Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας – Κλιμακώνει την ένταση η Χαμάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχείς επιδρομές βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με την Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) στοχεύοντας κυρίως σε ναούς, καθώς εκεί πιστεύεται ότι τα μέλη της Χαμάς κρύβουν τα όπλα τους. 

«Ο Ισραηλινός Στρατός διεξάγει επί του παρόντος ευρείας κλίμακας πλήγματα σε πολλούς στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Παράλληλα, το Ισραήλ προτείνει νωρίτερα στους Παλαιστίνιους της Γάζας να φύγουν το συντομότερο δυνατό και να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο.«Γνωρίζω ότι το πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) είναι ακόμα ανοιχτό», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος στα ξένα μέσα ενημέρωσης, σε μια ενημέρωση. «Όποιος μπορεί να βγει έξω, θα τον συμβούλευα να φύγει» είπε. Λίγο αργότερα ωστόσο, διόρθωσε το σχόλιό του λέγοντας πως το μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο έχει τώρα κλείσει.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις περισσότεροι από 200 στόχοι έχουν χτυπηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γάζα.

«Τις τελευταίες ώρες, πολεμικά αεροσκάφη και σκάφη του IDF έχουν επιτεθεί σε πολλούς στόχους των τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε πάνω από 200 στόχους σε όλη τη γειτονιά Rimal και το Khan Yunis κατά τη διάρκεια της νύχτας», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο X συνοδευόμενη από ένα βίντεο που δείχνει κτίρια να καταστρέφονται.

Συγκεκριμένα, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα κατέστρεψαν 790 κατοικίες και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε 5.330, ανακοίνωσε νωρίς την Τρίτη το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Οι ζημιές σε τρεις χώρους ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν διακόψει τις υπηρεσίες σε 400.000 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, πάνω από 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις αρχές ενώ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανήλθε σε περισσότερους από 680 νεκρούς από τις ισραηλινές αντεπίθεση, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες, Δευτέρα ότι έχει αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο στο νότιο μέρος ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα. Πάνω από 300.000 έφεδροι σε ετοιμότητα για τη χερσαία επιχείρηση που ετοιμάζει το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχουν δεσμεύτηκε χθες ότι η επίθεση που θα εξαπολύσει προς τη Χαμάς θα «αλλάξει την Μέση Ανατολή» καθώς το Ισραήλ αύξησε τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και την απέκλεισε από τρόφιμα, νερό, καύσιμα και άλλες προμήθειες ως αντίποινα για την αιματηρή εισβολή των μαχητών της.

«Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, σας λέω ειλικρινά, οι δύσκολες μέρες είναι ακόμα μπροστά μας», προειδοποίησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα τη Δευτέρα ο Νετανιάχου.

Η Χαμάς απειλεί να σκοτώσει ομήρους

Από την πλευρά της, η Χαμάς ανέβασε τους τόνους τη Δευτέρα, αφού δεσμεύτηκε πως θα αρχίσει να σκοτώσει ομήρους εάν οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να στοχεύουν αμάχους χωρίς προειδοποίηση.

«Θα αρχίσουμε να εκτελούμε έναν ισραηλινό αιχμάλωτο για κάθε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό κατοικιών πολιτών, χωρίς προειδοποίηση» απείλησε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ομπέιντα όπως αναφέρει το Reuters.

Οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι έως και 150 όμηροι κρατούνται στη Γάζα όπως δήλωσε χθες Δευτέρα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ. Η Χαμάς δήλωσε την Κυριακή ότι περισσότεροι από 100 όμηροι κρατούνται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματικών του ισραηλινού στρατού. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν όπως φαίνεται μαχητές να αιχμαλωτίζουν πολλούς αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι Αμερικανοί μπορεί να είναι μεταξύ των ομήρων.

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι αξιωματικοί ετοιμάζονται να ενημερώσουν 100 οικογένειες ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα έχουν συλληφθεί ως όμηροι από τη Χαμάς και κρατούνται στη Γάζα.Επικαλούμενος το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού, οι Times of Israel αναφέρουν, «Η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη στέλνει αξιωματικούς σήμερα για να ενημερώσει περισσότερες από 100 ισραηλινές οικογένειες ότι οι συγγενείς τους κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς».

Προσθέτει ότι «ο πρεσβευτής του ΟΗΕ Gilad Erdan λέει στο CNN ότι το Ισραήλ εκτιμά ότι «ο αριθμός είναι μεταξύ 100-150 ατόμων».

Παράλληλα, στη Γάζα, δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς οι συνεχείς αεροπορικές επιδρομές ισοπέδωσαν κτίρια της πόλης. Ισραηλινά τανκς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν για τη φύλαξη του φράχτη στα σύνορα της Γάζας ώστε να αποτρέψουν νέες εισβολές. Χιλιάδες Ισραηλινοί απομακρύνθηκαν από περισσότερες από δώδεκα πόλεις κοντά στη Γάζα και ο στρατός κάλεσε 300.000 έφεδρους – μια μαζική κινητοποίηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, περισσότεροι από 137.000 άνθρωποι κρύβονται σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ στη Γάζα.

 

 

 

[φωτογραφία: in.gr]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ