχετική εκπαίδευση των υπαλλήλων.

Στο μεταξύ αρχές Ιουνίου θα εκδοθούν οι πρώτες συντάξεις εμπιστοσύνης οι οποίες θα εκδοθούν με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο σύστημα και τη δήλωση του ασφαλισμένου για το χρόνο ασφάλισης του.

Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ καλούνται να σταματήσουν αμέσως κάθε αλληλογραφία για την επαλήθευση στοιχείων που αφορούν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες είχαν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, και να εκδώσουν πράξεις απονομής σύνταξης ή απορριπτικές αποφάσεις με βάση:

  • α. τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού του αιτούντος (σύστημα «ΑΤΛΑΣ» ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ) και
  • β. τη δήλωση του αιτούντος για ασφαλιστικό χρόνο πέρα από αυτόν που έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά (συντάξεις εμπιστοσύνης).

Στις περιπτώσεις που, με βάση το ηλεκτρονικό ιστορικό του αιτούντος και από τη δήλωση για επιπλέον χρόνο ασφάλισης, δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οι υπάλληλοι θα πρέπει να εκδώσουν αμέσως απορριπτικές αποφάσεις.

Επί αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, οποιαδήποτε εκκρεμότητα σε σχέση με την επαλήθευση των δηλώσεων των ασφαλισμένων ελέγχεται μετά την έκδοση πράξης απονομής σύνταξης.

Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση απώλειας ασφαλιστικού βιβλιαρίου και αίτηση για αντικατάστασή του, η έκδοση της σύνταξης δεν θα αναμένει την έκδοση νέου βιβλιαρίου, αλλά θα γίνεται στη βάση των στοιχείων που έχουν δηλαδή στην αίτηση συνταξιοδότησης.

Η διαδικασία για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης σε αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 γίνονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Κάθε αλληλογραφία για αναγνώριση/επαλήθευση χρόνου ασφάλισης επί αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 που έχει ανασταλεί ή δεν έχει ξεκινήσει, θα επανεκκινήσει ή θα εκκινήσει μετά την έκδοση της αντίστοιχης πράξης απονομής σύνταξης προκειμένου να ακολουθήσει ο εκ των υστέρων έλεγχος.

Ως εισφορές για τον ασφαλιστικό χρόνο εκτός του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού που έχει δηλωθεί χωρίς τεκμηρίωση, θα λογίζονται αυτές που αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη αν πρόκειται για μισθωτό, ή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αν πρόκειται για ασφαλισμένο άλλης κατηγορίας, όπως αυτοί ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο που ζητήθηκε να αναγνωριστεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ