Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Χριστούγεννα με self test υπό τη σκιά της Όμικρον – Εξετάζονται νέα μέτρα από τον Ιανουάριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπό τη σκιά της  μετάλλαξης Όμικρον και με τα self test ανά χείρας θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα, ενώ εξετάζονται και νέα μέτρα από τον Ιανουάριο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο απέρριψε τη λύση που κυοφορούνταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την είσοδο των εμβολιασμένων πολιτών σε κλειστούς χώρους με αρνητική βεβαίωση rapid test, εξηγώντας χθες πως «ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του». «Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος περιέγραψε την «πρώτη γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης απέναντι στην νέα παραλλαγή, η οποία για την περίοδο των γιορτών επικεντρώνεται στην αυξημένη ιχνηλάτηση του ιού μέσα από τη διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, στους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών, στη θωράκιση των πολιτών άνω των 60 ετών, αλλά και τον έλεγχο των εισερχομένων στη χώρα με μοριακά, αλλά και με rapid test.

Ωστόσο, εκείνο το οποίο έκανε ήταν να προχωρήσει σε ισχυρή σύσταση διενέργειας self test για όσους θα επιλέξουν χώρους διασκέδασης, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα, προκειμένου να δοθούν δύο δωρεάν self test στους πολίτες, μέσα στις γιορτές, ένα για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και ένα της Πρωτοχρονιάς.

Υπό αυτό το πρίσμα, «αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα» ξεκαθάρισε χθες ο Πρωθυπουργός, θέτοντας ως προϋπόθεση «να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν», επικαλούμενος στο ίδιο πλαίσιο, τους «συχνούς ελέγχους» που προετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ, επιστρατεύοντας 10.000 αστυνομικούς την περίοδο των γιορτών.

 

Το 2022 φέρνει νέα μέτρα

Ανοιχτό, ωστόσο, άφησε χθες ο Πρωθυπουργός το ενδεχόμενο νέων περιορισμών μετά τις γιορτές, ιδίως αν η παραλλαγή «Omicron» εξαπλωθεί και στην Ελλάδα, περιγράφοντας πως στο κυβερνητικό συρτάρι περιμένουν σε μια τέτοια περίπτωση, η επέκταση της τηλεργασίας και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και τη διασκέδαση, με τα σχολεία να παραμένουν σε κάθε περίπτωση ανοιχτά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ