Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ψήφος εμπιστοσύνης στα Βόρεια Προάστια για την αγορά ακινήτων – Οι τιμές και τα στοιχεία των τελευταίων ετών

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί τα τελευταία δύο χρόνια να βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κρίση, υγειονομικού περιεχομένου, που σίγουρα παρασέρνει μαζί της όμως τα δεδομένα των τελευταίων μηνών δείχνουν πως η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει και να βρει και πάλι τον δρόμο της. Παρά τα lockdown και την αβεβαιότητα για το αύριο, οι Έλληνες πολίτες προσπαθούν να αγοράσουν ακίνητα, ίσως σε μια κίνηση ώστε να νιώθουν πιο σίγουροι.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Τράπεζα της Ελλάδας, παρουσιάζεται μια αξιοσημείωτη δυναμική τόσο στην κατασκευή, αλλά και στην αγορά των ακινήτων ιδιαίτερα στον βόρειο τομέα της Αττικής, ο οποίος καταγράφει μια πολύ αξιοσημείωτη άνοδο.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως υπάρχει έντονη η κατασκευαστική δραστηριότητα, είτε μέσω ανακαίνισης και ανακατασκευής παλιών κατοικιών, είτε με νέες κατασκευές, με τον μεγαλύτερο αριθμό να καταγράφεται στο Ηράκλειο, στα Βριλήσσια, στο Μαρούσι, το Χαλάνδρι, στην Αγία Παρασκευή, αλλά και στην Κηφισιά και τον Χολαργό. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στελέχη και τα στοιχεία που έχει γνωστή μεσιτική εταιρία, η συγκεκριμένη στροφή προς τα βόρεια προάστια έχει παράλληλα και σημαντική ανοδική πορεία των τιμών στις περιοχές. Η συγκεκριμένη ζήτηση είναι κατά κύριο λόγο στην αγορά πρώτης κατοικίας, κάτι που δείχνει πως πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ζήσουν στον βόρειο τομέα, αφού θεωρούν πως θα έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ένας ακόμα λόγος επιλογής του βορείου τομέα είναι και το γεγονός πως οι τιμές στην συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν μεγάλη άνοδο, σε σχέση με άλλες, από το 2017 όταν η οικονομία της χώρας άρχισε να ανακάμπτει, ενώ παράλληλα και η τηλεργασία λόγω του κορωνοϊού έκανε πολλούς υποψήφιους αγοραστές να θέλουν μεγαλύτερα σπίτια. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα δεδομένα, οι περιοχές με την μεγαλύτερη ζήτηση είναι Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, το Ηράκλειο και η Αγία Παρασκευή, ενώ σχετικά με την αγοραστική δύναμη των υποψηφίων αγοραστών στη Νέα Ιωνία το ποσό που διατίθεται είναι από 100.000 – 197.000 ευρώ για αγορά σπιτιού, το χαμηλότερο, με το υψηλότερο να παρατηρείται στην Φιλοθέη – Ψυχικό με τις τιμές να κυμαίνονται από 300.00 μέχρι 655.000 ευρώ.

Για την αγορά ακινήτου στην Αγία Παρασκευή οι υποψήφιοι αγοραστές διαθέτουν από 220.000 έως 330.000 ευρώ, στο Μαρούσι από 200.000 έως 350.000 ευρώ, στα Βριλήσσια από 250.000 έως 400.000, στο Γαλάτσι από 100.000 έως 220.000, στην περιοχή του Διονύσου από 175.000 έως 437.000 ευρώ και στην περιοχή του Ηρακλείου από 100.000 έως 225.000 ευρώ. Παράλληλά στην Κηφισιά το ποσό είναι από 220.000 έως 700.000 ευρώ, σε Λυκόβρυση – Πέυκη είναι από 170.000 έως 300.000 ευρώ, ενώ σε Χαλάνδρι – Παπάγου, το ποσό φτάνει μέχρι τις 350.000 ευρώ.

 

Διεθνής… καριέρα για τα ελληνικά ακίνητα

Βέβαια δεν είναι μόνο Έλληνες που θέλουν να αγοράσουν στα βόρεια προάστια, μιας και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν κατά 76% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανήλθαν σε 247,7 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 140,6 εκατ. πέρυσι. Το προφίλ των αγοραστών δεν έχει τεράστια διαφορά με τους υποψήφιους από τις ΗΠΑ ή από τη Μέση Ανατολή να θέλουν να αποκτήσουν κατοικίες τόσο στα νότια, όσο και στα βόρια προάστια, λόγω των βιωμάτων έχουν από τις χώρες τους. Αντίθετα, οι υποψήφιοι από την Κίνα, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Τουρκία να επιλέγουν τον βόρειο τομέα λόγω των αναπτυσσόμενων και ήδη ανεπτυγμένων εμπορικών κέντρων που υπάρχουν στις περιοχές.

Παράλληλα και online υπάρχουν δεδομένα για τον σύνολο πωλήσεων κατοικιών στον βόρειο τομέα της Αττικής. Κοιτώντας κανείς τα στατιστικά μπορεί να δει πως το 2011 υπήρχαν 14.000, περίπου, πωλήσεις τον χρόνο ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης που επακολούθησε έφτασε στο ιστορικό χαμηλό το 2017 με 9.314 καταγράφοντας τεράστια πτώση. Από τότε μέχρι σήμερα η περιοχή αρχίζει και έχει σημαντική άνοδο στην πώληση κατοικιών για να φτάσουμε το 2021 όπου μέχρι στιγμής έχουμε 11019, με μεταβολή +7,40 % από το 2020. Την ίδια στιγμή η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο το γ’ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, βλέπουμε τα βόρεια προάστια να έχουν άνοδο τάξεως του 9,90%. Συγκεκριμένα τώρα κοστίζει 2,491 το τετραγωνικό, ενώ το 2020 ήταν 2,267. Το ποσό μάλιστα είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Αττική, πίσω μόνο από τα νότια προάστια (2,813), ενώ στην κορυφή της Ελλάδας είναι τα ακίνητα των Κυκλάδων με 2,786 ανά τετραγωνικό.

Όλα αυτά δείχνουν την συνεχή και ανοδική τάση που καταγράφει ο βόρειος τομέας της Αττικής, κάτι που φαίνεται και από τις επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή. Το βασικότερο πάντως είναι το γεγονός πως οι Έλληνες αποφασίζουν με βάση την ποιότητα ζωής που θέλουν να έχουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, κάτι που φέρνει τα βόρεια προάστια πρωτοπόρα κυρίως λόγω του πράσινου και τον Δήμων που θέτουν σε προτεραιότητα τον πολίτη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ