Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Το Ισραήλ ξεκινά χερσαίες επιθέσεις, οι νεκροί αυξάνονται – Πάνω από 260.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Γάζα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας ισλαμικό πανεπιστήμιο που συνδέεται με το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, δήλωσε αξιωματούχος του ιδρύματος.

«Τα σφοδρά αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν ολοσχερώς κάποια κτίρια του ισλαμικού πανεπιστημίου», επεσήμανε ο Άχμεντ Οράμπι, αξιωματούχος του ιδρύματος.

«Κανένας δεν μπορεί να εισέλθει λόγω των πυρκαγιών, των πετρών και των συντριμμιών που είναι σκορπισμένα στους δρόμους γύρω από το πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο ίδιος. Πυκνά σύννεφα σκόνης γέμισαν τον ουρανό όταν κατέρρευσαν τα κτίρια, σημείωσε.

Λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση της Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της περασμένης νύκτας εναντίον της Γάζας.

Από τις επιδρομές επλήγησαν δεκάδες κτίρια κατοικιών, εργοστάσια, τεμένη και καταστήματα, σύμφωνα με τον Σαλάμα Μάρουφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι στη διάρκεια της νύκτας έπληξε πολλές θέσεις της Χαμάς, εξηγώντας ότι μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν «προηγμένα συστήματα εντοπισμού» του παλαιστινιακού κινήματος.

Είκοσι τέσσερις στόχοι της Χαμάς επλήγησαν στην περιοχή Μπέιτ Χάνουν, στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως δύο υποκαταστήματα τραπεζών τα οποία χρησιμοποιούσε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα για «να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία», σύμφωνα με τον στρατό. Από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν επίσης μια αποθήκη όπλων και ένα διοικητικό κέντρο της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.


Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να κλιμακώσει την απάντησή του στην επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς προχωρώντας σε χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του προς το Ισραήλ και προειδοποίησε όσους ενδέχεται να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.

Το Ισραήλ επεσήμανε ότι δεκάδες μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν περισσότερους από 200 στόχους στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας σε συνοικία της πόλης της Γάζας, από την οποία η Χαμάς εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 4.600 έχουν τραυματιστεί στον αποκλεισμένο θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ και περισσότερους από 2.700 τραυματίες. «Υποστήκαμε εξαιρετικά βαριές απώλειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους σε βίντεο που ανήρτησε στην πλατφόρμα X.

Τα θύματα είναι κυρίως άμαχοι, που σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, στους δρόμους ή σε ένα υπαίθριο ρέιβ πάρτι. Δεκάδες Ισραηλινοί και πολίτες άλλων χωρών κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

Οι μαχητές της Χαμάς που κρατούν ομήρους αμάχους και στρατιώτες απείλησαν τη Δευτέρα ότι θα εκτελούν έναν όμηρο για κάθε σπίτι που πλήττεται στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση, αλλά μέχρι το βράδυ της Τρίτη δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι έχουν υλοποιήσει την απειλή τους.


Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, απευθυνόμενος σε στρατιώτες κοντά στον φράκτη με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε: «Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα έχει μια αλλαγή. Αυτό που ήταν η Γάζα δεν θα υπάρχει πλέον».

«Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα ξεκινήσουμε και χερσαίες επιχειρήσεις. Ελέγχουμε την περιοχή από τη δεύτερη ημέρα και έχουμε περάσει στην επίθεση. Αυτό απλώς θα ενταθεί», υπογράμμισε.

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, και από το 2007, όταν ανέλαβε την εξουσία εκεί η Χαμάς, έχει επιβάλει στον παλαιστινιακό θύλακα αυστηρό αποκλεισμό. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε την πολιορκία της Γάζας και επεσήμανε ότι πλέον δεν θα περνάνε στον θύλακα τρόφιμα και καύσιμα.

Εξάλλου το βόρειο τμήμα του Ισραήλ επλήγη από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά, σύμφωνα με τρεις πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οβίδες και από τη Συρία έπεσαν στο Ισραήλ, εντείνοντας τους φόβους ότι η σύρραξη θα εξαπλωθεί.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτές οι οβίδες εκτοξεύθηκαν από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, από κάποια από τις πολλές ιρανικές πολιτοφυλακές που υπάρχουν (στη Συρία) και είναι ευπρόσδεκτες από το συριακό καθεστώς ή από τη Χεζμπολάχ ή κάποια άλλη οργάνωση», σχολίασε ο Κόνρικους.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι απαντήσαμε στα πυρά και ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ήρεμη», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της νύκτας σε πολλές περιοχές του Ισραήλ που συνορεύουν με τη Γάζα ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες.


Από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «το απόλυτο κακό», ενώ η Ουάσινγκτον στέλνει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Ισραήλ να τηρήσει το δίκαιο του πολέμου στην απάντησή του.

«Θα πω ξανά σε κάθε χώρα, κάθε οργάνωση, σε όποιον σκέφτεται να εκμεταλλευθεί την κατάσταση μία λέξη: όχι», υπογράμμισε ο Μπάιντεν, σε μια προειδοποίηση που έμοιαζε να απευθύνεται στο Ιράν και τις πολιτοφυλακές που στηρίζει στην περιοχή.

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ για να μεταφέρει «ένα μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Πουθενά δεν είναι ασφαλές»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και drones, συγκρούστηκαν αργά χθες, Τρίτη, με Παλαιστίνιους μαχητές στο έδαφος του Ισραήλ.

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους μαχητές σε περιστατικό στην Ασκελόν, σε μια απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τη Γάζα.

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ επλήγησαν σπίτια στην πόλη της Γάζας, στη Χαν Γιούνις και στον καταυλισμό προσφύγων Μπουρέιζ.

Κάτοικοι των περιοχών αυτών ζητούν βοήθεια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και καταγγέλλουν ότι πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει, έχοντας παγιδεύσει έως και 50 ανθρώπους, ενώ οι διασώστες δεν μπορούν να τους προσφέρουν βοήθεια.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν καταφύγει σε σχολεία ή βρίσκονται στον δρόμο.

Στο νεκροτομείο της Χαν Γιούνις πτώματα κείτονται στο πάτωμα με τα ονόματά τους γραμμένα στις κοιλιές τους. Οι γιατροί έχουν ζητήσει από τους συγγενείς να παραλαμβάνουν τα πτώματα το συντομότερο δυνατό διότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για τους νεκρούς.

Δημόσιο κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από τους εκτοπισμένους βομβαρδίστηκε. Οι επιζώντες έκαναν λόγο για πολλούς νεκρούς. «Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές, όπως βλέπετε χτυπάνε παντού», δήλωσε ο Άλα Αμπού Τάιρ 35 ετών που είχε αναζητήσει καταφύγιο εκεί.


Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς περισσότερα από 22.600 σπίτια και 10 δομές υγείας ενώ έχουν υποστεί ζημιές 48 σχολεία.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της περασμένης νύκτας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από τις επιδρομές επλήγησαν δεκάδες κτίρια κατοικιών, εργοστάσια, τεμένη και καταστήματα, σύμφωνα με τον Σαλάμα Μάρουφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι στη διάρκεια της νύκτας έπληξε πολλές θέσεις της Χαμάς.


Πάνω από 260.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Πάνω από 263.934 άνθρωποι στη Γάζα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε το OCHA σε ανακοίνωσή του χθες Τρίτη, προειδοποιώντας πως αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα «συνεχίσει να αυξάνεται». Πρόσθεσε πως άλλοι περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί «εξαιτίας προηγούμενων κλιμακώσεων», πριν από το Σάββατο.

Αφότου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, εξαπέλυσε το Σάββατο άνευ προηγουμένου επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ και η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου τού κήρυξε πόλεμο, οι νεκροί συνολικά ξεπέρασαν τους 3.600, αν προστεθούν άμαχοι, στρατιώτες του Ισραήλ και παλαιστίνιοι μαχητές.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από το Σάββατο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αεροπορικών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας που κατέστρεψαν κτίρια, τα οποία παρουσίασε ως «κέντρα διοίκησης» της Χαμάς.

Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν πάνω από 1.000 κτίρια, ενώ άλλα 560, που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, είναι πλέον αδύνατο να κατοικηθούν, σύμφωνα με το OCHA, το οποίο επικαλείται τις παλαιστινιακές αρχές.

Σχεδόν 175.500 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε 88 σχολικά κτίρια που διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), πρόσθεσε το OCHA.

Άλλοι εκτοπισμένοι –πάνω από 14.500– βρήκαν καταφύγιο σε 12 δημόσια σχολεία, ενώ, πάντα κατά τις εκτιμήσεις του OCHA, σχεδόν 74.000 φιλοξενούνται από συγγενείς ή γείτονες και πολλοί άλλοι σε χώρους λατρείας.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας «από την κλιμάκωση των 50 ημερών (κατά τη διάρκεια) των εχθροπραξιών του 2014», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Εξάλλου το να καλυφθούν ακόμα και οι βασικές ανάγκες «γίνεται ολοένα πιο περίπλοκο» για τους πάντες στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο για τους εκτοπισμένους, προειδοποίησε το OCHA.


Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς: πλέον έφθασε τους τουλάχιστον 1.200 νεκρούς, επιβεβαίωσε σήμερα ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ (του ισραηλινού στρατού), με βίντεο που μεταφόρτωσε στο X (το πρώην Twitter).

Νωρίτερα, ο στρατός ανέφερε πως οι νεκροί «ξεπέρασαν τους 1.000», ενώ άλλοι 2.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Έχουμε υποστεί εξαιρετικά βαριές απώλειες», συνόψισε ο αντισυνταγματάρχης Κόνρικους αναφερόμενος στην επίθεση, την πιο πολύνεκρη από ιδρύσεως κράτους.

Ακόμη 50 άνθρωποι θεωρείται επισήμως πως είναι «όμηροι» ή «αγνοούμενοι» στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις αρχές του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας πάνω από 200 στόχους μόνο σε μια συνοικία της πόλης της Γάζας, 450 συνολικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.600 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο, με άλλα λόγια οι νεκροί συνολικά είναι πάνω από 2.000, ενώ το ισραηλινό επιτελείο ετοιμάζεται να διατάξει χερσαία επιχείρηση στον θύλακα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ