Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Υποχωρεί ο κορωνοϊός, κερδίζει “έδαφος” η γρίπη – Τι αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Η γρίπη αρχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι της covid-19 που υποχωρεί και του RSV που παραμένει στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Την τελευταία εβδομάδα, 12 έως 18 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ διαπιστώνει αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα, αλλά και ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην κοινότητα παρουσίασαν μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα – σημειώνεται βεβαίως πως οι ειδικοί έχουν επισημάνει την υποδήλωση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού την εφετινή περίοδο.

Ο αριθμός των εισαγωγών για covid ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά έγιναν 1.343 εισαγωγές και καταγράφηκαν 104 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού. Το εύρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι 25 έως 89 χρόνων, ενώ το 98% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στις Μονάδες νοσηλεύονται πάνω από 300 ασθενείς.

Άλλοι 150 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού, ηλικίας 49 έως 98 χρόνων.

Ωστόσο, τα κρούσματα γρίπης, με κυρίαρχο το στέλεχος Α(Η3Ν2), αυξήθηκαν και αυτήν την εβδομάδα. Καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που οδήγησαν σε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 3 άνδρες και 1 γυναίκα από 60 έως 81 χρόνων.

Συνολικά από την αρχή της εφετινής περιόδου γρίπης έως και τις 18 Δεκεμβρίου έχουν νοσηλευτεί 17 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Κατά το ίδιο διάστημα έχει καταγραφεί ένας θάνατος, αφορούσε 78χρονη με υποκείμενα νοσήματα.

Σε ό,τι αφορά τον ιό RSV, oι ειδικοί διαπιστώνουν ότι η θετικότητα ήταν περίπου σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ