Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι λύσεις για λιγότερο φόρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά  χρόνος για το καθιερωμένο ραντεβού με την εφορία, καθώς στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η ηλεκτρονική πύλη του taxisnet είναι έτοιμη, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ετοιμαστούν για να υποβάλλουν τη δήλωση τους και να πληρώσουν σε δόσεις ή εφάπαξ την οφειλή τους.
Οι προθεσμίες έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν, καθώς χθες έληξε και το περιθώριο που είχαν τα ζευγάρια που επιθυμούσαν να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση.
Ζητούμενο πλέον το πώς θα πληρώσει κανείς λιγότερα, αν και αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα εισοδήματα του 2019 θα φορολογηθούν με βάση το πλαίσιο που ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φόρος που θα περιλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά του 2020, θα κυμαίνεται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, υπό την προϋπόθεση ότι εν έχουν μεταβληθεί τα εισοδήματα.
Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν μέσω TAXISnet, σε ειδική εφαρμογή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr- όλοι όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2019 το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων).
Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται αυτοί που αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2019.

Κλίμακα εισοδημάτων
Ας δούμε τώρα τι ισχύει για τη φορολόγηση των εισοδημάτων τα οποία και θα δηλωθούν φέτος, με βάση τη φορολογική κλίμακα.
Τα εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, θα φορολογηθούν με συντελεστές 22% – 45% .

Ειδικότερα, ο φόρος που επιβάλλεται είναι ο εξής:
– 22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
– 29% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ.
– 37% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ
– 45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Έκπτωση φόρου
Ωστόσο, μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες κερδίζουν έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, καθώς επίσης και για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες που αποκτούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες προβλέπεται έκπτωση φόρου:

– 1.900 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.
– 1.950 ευρώ, εάν υφίσταται ένα προστατευόμενο τέκνο.
– 2.000 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.
– 2.100 ευρώ εάν υφίστανται 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Το «κλειδί»
Ωστόσο, για να δικαιούται κάποιος την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ, θα πρέπει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους να έχει προχωρήσει σε αγορές με ηλεκτρονικό τρόπο.
Το «κλειδί» λοιπόν για την έκπτωση φόρου είναι τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) για  δαπάνες, συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:
– 10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
– 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και
– 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

Ακίνητα
Ιδιαιτέρως προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, καθώς φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 15% έως 45%.
Περιθώρια λάθους δεν επιτρέπονται με δεδομένο ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το πλέον πιθανό είναι να ανέβει επίπεδο φορολογίας και να πληρώσει ακόμη πιο πολύ χρήματα στην εφορίας.
Στα εισοδήματα από ακίνητα πάντως εφαρμόζονται οι εξής συντελεστές:
– 15% μέχρι 12.000 ευρώ.
– 35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
– 45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Εισφορά αλληλεγγύης
Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%.
Τα σενάρια μείωσης δεν αφορούν στα εισοδήματα του 2019, κάτι που σημαίνει ότι φέτος θα πληρώσουν κανονικά όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν άνω των 12.000 ευρώ.
Ως προς το ποσοστό της μείωσης, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και  θα εξαρτηθεί από το εύρος του δημοσιονομικού χώρου που αναμένεται να προκύψει έως τον ερχόμενο Απρίλιο.

Προκαταβολή, τέλος επιτηδεύματος
Οι μεγάλοι άτυχοι ως προς την προκαταβολή φόρου είναι όσοι δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και σε όσους φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Σε όλους αυτούς επιβάλλεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή φορολόγησης 100% επί του κυρίου φόρου εισοδήματος.
Ως προς το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται από 400 έως 650 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο που έχει ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες θα πληρώσουν και για τη χρήση του 2019 το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ και σε επιπλέον 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Η… λυπητερή
Κάποιοι τυχεροί θα έχουν επιστροφή φόρου, αλλά ένα μεγάλο μέρος των φορολογούμενων, είναι υποχρεωμένο να πληρώσει το φόρο που του αναλογεί είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις.
Η εφάπαξ καταβολή γίνεται έως τις 31 Ιουλίου, αλλά με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για κάτι τέτοιο, οι περισσότεροι επιλέγουν να πληρώσουν σε δόσεις το φόρο που τους αναλογεί.
Οι τρεις δόσεις είναι ισόποσες και καταβάλλονται ως εξής:
-η πρώτη έως τα τέλη Ιουλίου,
-η δεύτερη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και
-η τρίτη μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Υποβολή βεβαιωμένων αμοιβών
Για το φορολογικό έτος 2019 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα ορίζεται η 13η Μαρτίου 2020.
Διευκρινίζεται ότι ως ημερομηνία υποβολής, θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων του TAXISnet με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα – υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρησης.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς – επιχειρήσεις, πρέπει να υποβάλουν το αρχείο των βεβαιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου η ροή της υποβολής των δηλώσεων από τους φορολογούμενους να ολοκληρωθεί ομαλά.

Διόρθωση λαθών
Ζητούμενο για πολλούς φορολογούμενους είναι τι γίνεται στην περίπτωση κατά την οποία οριστικοποιήσουν τη δήλωση τους στο taxisnet και στη συνέχεια διαπιστώσουν κάποιο λάθος.
Στην περίπτωση υποβολής λάθους αρχείου υπάρχει η δυνατότητα υποβολής νέου αρχείου με τα σωστά στοιχεία , που θα περιέχει όμως το σύνολο των εγγραφών και όχι μόνο τις διορθωμένες εγγραφές.

Μερίσματα, τόκοι δικαιώματα
Η υποβολή των βεβαιώσεων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, ορίζεται η 13η Μαρτίου για το φορολογικό έτος 2019
Για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η προηγούμενη μέρα της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ν.π. και νομικών οντοτήτων.
Ως ημερομηνία υποβολής, θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων του TAXISnet με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα – υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρησης.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς – επιχειρήσεις, παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αρχείο των βεβαιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου η ροή της υποβολής των δηλώσεων από τους φορολογούμενους να ολοκληρωθεί ομαλά.

Κρίσιμα ερωτήματα
Συχνές είναι οι ερωτήσεις που αφορούν βεβαιώσεις αμοιβών, ηλεκτρονικές βεβαιώσεις, παρακράτηση και απόδοσης φόρου.
Ας δούμε κάποιες από αυτές κωδικοποιημένες:

  • Μπορώ να υποβάλω τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογικού έτους 2019 με το παλαιό πρόγραμμα (αυτό που ίσχυε για το φορολογικό έτος 2018 – χρήση 2018); Όχι, πρέπει απαραιτήτως η δημιουργία του αρχείου βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα να γίνει με το καινούριο πρόγραμμα φορολογικού έτους 2019.
  • Έχω κάνει διακοπή πριν τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου. Πότε πρέπει να υποβάλλω τις ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα; Για τους μήνες του έτους που είχατε δραστηριότητα (μέσα στο 2019), τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογικού έτους 2019 θα τις υποβάλετε εντός του 2020 μέσα στις προθεσμίες που ορίζει η Α.1025/2020.Ανεξάρτητα από την ημερομηνία διακοπής ως περίοδος χρήσης ορίζεται όλο το διαχειριστικό έτος.

ΑΜΚΑ, έως 300 ευρώ, χαρτόσημο
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΜΚΑ καταχωρείται προαιρετικά για δικαιούχους αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις οποίες έχει γίνει παρακράτηση φόρου 20%, έστω και εάν ήταν χαμηλότερες των 300 ευρώ, πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 1.
Όσον αφορά τις αμοιβές που είναι χαμηλότερες των 300 ευρώ και για τις οποίες δεν έχει παρακρατηθεί φόρος, θα καταχωρούνται στον κωδικό 10.
Τα ποσά χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου αφορούν κρατήσεις υπέρ τρίτων και επομένως δεν αφαιρούνται από το ποσό των ακαθαρίστων αμοιβών για τον προσδιορισμό των καθαρών αμοιβών.

Προείσπραξη γραμματίων
Ο προκαταβλητέος φόρος που παρακρατείται από τους δικηγορικούς συλλόγους από προείσπραξη γραμματίων, πρέπει να καταχωρηθεί στον κωδικό 7.
Σε περίπτωση επιτηδευματία ο οποίος έχει καταβάλει την ελάχιστη νόμιμη αμοιβή σε δικηγόρο και η παρακράτηση του φόρου έχει διενεργηθεί από το δικηγορικό σύλλογο, καταχωρεί την αμοιβή στον κωδικό 13.
Εάν η δικηγορική αμοιβή είναι μεγαλύτερη της ελάχιστης προβλεπόμενης και έχει γίνει παρακράτηση φόρου από τον επιτηδευματία, η επιπλέον αμοιβή, πέραν της ελαχίστης, θα καταχωρηθεί στον κωδικό 1.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ