Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Χρέη στην εφορία: Ποια και πώς «κουρεύονται» – Οι 24 δόσεις και οι κίνδυνοι για τους οφειλέτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Εφιάλτης αποτελούν τα χρέη προς την εφορία, καθώς πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις λίστες οφειλετών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή.

Προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δώσει μικρές και μεγάλες ανάσες σε όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το στοίχημα ασφαλώς και δεν είναι εύκολο με δεδομένο ότι θα δημιουργηθεί η αίσθηση για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς κάποιοι ήταν συνεπείς και πλήρωναν, ενώ άλλοι το απέφευγαν συστηματικά.

Ωστόσο, είναι πολιτική απόφαση το ξεκαθάρισμα στις οφειλές που θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης και να δοθεί η δυνατότητα για ένα γενναίο «κούρεμα» στις προσαυξήσεις προκειμένου να εξοφληθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει τεθεί σε εγρήγορση και το μήνυμα που θα σταλεί είναι ότι δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε όσους θέλουν να βάλουν σε τάξη τις οφειλές τους.

Δύο είναι οι βασικοί στόχοι με την κίνηση αυτή:

Α. Να αδειάσει η λίστα των οφειλετών από όσους θεωρούνται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους

Β. Να γνωρίζει ο ελεγκτικός μηχανισμός ποια είναι τα πραγματικά χρέη και με δέλεαρ το κούρεμα να μπορεί και να τα εισπράττει.

 

31η Δεκεμβρίου

Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως προθεσμία την 31η Δεκεμβρίου για το κλείσιμο φορολογικών υποθέσεων, δίνοντας τη δυνατότητα για «κούρεμα» στις προσαυξήσεις έως 75% με εξόφληση των οφειλών έως και 24 δόσεις. Η ρύθμιση αφορά φορολογούμενους οι οποίοι θα επιλέξουν να αποσύρουν τις προσφυγές στα δικαστήρια προκειμένου να στραφούν για περαίωση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών.

Το δικαίωμα αυτό ισχύει για φορολογούμενους με:

– εκκρεμείς υποθέσεις που δεν συζητήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 29 Ιουλίου 2022,

– αρχική αίτηση που απορρίφθηκε από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους.

Εάν ο φορολογούμενος συμφωνήσει στην εξώδικη επίλυση και αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να καταβάλει άμεσα, εντός πέντε ημερών, το 30% του φόρου που οφείλει.

Στη συνέχεια η Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα και τις ενστάσεις για πράξεις επιβολής πρόσθετου φόρου ή και προστίμων και αποφασίζει για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος.

Η πρόταση που γίνεται αφορά συγκεκριμένο τρόπο διευθέτησης των διαφορών και περιλαμβάνει διαγραφή έως το 75% των προσαυξήσεων και προστίμων και καταβολή του φόρου σε έως 24 δόσεις.

Ειδικότερα, το ισχύον καθεστώς προβλέπει υποβολής αίτησης στον ιστότοπο www.eefdd.gr , όπου και γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους, που κατά την κρίση του αιτούντος, θεμελιώνουν το αίτημα.

Οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι:  

  • Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών.
  • Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.
  • Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.
  • Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ.
  • Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Εάν η Επιτροπή κρίνει απαράδεκτη την αίτηση, κοινοποιεί στον αιτούντα πρακτικό ματαίωσης της εξώδικης επίλυσης. Στην περίπτωση που η αίτηση κριθεί παραδεκτή οι ισχυρισμοί εξετάζονται με βάση τη νομολογία και την πάγια πρακτική της Φορολογικής Διοίκησης. Στις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση μπορεί να γίνει μερικά ή ολικά δεκτή.

 

Εντός πέντε ημερών

Ο αιτών δύναται να αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίησή της, υπογράφοντας ο ίδιος στην περίπτωση φυσικού προσώπου ή ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτού.

Όσοι επιθυμούν να μπουν στη συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να ξέρουν ότι μερική αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής δεν επιτρέπεται.

 

Καταβολή οφειλής

Αμέσως μετά την επίλυση της διαφοράς, ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει το τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που χρωστάει, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού.

Το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα.

ΤΟ «κούρεμα» ανέρχεται:

– σε 75% εάν καταβληθεί σε μια δόση,

-σε 65% για 2-4 δόσεις,

-σε 55% για 5 -8 δόσεις,

-σε 50% για 9-12 δόσεις,

-σε 45% για 13-16 δόσεις,

-σε 40% για 17 – 20 δόσεις και

-σε 35% για 21 -24 δόσεις.

 

Μεγάλη προσοχή

Οι οφειλέτες πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς εάν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θεωρείται πως δεν επήλθε ποτέ και τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί θεωρούνται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης ολοκληρώνεται έως και τις 30 Ιουνίου 2023.

Η προθεσμία έκδοσης των πρακτικών εξώδικης επίλυσης ισχύει από τις 30 Νοεμβρίου 2022 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2023.

 

Άδειασμα λίστας

Η βασική κατεύθυνση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι στη λίστα των οφειλών είναι να βρίσκονται μόνον αυτοί που μπορούν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την εφορία.

Με βάση αυτό ως δεδομένο, χρέη προς το Δημόσιο θα διαγράφονται μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων και υπό τον όρο ότι δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που να μπορούν να καλύψουν την οφειλή.

Ειδικότερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης όταν:

-έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της ΑΑΔΕ και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

-έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης ή δεν είναι δυνατή η υποβολή της,

-έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος πιστοποιεί, ότι είναι αδύνατη αντικειμενικά η είσπραξη των οφειλών.

 

Για 10 χρόνια

Οι πράξεις του χαρακτηρισμού των επιδεκτικών ή ανεπίδεκτων είσπραξης και της καταχώρισης των απαιτήσεων σε ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης γίνονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Εάν πρόκειται για οφειλή άνω του 1.000.000 και 1.500.000 ευρώ, οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται.

Από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της.

Επίσης, δεν χορηγείται στον οφειλέτη και στα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.

Εξαίρεση αποτελεί η είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων

Επίσης, δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα των παραπάνω προσώπων.

Οφειλή μπορεί να ξαναγίνει εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της, διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.

 

Ανεπίδεκτες είσπραξης

Ανεπίδεκτες είσπραξης είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και οι συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

-Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οποιονδήποτε τρόπον εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

– Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, ή δεν είναι δυνατή η υποβολή της.

-Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.

Εάν πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω του 1.500.000 ευρώ, οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται.

Στην περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί και στις πράξεις που αφορούν συνολική βασική οφειλή κατώτερη του ως άνω ποσού.

Ειδικότερα, από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση:

– αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της,

-δεν χορηγείται στον οφειλέτη και στα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία ούτε άλλο νομίμως προβλεπόμενο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό,

– δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα των παραπάνω προσώπων.

Σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά του για την είσπραξη της οφειλής ή συμψηφισμό και μετά την καταχώρισή της στα ειδικά βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ