Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Φορολογική δήλωση: Πώς θα εξασφαλίσετε την έκπτωση του 3%

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος «γύρος» υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Πρόκειται για την πρώτη προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους που σκόπευαν να ξεκινήσουν την αποπληρωμή από τον Ιούλιο. Η καταληκτική προθεσμία για την οριστική υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ωστόσο, λήγει στις 27 Αυγούστου.

Όσοι επέλεξαν τη διορία του Αυγούστου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μέχρι τις 27 του μηνός οφείλουν να καταβάλλουν δυο δόσεις -αυτές του Ιουλίου και του Αυγούστου. Το «γκρουπ» του Ιουλίου είχε μια ακόμα δυνατότητα, αυτήν της έκπτωσης του 3% στον φόρο στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης.

 

Δεύτερη ευκαιρία για την έκπτωση του 3%

Η προθεσμία για την έκπτωση του 3% παρήλθε χθες, 28 Αυγούστου. Παρά ταύτα, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών -στο νομοσχέδιο του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο- προτείνεται η παράταση της προθεσμίας για την έκπτωση και έως τις 27 Αυγούστου.

Στην ίδια παράγραφο τονίζεται ότι η καταβολή του φόρου που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις γίνεται σε οκτώ, ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων οι δυο πρώτες καταβάλλονται τον Αύγουστο. Κάθε μια από τις επόμενες δόσεις θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη των έξι επόμενων μηνών.

 

Δείτε επίσης: Στη Βουλή οι νέες ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας

Στο επίμαχο σημείο αναφέρεται ότι «εφόσον ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβληθεί εφάπαξ μέχρι και την 27η Αύγουστου 2021, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, τυπικά, δεν έχει ακόμα τεθεί σε ισχύ.

Πώς θα λάβετε την έκπτωση

Η διαδικασία για την πληρωμή του φόρου με έκπτωση είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Όταν ο φορολογούμενος, ή το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται, υποβάλλει οριστικά τη φορολογική δήλωση και εκδώσει το εκκαθαριστικό, θα πρέπει να εστιάσει στην ταυτότητα οφειλής. Συγκεκριμένα, στον πίνακα όπου παρουσιάζεται η συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών οφειλών εκτός ρύθμισης, θα πρέπει να πατήσει στο πεδίο «Έκδοση ταυτότητας οφειλής». Θα ανοίξει, τότε, ένα νέο παράθυρο και σε ένα από τα πεδία θα αναγράφεται μια ξεχωριστή ταυτότητα οφειλής στην οποία έχει υπολογιστεί η έκπτωση του 3%. Δίπλα υπάρχει η ρητή αναφορά ότι η πληρωμή του μειωμένου ποσού θα γίνεται δεκτή μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου -σε περίπτωση παράτασης αυτό το σημείο θα αντικατασταθεί με την 27η Αυγούστου.

 

 

[Πηγή: iefimerida.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ