Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Fuel Pass: Έρχεται νέο σχέδιο επιδότησης καυσίμων – Τι περιλαμβάνει

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δυνατότητα να δοθούν περισσότερα χρήματα και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο Fuel Pass.

Ο Υπουργός επιβεβαίωσε με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά τις πληροφορίες ότι η νέα παρέμβαση προβλέπεται πιο ενισχυμένη σε σχέση με την προηγούμενη, τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, όσο και στα ποσά που θα λάβουν.

Βάσει των μέχρι σήμερα πληροφοριών, το νέο Fuel Pass θα έχει διάρκεια τριών μηνών και θα ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Από τη μία τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκαν, από την άλλη η αισιοδοξία για το ύψος των εσόδων που θα προκύψουν κυρίως από τον τουρισμό, άνοιξαν τον δρόμο και δημιούργησαν τον δημοσιονομικό χώρο για το νέο αυτό πακέτο μέτρων, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης των νοικοκυριών από το «κύμα» ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία.

Τι προβλέπει το νέο πακέτο μέτρων

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα, το περιεχόμενο των μέτρων για το Fuel Pass έχει «κλειδώσει» και απομένει να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, όπως το ύψος της επιδότησης και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, το νέο πακέτο μέτρων, που θα αφορά αποκλειστικά τα καύσιμα, προβλέπει τα εξής:

  • Θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
  • Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα.
  • Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο.
  • Το μέτρο του Fuel Pass θα αφορά περισσότερους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων).

 

Ακτοπλοϊκά ταξίδια και αγρότες

Πέραν αυτών στην κυβερνητική φαρέτρα βρίσκονται ακόμη μέτρα, όπως:

Πρώτον: Γενναία επιδότηση στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια των άγονων νησιωτικών γραμμών έτσι ώστε να μην αυξηθούν -και αν είναι δυνατόν να μειωθούν κιόλας- τα εισιτήρια στα πλοία που θα μεταφέρουν τους εκδρομείς του καλοκαιριού.

Δεύτερον: Ταχύτερη επιστροφή των ποσών του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

 

Νέος μηχανισμός κατά της αισχροκέρδειας

Το αυξημένο ύψος της επιδότησης και η μεγαλύτερη περίμετρος των δικαιούχων, δεν είναι το μόνο μέτρο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής ακρίβειας που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας. Στην κυβέρνηση θεωρούν επίσης πολύ σημαντικό και τον αυτοματοποιημένο μηχανισμό για την πάταξη της αισχροκέρδειας που πρόκειται να ενεργοποιηθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προβλέπεται να λειτουργήσει μια καινούργια πλατφόρμα στην οποία, μέσω data analytics, θα «φορτώνονται» όλα τα δεδομένα των τιμών των καυσίμων σε κάθε ενδιάμεσο στάδιο από τα διυλιστήριο έως το τελευταίο πρατήριο. Έτσι, αυτοματοποιημένα και χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός επιβολής προστίμων για κάθε παραβίαση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση, βρίσκεται σε ισχύ αλλά υπάρχει αδυναμία ελέγχου των παραβατών.

Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι πρατηριούχοι και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή που έως τώρα όριζαν αυθαιρέτως την τιμή των καυσίμων, όντας σίγουροι ότι δεν θα φτάσουν έως εκεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όσο και όλοι οι ενδιάμεσοι που εμπλέκονται στη διακίνηση των πετρελαιοειδών, θα ξέρουν ότι αυξάνοντας υπερβολικά τις τιμές θα καλούνται αυθωρεί και παραχρήμα να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα.

 

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr και Iefimerida.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ