Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τραγωδία στις Σέρρες: Αναζητούνται οι ευθύνες – Πώς έγινε η έκρηξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τραγωδία εκτυλίχθηκε στις Σέρρες καθώς ένα 11χρονο παιδί έχασε τη ζωή του χθες στην αυλή του 9ου Δημοτικού σχολείου, ενώ έπαιζε αμέριμνο την ώρα λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος, όταν μεταλλική πόρτα του σχολικού συγκροτήματος εκσφενδονίστηκε πάνω του με δύναμη από το ωστικό κύμα που προκάλεσε έκρηξη του καυστήρα. 

Δύο ακόμη παιδιά, 6 και 10 ετών, τραυματίστηκαν από την έκρηξη, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μετά τις απαραίτητες εξετάσεις επέστρεψε στο σπίτι του. Το εξάχρονο παιδί, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην παιδοχειρουργική κλινική του Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

 

Μπαλάκι οι ευθύνες

Την ίδια ώρα, ωστόσο, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια όσων εμπλέκονται στην υπόθεση των εργασιών στον λέβητα να ρίξουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο για ό,τι συνέβη και οδήγησε στην έκρηξη με θύμα το 11χρονο παιδί.

Το πρωί της Τρίτης (6/12) ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει έγγραφο από τον διευθυντή του σχολείου ότι υπάρχει εργολάβος να κάνει εργασίες ενώ γίνονται μαθήματα» με τον διευθυντή από την πλευρά του να δηλώνει την Δευτέρα ότι «ο εργολάβος έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν».

Ο δήμαρχος Σερρών υποστήριξε ότι «υπάρχει μια σύμβαση που περιγράφει τις υποχρεώσεις του αναδόχου ότι θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας» επιμένοντας ότι «δεν είχαμε ενημέρωση από κανέναν, ούτε από τον ανάδοχο ούτε από τον διευθυντή ότι θα κάνουν εργασίες με τους λέβητες γιατί δεν θα είχαμε δώσει άδεια».

Κατά τον ίδιο, δε, «δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής παραλαβή του έργου, το αν είχε προβλήματα δεν μας είχε αναφερθεί. Το έργο θα τελείωνε μέσα στον Δεκέμβριο και θα γινόταν η τελική εκθεση του αναδόχου για να παραληφθεί από τον δήμο».

 

Γιατί έγινε η έκρηξη στο σχολείο 

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Ενεργειακός Επιθεωρητής και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ενεργειακών Επιθεωρητών, έδωσε μία αρχική εκτίμηση για την πιθανή αιτία που προκάλεσε την έκρηξη.

«Πιστεύω ότι για κάποιο λόγο όταν πήγαν να κάνουν τις διάφορες ρυθμίσεις οι τεχνικοί του συγκεκριμένου έργου, έκλεισαν τις βάνες από κλειστό κύκλωμα νερού του λέβητα και όταν μπήκε σε λειτουργία ο καυστήρας δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει το νερό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι θερμοκρασίες και η πίεση. Έτσι δημιουργήθηκε μία εκρηκτική κατάσταση και χωρίς να υπάρχει η κυκλοφορία του νερού για να εκτονωθεί η πίεση, έγινε η έκρηξη», είπε.

[Φωτογραφία: Protothema.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ