Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

120 ΔΟΣΕΙΣ: 2η ευκαιρία για οφειλές στα ταμεία

Δημοσιεύθηκε

στις

  • Ποιοι πρέπει να σπεύσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου
  • Πώς υποβάλλεται η αίτηση, πόσο είναι το κόστος
  • Ο μεγάλος κίνδυνος για όσους δεν μπουν στη ρύθμιση
  • Τι πρέπει να ξέρουν όσοι έχουν οφειλές από την εποχή της δραχμής

 

Δεύτερη και πιθανότατα τελευταία ευκαιρία έχουν όσοι θέλουν να μπουν στις 120 δόσεις προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να κάνουν μια νέα αρχή, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος.

H δύσκολη οικονομική θέση πολλών επαγγελματιών, σε συνδυασμό με την άγνοια, οδήγησε πολλούς να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους, πλέον όμως αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια εξαντλούνται.

Το υπουργείο Εργασίας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία, σε όσους δεν θέλουν να ζουν με τους «σκελετούς» του χθες και ανοίγει την «πόρτα» στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ενδιαφερόμενοι όμως αυτή τη φορά θα πρέπει να βιαστούν και να μην αφήσουν το χρόνο να κυλήσει, έχοντας και πάλι την αυταπάτη ότι κάτι θα αλλάξει γι’ αυτούς στο μέλλον.

Παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης μιλούν για «χρυσή» ευκαιρία, με το σκεπτικό ότι ένα μικρό ποσό κάθε μήνα, μπορεί να αλλάξει άμεσα τη ζωή όσων θεωρούν ότι έχουν ξοφλήσει επαγγελματικά.

Όπως τονίζουν αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα και ψυχραιμία που οδηγούν σε σωστές αποφάσεις οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα.

Δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία της επανένταξης έχουν οφειλέτες των  ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι είναι εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση, με ή χωρίς τον γνωστό επανυπολογισμό, αλλά για διάφορους λόγους έπαψαν να είναι συνεπείς και προχώρησαν σε στάση πληρωμών.

Με βάση τα νέα δεδομένα, τούς δίνεται η δυνατότητα να αρχίσουν και πάλι να εξυπηρετούν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μείνουν αδρανείς.

Η ρύθμιση που πέρασε προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής για τις αιτήσεις επανένταξης:

  • Θα πρέπει να υποβληθούν έως και τις 31 Μαΐου.
  • Γίνονται αυτοπροσώπως από τον οφειλέτη (φυσική παρουσία) και χειρόγραφα.
  • Υποβάλλονται στις περιφερειακές υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και στις τοπικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ.

 

Κόστος

Όλα αυτά βέβαια δεν θα πρέπει να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αρκεί μια αίτηση για να σβηστούν οι λάθος επιλογές που έγιναν στο παρελθόν και έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο έναν οφειλέτη.

Η ένταξη στη ρύθμιση έχει μια βασική προϋπόθεση που είναι η εξόφληση του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, αλλά και τυχόν νέες βεβαιωμένες, εκτός ρύθμισης οφειλές.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης σε ένα ασφαλιστικό ταμείο, θα πρέπει να πληρώσει όλες τις δόσεις που έχει χάσει και τις εισφορές του 2019, στην περίπτωση που δεν τις έχει πληρώσει.

 

Δίλημμα

Άλλη λύση δεν υπάρχει, κάτι που σε κάθε περίπτωση σημαίνει κόστος για όποιον μπήκε αρχικώς στη ρύθμιση, αλλά στη συνέχεια πήρε την απόφαση να μην πληρώνει τις δόσεις του.

Όσοι ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία είναι υποχρεωμένοι να λάβουν πολύ γρήγορα τις αποφάσεις τους και να εξετάσουν τις συνέπειες που θα έχει τυχόν απόφασή τους να μην ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης θέτουν το δίλημμα μεταξύ «νέας αρχής» με ένα μικρό οικονομικό κόστος  και της «πλήρους περιθωριοποίησης», εάν πάρουν την απόφαση να μην ξαναμπούν στη ρύθμιση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αυτοί που θα σπεύσουν να υποβάλλουν αίτηση έως και το τέλος του χρόνου, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εφάπαξ όλες τις δόσεις που οφείλουν έως και τον περασμένο Νοέμβριο.

Επίσης:

  • Οι εργοδότες που επιθυμούν να επανενταχθούν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν και τις τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους για το 2019 στο σύνολό τους.
  • Οι μη μισθωτοί δεν υποχρεούνται σε εφάπαξ καταβολή τυχόν οφειλών από απλήρωτες φετινές εισφορές, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ετήσια εκκαθάριση με βάσει τα εισοδήματα του 2018.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επανένταξη είναι άμεση για όλους αυτούς, οι οποίοι  είχαν αρχικά ενταχθεί στη ρύθμιση μετά τις 10 Αυγούστου, καθώς το δοσολόγιό τους έχει εξαρχής υπολογιστεί με το νέο επιτόκιο 3%.

Η επανένταξη όσων είχαν αρχική απόφαση υπαγωγής πριν από τις 10/08 – το δοσολόγιο είχε αρχικά υπολογιστεί με επιτόκιο 5% – απαιτεί επικοινωνία με τα κεντρικά και γι’ αυτό δεν ολοκληρώνεται αυτόματα.

Ειδικότερα και με βάση την εγκύκλιο προβλέπονται τα εξής:

  • Μετά την υποβολή της αίτησης για επανένταξη, η απολεσθείσα ρύθμιση θα ενεργοποιείται απευθείας από τις αρμόδιες για τη ρύθμιση περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ ή τοπικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση φέρει ημερομηνία από 10/8/2019 και μετά, αφορά δηλαδή περιπτώσεις που έχει εφαρμοστεί η διάταξη του άρθρου 72 του ν.4623/2019 σχετικά με το επιτόκιο της ρύθμισης.
  • Για τις αποφάσεις ρύθμισης που είχαν εκδοθεί πριν από την 10/8/2019, η ενεργοποίηση της ρύθμισης θα ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ ή τοπικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας (Help desk) της Διεύθυνσης Πληροφορικής Κεντρικής Υπηρεσίας ΚΕΑΟ όπου πρέπει να αποστέλλεται σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα.

 

Ποιους αφορά

Η διαδικασία επανένταξης αφορά κατά κύριο λόγο όλους αυτούς οι οποίοι έχουν μετανιώσει για το ότι δεν πλήρωναν παρότι μπήκαν στη ρύθμιση και θέλουν να προσπαθήσουν εκ νέου.

Η απόφαση ναι μεν δεν είναι εύκολη, αλλά από την άλλη είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που σβήνουν χρέη του παρελθόντος χωρίς να μπει το χέρι στην τσέπη.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της 2ης ευκαιρίας αφορά:

  • Σε 14.000 εργοδότες (ΙΚΑ)
  • 16.000 μη μισθωτοί (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά έπαψαν να πληρώνουν

Στα υπέρ της ρύθμισης είναι το γεγονός ότι η επανένταξη θα γίνεται με όρους που είναι ίδιοι με αυτούς που ο ασφαλισμένος εντάχθηκε αρχικά στην ρύθμιση.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εάν ο ελεύθερος επαγγελματίας είχε επιλέξει ρύθμιση χωρίς επανυπολογισμό δεν μπορεί τώρα να ενταχθεί με αυτόν τον τρόπο, εάν το πάρει απόφαση.

Επίσης εάν στην αρχική του αίτηση είχε επιλέξει το διπλό «κούρεμα» του επανυπολογισμού, αυτό σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένος να το διατηρήσει και κατά την επανένταξή του.

 

Ο μεγάλος κίνδυνος

Η διαδικασία της 2ης ευκαιρίας, ανοίγει έστω και με οικονομικό κόστος την πόρτα της εξόδου από το λαβύρινθο των χρεών στον οποίο εγκλωβίστηκαν όσοι δεν μπορούσαν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Όσοι ακόμη δείχνουν να αμφιταλαντεύονται θα πρέπει να αναλογιστούν τον μεγάλο κίνδυνο με τον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι και δεν είναι άλλος από την αύξηση των οφειλών τους.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ένας επαγγελματίας του ΟΑΕΕ που έχασε τη ρύθμιση, κινδυνεύει με πλήρη αναβίωση της παλαιάς οφειλής πριν το διπλό κούρεμα προσαυξήσεων και βασικού χρέους μέσω του επανυπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι δεν μπουν στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το χρέος τους μπορεί να αυξηθεί έως και 67%, κάτι που σημαίνει ότι για μια ζωή θα είναι χρεωμένοι.

 

20η Μαΐου

Με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δόθηκε περιθώριο έως και τις 30 Μαΐου σε 50.000 ασφαλισμένους οφειλέτες που δεν μπορούν ακόμη να οριστικοποιήσουν την ένταξή τους για τεχνικούς λόγους.

Πρόκειται κυρίως για επαγγελματίες σε ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ, που έκαναν μέχρι τις 7 Οκτωβρίου το πρώτο βήμα στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τον προσδιορισμό των παλαιών οφειλών τους ή για την επιβεβαίωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων.

Ωστόσο, έως τώρα δεν έχει καταστεί δυνατό να ολοκληρωθούν πλήρως οι απαιτούμενες διαδικασίες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την ρύθμιση χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Στην περίπτωση που δεν προσδιοριστούν και αναρτηθούν οι οφειλές τους, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν με ή χωρίς επανυπολογισμό το τελευταίο βήμα ένταξης.

Η πεντάμηνη παράταση όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο δόθηκε για να μη χάσουν οι οφειλέτες μη μισθωτοί και πρώην ΟΓΑ το δικαίωμα υπαγωγής για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά τους, αλλά σε μη ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης της οφειλής από τον ΕΦΚΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου εντάχθηκαν στις 120 δόσεις 432.550 οφειλέτες.

Ειδικότερα:

  • Περίπου το 88% των αιτήσεων με συνολικά χρέη 4,52 δισ. ευρώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε τελικό στάδιο με έγκριση από το ΚΕΑΟ.
  • Εκκρεμεί η επεξεργασία και η ανάρτηση οφειλών για περίπου 50.000 αιτήσεις, κάτι που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του για τεχνικούς λόγους μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.

 

Χρέη δραχμής

Ένα από τα πλέον παράδοξα, που δείχνει όμως και το μέγεθος των οφειλών είναι ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων περιλαμβάνει οφειλές από την εποχή της δραχμής.

Μεταξύ των οφειλετών είναι δικηγόροι και γιατροί του πρ. ΤΣΑΥ, οι οποίοι αναμένουν με την ανάρτηση των οφειλών τους στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουν όλες αυτές οι κατηγορίες, που αναμένουν με αγωνία τις τελικές αποφάσεις, η απάντηση είναι υπομονή και κυρίως να παρακολουθούν συστηματικά την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Μόλις αναρτηθούν οι οφειλές τους θα πρέπει να σπεύσουν και να μπουν στη ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να οριστικοποιήσουν την αίτησή τους προς τον ΕΦΚΑ

Μόλις τελειώσουν με τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που είναι η υποβολή της τελικής αίτησης για ρύθμιση των οφειλών τους στο ΚΕΑΟ.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ