Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της «Κιβωτού»: Τα ακίνητα «φιλέτα», οι δωρεές και τα 15 στελέχη που βρίσκονται στο κάδρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Φύλλο και φτερό κάνει η οικονομική αστυνομία τις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται ακίνητα από δωρεές αλλά και 15 στελέχη .

Ξεσκονίζει τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» στον Κολωνό η οικονομική αστυνομία, ενώ στο φως της δημοσιότητας έρχονται όλο και περισσότερες μαρτυρίες για κακοποιήσεις παιδιών στα ιδρύματα της δομής.

Προκειμένου να έρθει στο φως η ροή του χρήματος, στον οικονομικό έλεγχο θα συμβάλουν τράπεζες, εφορίες και η ΑΑΔΕ.

Ηδη αποκαλύπτονται ότι κατά τη χρονική περίοδο 2017-2021 οι δωρεές άγγιξαν τα 27,7 εκατ. ευρώ συν κρατική επιχορήγηση ύψους 100.000 ευρώ.

Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου  και η σύζυγός του, πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, το 2004 αγόρασαν μεζονέτα και μετακόμισαν στη Ραφήνα, ενώ το 2005 αγόρασαν άλλη μία μεζονέτα στη Βραυρώνα.

Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες πως ζούσαν μια πλουσιοπάροχη ζωή, κάνοντας μεταξύ άλλων επταήμερες κρουαζιέρες και κυκλοφορώντας με πανάκριβα αυτοκίνητα.

Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί, έρευνα στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές που έμπαιναν στα ταμεία για τη φροντίδα των παιδιών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του, που φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην ΔΣ και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Ακίνητα σε περιοχές φιλέτα φαινεται ότι είχαν αποκτήσει πατέρας Αντώνιος και πρεσβυτέρα, ενώ δεν ήταν και λίγες οι δωρεές ανθρώπων στην Κιβωτό του Κόσμου.

Τα ακίνητα «φιλέτα» της Κιβωτού:

– Αγροτεμάχιο με μονοκατοικία εκτός σχεδίου στο Νέο Ρύσσιο. Η αγορά έγινε το 2021, με αξία 1.000.000€

– Χωράφι στην οδό Βερίτη στην Χίο αγοράστηκε μέσα στην κρίση μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές με επιταγή. Η αξία του φτάνει τα 400.000€

– Για το ακίνητο της Χίου η αγοράστρια εταιρεία κατέβαλε το παραπάνω τίμημα 245.000€ σε καθένα των πωλητών.

Μεγάλη αίσθηση προκαλεί και το εντυπωσιακό ακίνητο – μεζονέτα στον Διόνυσο, με 300 τμ σε 3 επίπεδα με πλούσιο περιβάλλοντα χώρο και αξίας 600.000€.

Κάποια από τα ακίνητα τα εκμεταλλεύονταν νοικιάζοντάς τα και άλλα όχι, ενώ είχε οριστεί και διαχειριστής.

Από δωρεά η «Κιβωτός» έχει σημαντικό μέρος και μίας πολυκατοικίας σε κομβικό σημείο της Αγίας Παρασκευής. Συγκεκριμένα, η «Κιβωτός του Κόσμου» κληρονόμησε:

– Διαμέρισμα στον β’ όροφο 55τμ

– Διαμέρισμα στον γ΄ όροφο 105τμ

– Διαμέρισμα στον δ’ όροφο 60τμ

– Αποθήκες

– Θέσεις πάρκινγκ

Η συνολική αξία ανέρχεται σε 550.000€.

Από δωρεά η «Κιβωτός» έχει διαμέρισμα α’ ορόφου στη Γλυφάδα, αξίας 200.000€, ενώ κληρονόμησε οικόπεδο 198 τ.μ. στην Πετρούπολη, αξίας 140.000 ευρώ.

Μία γυναίκα που έφυγε πριν από ένα χρόνο από τη ζωή άφησε στην «Κιβωτό» τέσσερα ισόγεια καταστήματα στην Νέα Ιωνία. Το πρώτο 27 τ.μ. αξίας 50.000 ευρώ, το δεύτερο 30 τ.μ. αξίας 60.000ευρώ, ένα τρίτο ισόγειο κατάστημα 37 τ.μ. αξίας σήμερα 75.000 ευρώ και ένα ακόμη 42 τ.μ. αξίας 80.000 ευρώ.

Στην ίδια γειτονιά, ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος ενός κτίσματος ανήκουν στην «Κιβωτό». Υποψήφιος ενοικιαστής είχε επιχειρήσει να έρθει πριν λίγους μήνες σε επαφή με την «Κιβωτό». Η τιμή που του προτάθηκε ήταν εξωπραγματική.

Στην διαθήκη της η ιδιοκτήτρια έγραψε στην «Κιβωτό» και τον δεύτερο όροφο. 96 τμ, αξίας 160.000 ευρώ.

Μικρά ακίνητα που δεν εκπλήρωσαν την επιθυμία εκείνων που τα δώρισαν στην «Κιβωτό. Μικρά ακίνητα που δεν κάλυψαν τις ανάγκες των παιδιών. Σπίτια, οικόπεδα, καταστήματα, θέσεις πάρκινγκ. Κι όμως, η «Κιβωτός» δήλωνε αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ