Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

To 2022 έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού – Συγκίνηση στην παρουσίαση των εκδηλώσεων από την Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Δήμοι Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής τιμούν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μια γεύση από όσα θα ακολουθήσουν τη νέα χρονιά στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού πήραν σήμερα όσοι βρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας στη Ν. Ιωνία.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, εκπροσωπώντας την τοπική Μητρόπολη και τους τρεις Δήμους αντίστοιχα παρουσίασαν μαζί και με τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λ. Χριστοδούλου, την πληθώρα θρησκευτικών, πολιτιστικών, θεατρικών, μουσικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές από την αρχή του 2022 έως και το τέλος του.

 

Η συμπλήρωση των 100 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης ενέπνευσαν τους παραπάνω φορείς γι᾽ αυτή την πρωτοβουλία, προσφέροντας ένα ετήσιο πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων των Μικρασιατικών και Ποντιακών συλλόγων και των τριών Δήμων.

Τέλος, όλοι τους απηύθυναν πρόσκληση προς όλους τους δημότες των τριών περιοχών, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο να αγκαλιάσουν την σημαντική αυτή πρωτοβουλία με την ενεργή συμμετοχή τους στα δρώμενα και στις εκδηλώσεις, αλλά και στην μεταλαμπάδευση τόσο του πνεύματος, όσο και του πολιτιστικού πλούτου του Μικρασιατικού Ελληνισμού προς τη νέα γενιά.

Ο Γ. Πατούλης στο Χ-τύπο: “Μια ιστορική παρακαταθήκη για τους νέους μας”

Αποκλειστικά στην κάμερα του Χ-τύπου μίλησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς η Περιφέρεια μπορεί να λειτουργήσει σαν δίαυλος ανάμεσα σε όλους τους Δήμους της Αττικής που χαρακτηρίζονται από το προσφυγικό αυτό στοιχείο αξιοποιώντας τις ψηφιακές της δομές, επισημαίνοντας τα εξής: “Είναι γεγονός ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια τοπική προσπάθεια ενός πολύ σημαντικού βήματος της Αττικής μας με την ευλογία και την απόλυτη συντονιστική προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ. Προφανώς και σε άλλες εκδηλώσεις που θα υπάρξουν στην Αττική, η Περιφέρεια εφόσον έχει αυτή την οργανωτική διάθεση θα κάνει άλλες ανάλογες κινήσεις οι οποίες δεν θα έχουν μόνο τη φυσική μας παρουσία, αλλά θα έχουν και τη στήριξη τη θεσμική και πολιτιστική για να μπορέσουν να διεκπεραιωθούν και να εμπλουτιστούν. Θέλω να συγχαρώ πραγματικά για το πρόγραμμα το οποίο ακόμα και στην έναρξη του έτους είναι σχεδόν πλήρως οργανωμένο και δείχνει τη μεγάλη οργανωτική τους διάθεση. Από εκεί και πέρα μια ωραία σκέψη είναι ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις μπορούν να μπουν στο site της Περιφέρειάς μας όπου να αποτελούν και αντικείμενο με την άδεια και ευλογία της Μητρόπολης και των Δήμων τη δυνατότητα και άλλων Ελλήνων ενδεχομένως που θα θέλουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις πέραν της έγκριτης αιγίδας της ενημέρωσης που ήδη έχει αναφερθεί, και εμείς θα συμβάλλουμε σε αυτή τη διάδοση. Πρέπει το 2022 να μην είναι μόνο ένα έτος – προπαντός είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την τραγωδία αυτή – αλλά πρέπει να αποτελέσει και μια ιστορική παρακαταθήκη για τους νέους μας. Η προσφυγιά είναι σκληρό πράγμα και δεν θα πρέπει να ξανασυμβεί.”

 

 

 

Μητροπολίτης Γαβριήλ: “Να μην ξεχάσουμε και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε Μικρασιατικό Πολιτισμό”

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του που παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων γίνεται πραγματικότητα επεσήμανε σε δήλωσή του: “Η τοπική μας Μητρόπολη πιστή στις ρίζες και την πνευματική της παρακαταθήκη σεβόμενη την ταυτότητα του Μικρασιατικού πολιτισμού αναγνωρίζει την μεγάλη αυτή ιστορική επέτειο και σας καλεί όλους στην ενεργή συμμετοχή σας. Σας καλεί να τιμήσουμε να μην ξεχάσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τα στοιχεία που συνθέτουν τον καμβά του Μικρασιατικού Πολιτισμού. Σας καλεί να μην ξεχάσουμε ,αλλά και να συνεχίσουμε να βλέπουμε μπροστά δημιουργώντας Μικρασιατικό πολιτισμό στο σήμερα, αλλά και το αύριο.”

Δ. Θωμαΐδου: “Το 2022 η καρδιά του Ελληνισμού θα χτυπά στις πόλεις μας”

Φανερά συγκινημένη η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δ. Θωμαΐδου τόνισε στο πλαίσιο της παροσυίασης: “Στοχεύουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορική πολιτιστική αυτή κληρονομιά τα ιδανικά και τις αξίες των προγόνων μας που ξεριζώθηκαν και δημιούργησαν μια Ν.Ιωνία της ανοχής της της αρχοντιάς της σοβαρότητας και της ανιδιοτελούς προσφοράς. […] Για μας το 2022 είναι ένας αγώνας ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης και αποτελεί υποχρέωση και ιερή ιστορική επιταγή να κρατάμε την μνήμη ζωντανή για όλους εκείνους που άφοβα έβαλαν τα θεμέλια των πόλεων μας. Σας προσκαλούμε λοιπόν να αποδείξουμε ότι το 2022 η καρδιά του ελληνισμού θα χτυπά στις πόλεις μας.”

Γ. Βούρος: “Χτίζουμε το πρόγραμμα καθημερινά”

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γ. Βούρος μας μίλησε αποκλειστικά για την πρωτοβουλία αυτή αναφέροντας τα εξής: “Ήταν μια εκδήλωση αντάξια των προσδοκιών μας σχετικά με το πως μπορούμε να τιμήσουμε τη μνήμη των προσφύγων μας αυτή την περίοδο της “μαύρης σελίδας” του ελληνισμού. Έχω την εντύπωση πως η οργάνωση από τη Μητρόπολη και από τους συντελεστές των Δήμων που έχουν συμπράξει θα έχει θετικό πρόσημο στο τέλος. Είμαστε σε μια διαδικασία που χτίζουμε το πρόγραμμα καθημερινά. Πιστεύω ότι από το Γενάρη μέχρι και το Δεκέμβρη του 2022 θα τύχουμε ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από όλους τους δημότες και από όσους συντρέξουν όχι μόνο από την Αττική, αλλά και από άλλα μέρη της χώρας.”

 

 

Ν. Μπάμπαλος: “Φιλοδοξούμε να ενώσουμε τις πόλεις και τον κόσμο”

Τέλος, από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Ν. Μπάμπαλος εξέφρασε τη χαρά του που ο Δήμος λαμβάνει μέρος σε ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα δεδομένου ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τη Νέα Ιωνία και τον προσφυγικό πληθυσμό επισημαίνοντας: “Μπορεί η Μικρασιατική καταστροφή να σηματοδότησε ότι σηματοδότησε αλλά 100 χρόνια μετά σηματοδοτεί κάτι πιο ελπιδοφόρο κάτι πιο όμορφο. Αυτή η πολύ μεγάλη εκδήλωση Μικρασιατικού Ελληνισμού σηματοδοτεί στο να κρατήσουμε την μνήμη ζωντανή. Η Μικρασιατική καταστροφή μπορεί να χώρισε οικογένειες μπορεί να χώρισε ανθρώπους 100 χρόνια, μετά όμως φιλοδοξούμε με τις εκδηλώσεις μνήμης να ενώσουμε τις πόλεις να ενώσουμε τον κόσμο.”

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ