Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Λουτράκι και Σαρωνίδα, κατευθύνεται προς Οινόη και Μαγούλα – Νέο μήνυμα 112

Δημοσιεύθηκε

στις

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους των Δερβενοχωρίων εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή.

Μάχη σε πολλαπλά και ταυτόχρονα μέτωπα συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να κατασβήσουν τις φωτιές που καίνε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η σοβαρότερη πυρκαγιά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι αυτή στα Δερβενοχώρια, όπου τα εναέρια επιχειρούν από νωρίς το πρωί με στοχευμένες ρίψεις.

Μάλιστα πριν από λίγο εστάλη μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους των Δερβενοχωρίων εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή όπου τους καλούν να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει:

«Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Το πιο δύσκολο σημείο στο οποίο επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στα Δερβενοχώρια, όπου από τις φλόγες κινδυνεύει κτηνοτροφική μονάδα.

Το πύρινο μέτωπο ακτίνας 15 χιλιομέτρων δεν έχει σταματήσει να καίει σε ένα πολύ δύσβατο σημείο, ένα συμπαγές παρθένο δάσος, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη ώστε να μην επεκταθεί στη Μάνδρα.

Όπως έγινε γνωστό, το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς τη Μαγούλα αλλά δεν υπάρχουν αναφορές ότι απειλεί κατοικημένες περιοχές. Η πύρινη λαίλαπα, ωστόσο, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από κτηνοτροφική μονάδα, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να μην φτάσουν εκεί οι φλόγες.

Νέοτερες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτήν την ώρα στα Δερβενοχώρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας.

«Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», τονίζει ο κ. Περγάλιας, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη νύχτα αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έκαψε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί άλλες ζημιές.

Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να ανακοπεί η πορεία του μετώπου των 15 χλμ. προς τη Μάνδρα.

Με το πρώτο φώς της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν έξι ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος.

Χθες, υπήρξε ο φόβος η φωτιά να κατευθυνθεί προς την Πάρνηθα, όμως με την αλλαγή του ανέμου αποσοβίστηκε ο κίνδυνος.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα πύρινα μέτωπα, η εικόνα από τις πυρκαγιές έχει ως εξής:

Καλύτερη, σαφώς, είναι η εικόνα σε Κουβαρά-Κερατέα και μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις. Πρόβλημα υπάρχει λίγο βόρεια, προς Καλύβια, όπου τώρα γίνονται εναέριες ρίψεις. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο περιμετρικά (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς). Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την περίμετρο. Με το πρώτο φως επιχειρούν δύο Ε/Π ΑΒ-214 και ένα Ε/Π S-64.

Καλύτερη, επίσης, είναι η εικόνα στο Λουτράκι, καθώς και στο δυτικό μέτωπο, έχει οριοθετηθεί νότια στην ΕΟ Αθηνών-Πατρών, ενώ υπάρχει ενεργό κομμάτι βόρεια της Καλλιθέας, όπου έγινε η κυρία προσπάθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα ΑΒ-214, δύο CL-415 και τρεις τράκτορες στο πρώτο κύμα, ενώ θα ακολουθήσουν ένα ΑΒ-214, δύο CL-415 και δύο CL-215.

Υπάρχουν ενεργά μέτωπα στα Δερβενοχώρια παρά τις πρωινές εναέριες ρίψεις.

Το βράδυ είχε εξαπλωθεί το μέτωπο πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή. Κινήθηκε γρήγορα και τη νύχτα, πέρασε το κανάλι του Μόρνου και έφτασε στα εργοστάσια Τιτάν και Χάλυψ.

Τελικά, αναχαιτίστηκε βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα. Με το πρώτο φως επιχειρούν ένα S-64, δύο CL-415, δύο CL-215 και δύο Air Tractors στο πρώτο κύμα και τρία S-64 στο δεύτερο.

Καπαρέλλι: Έχει οριοθετηθεί η φωτιά, ενώ παραμένουν δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Τις τελευταίες πληροφορίες για δύσκολο, όπως έχει χαρακτηριστεί, μέτωπο της φωτιάς στα Δερβενοχώρια μετέφερε λίγο μετά τις 9:30 στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, κάνοντας λόγο για μέτωπο που έχει λάβει διαστάσεις.

«Το μέτωπο είναι στην ευρύτερη περιοχή του Τιτάν. Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες να περιοριστεί» πρόσθεσε ο κ. Βαθρακογιάννης εξηγώντας ότι έχει γίνει προγραμματισμός για τα εναέρια μέσα «ώστε να γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού» μέχρι τη δύση του ηλίου που μπορούν να πετάνε τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που συμμετέχουν σε πυρόσβεση.

Στο Λουτράκι αρκετές είναι οι αναζωπυρώσεις, λιγότερες στη Σαρωνίδα, αντιμετωπίζονται όλες. Ακόμη υπάρχουν ενεργές καύσεις, ειδικά στο Λουτράκι, σημείωσε ακόμη.

Στη Σαρωνίδα, υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται χωρίς πρόβλημα. Στο Λουτράκι είναι περισσότερες οι ενεργές καύσεις.

«Και στη Σαρωνίδα και στο Λουτράκι, οι πυρκαγιές έχουν μια πολύ καλή εικόνα, αλλά η μέρα προχωράει, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, είμαστε επιφυλακτικοί για να πούμε ότι είναι σε ύφεση, καταβάλλονται προσπάθειες να κλείσουν ως το απόγευμα», υπογράμμισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ