Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πρώτο… ραντεβού με την εφορία για τους 18αρηδες

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρώτο τους ραντεβού με την εφορία έχουν οι 18άρηδες, που θα πρέπει επίσημα να ξεκινήσουν τις σχέσεις τους με το Taxisnet με τις φορολογικές δηλώσεις 2022.

Η υποχρέωση δεν αφορά ωστόσο όλους τους 18άρηδες, καθώς προϋπόθεση για την υποβολή δήλωσης είναι να υπάρχει οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Εφόσον υπάρχει η συγκεκριμένη προϋπόθεση τότε οι νέοι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη δική τους φορολογική δήλωση.

Ειδικότερα, σε περιπτώσεις των νέων φορολογουμένων οι οποίοι , συμπλήρωσαν τα 18 τους χρόνια το 2021, φέτος υποχρεούται να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

– δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
–έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)
– απέκτησε εντός του 2021 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.) ίδρυσε εντός του 2021 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του. προχώρησε εντός του 2021 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος
–είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Eπίσης, υποχρεωμένος να υποβάλλει φορολογική δήλωση είναι:

– Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, αντίστοιχα.
Σε περίπτωση πτώχευσης υποβάλλονται δύο δηλώσεις, μία δήλωση από τον σύνδικο πτώχευσης για την πτωχευτική περιουσία σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ και μία δήλωση από τον πτωχό για την τυχόν μη πτωχευτική περιουσία και εισοδήματα ηλεκτρονικά.

– Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

– Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση:

– Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
– Οι κεκαρμένοι μοναχοί (εκτός μονών – ασκητές) για το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

 

[Πηγή: eea.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ