Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τα… ρέστα της παίζει η κυβέρνηση – 3+2 πρωτοβουλίες για λεφτά στην τσέπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση στην οικονομία με ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων για την οικονομία που θα στέλνουν το μήνυμα ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για όλους.

Το μεγάλο “όπλο” σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία λόγω του ότι η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, είναι τα υπερέσοδα που δίνουν τη δυνατότητα για επιπλέον άμεσες ή έμμεσες παροχές.

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι ο εφιάλτης του super market, όπου οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι απλησίαστες ακόμη και για οικογένειες που έως τώρα μπορούσαν να ψωνίζουν με άνεση. Τα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν το πρόβλημα και διαβεβαιώνουν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξουν λύσεις που είναι όμως μέσα στις αντοχές της οικονομίας.

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πάντως δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες καθώς ναι μεν ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,2%, αλλά οι αυξήσεις στα τρόφιμα “τρέχουν” με 15,5%.

Ειδικότερα:
-στα γαλακτοκομικά και τα αυγά καταγράφεται αύξηση τιμών κατά 25,6%,
-στα έλαια και λίπη 21,7%
-στο ψωμί και τα δημητριακά 18,7%,
-στα κρέατα 17,8%,
-στα λοιπά τρόφιμα 14%,
-στα λαχανικά 13,1%
-σε καφέ, κακάο και τσάι 13,2%,
-στη ζάχαρη, τις σοκολάτες τα γλυκά και τα παγωτά 8,7%.

 

Market pass

Το market pass, είναι η πρώτη πρωτοβουλία που θα αρχίσει να φαίνεται στις τσέπες των πολιτών με στόχο να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα, αλλά δεν θα είναι και το μοναδικό.

Κυβερνητικά στελέχη φέρνουν ως παράδειγμα το “καλάθι του νοικοκυριού” για το οποίο επισημαίνουν ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν έως και 100% και στο πλαίσιο αυτό ο αριθμός των προϊόντων που εντάσσονται σε αυτό από 51 αυξάνεται σε 60. Μεταξύ αυτών των προϊόντων θα είναι και ένα από τα πλέον βασικά είδη διατροφής, που είναι το μοσχάρι, με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να επισημαίνει ότι οι οικογένειες που αγοράζουν από το “καλάθι” εξοικονομούν έως 80 ευρώ το μήνα.

 

Νέες δράσεις

Ουδείς ασφαλώς πιστεύει ότι ένα τέτοιο μέτρο από μόνο του μπορεί να απαντήσει στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας και για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Οι πρώτες τρεις δράσεις θα υλοποιηθούν πριν από τις εκλογές για να δοθεί άμεση ανάσα στους πλέον ευάλωτους, ενώ οι άλλες δύο έχουν ορίζοντα υλοποίησης εντός του 2024.

Οι 3+2 δράσεις έχουν ως στόχο να καταστήσουν σαφές ότι η κυβέρνηση έχει και τη διάθεση και την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας, να βγάλει τη χώρα από την αβεβαιότητα και να την οδηγήσει σε ασφαλή νερά.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η πολιτική που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για καλύτερα εισοδήματα.

 

Συνταξιούχοι

Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι προτεραιότητα είναι τόσο οι ευάλωτοι όσο και οι συνταξιούχοι και κυρίως εκείνοι που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν τις αυξήσεις της τάξης του 7,75% στην τσέπη τους.

Οι τελικές αποφάσεις για το ποσό που θα χορηγηθεί εφάπαξ δεν έχει “κλειδώσει”, ακόμη, αλλά στο παρασκήνιο γίνεται λόγος για 200 έως 300 ευρώ, κάτι το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα.

Το εφάπαξ βοήθημα αναμένεται να δοθεί σε όσους:
-δεν έλαβαν καμία αύξηση (7,75%) καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά,
-δεν έλαβαν την “επιταγή ακρίβειας” των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ,
-δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης,
-το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι’ αυτούς στο μέλλον.

Στη λίστα αναμένεται να προστεθούν όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση μέχρι και 30 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, όπως είναι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν από 1.000 – 1.200 ευρώ.

“Γαλάζιοι” βουλευτές τονίζουν ότι η πίεση, που δημιουργεί η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, μια τέτοια παρέμβαση, αν αυτή καταστεί δυνατή, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια.

 

Επιταγή ακρίβειας

Σύμφωνα με πληροφορίες στα …σκαριά βρίσκεται επιταγή ακρίβειας ένα επίδομα Πάσχα δηλαδή, ύψους 200 έως 300 ευρώ, όπως αυτή που δόθηκε πέρυσι σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους, εκ των οποίων 634.000 είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. Την επιταγή θα λάβουν οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για να καλύψουν τις ανάγκες τους λόγω της ακρίβειας.

Ειδικότερα θα χορηγηθούν:
-Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε ενάμιση μήνα). Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά.
-Ενίσχυση 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους.
-Ενίσχυση 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες.
-Ενίσχυση 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ.
-Διπλή δόση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους.

 

 

Κατώτατος μισθός

Το τοπίο θα αλλάξει ριζικά στο μέτωπο του κατώτατου μισθού, ο οποίος με βάση και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι κοινωνικοί φορείς αναμένεται να διαμορφωθεί από 753 έως και 826 ευρώ μικτά.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας δεν υπάρχει πρόβλημα με οποιαδήποτε αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, ενώ το ΚΕΠΕ προτείνει ο κατώτατος μισθός να κυμανθεί μεταξύ 760 και 780 ευρώ.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα:
-η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει αύξηση 8-10%, δηλαδή από 770 και 784 ευρώ,
-η ΕΣΕΕ, προτείνει αύξηση της τάξης του 7%, κάτι που σημαίνει 763 ευρώ,
-ο ΣΕΤΕ προτείνει αύξηση, που διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό στα 753 ευρώ.
ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ αποδέχονται την αύξηση του κατώτατου μισθού, τονίζουν όμως ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση του ασφαλιστικού κόστους και μείωση της φορολογίας, προτείνοντας την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Τις προτάσεις των φορέων για τον κατώτατο μισθό θα συγκεντρώσει το ΚΕΠΕ, το οποίο θα καταθέσει την τελική του πρόταση στον υπουργό Εργασίας. Μετά την αξιολόγηση των προτάσεων ο υπουργός Εργασίας, θα υποβάλλει στις 10 Μαρτίου, την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο και ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα, όπως είναι αυτό για το βοήθημα ανεργίας το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 438 ευρώ.

 

Τριετίες

Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η προσδοκία είναι η καλύτερη επιλογή για τους πολίτες και στο πλαίσιο αυτό, θέλουν οι πολίτες να κάνουν σύγκριση της 4ετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με αυτή του Αλέξη Τσίπρα. “Η διαφορά είναι χαώδης”, τονίζουν και εξηγούν ότι πρώτη προτεραιότητα εάν η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης παραμείνουν στο τιμόνι της χώρας είναι η αποκατάσταση των έως τώρα αδικιών.

Μια από αυτές τις αδικίες είναι οι τριετίες και ήδη επανέρχεται στο προσκήνιο, η προσδοκία για “ξεπάγωμά” τους, εξέλιξη πάντως που συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας σε επίπεδα κάτω του 10%.

Το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, κάνει πολλούς στην κυβέρνηση να εκφράζουν την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζομένους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες).

Το μέτρο είναι σημαντικό, καθώς τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο όσοι είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρείς τριετίες) μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012.

 

Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο

Η κυβέρνηση έχει ήδη βγάλει στο “τραπέζι” και το “χαρτί” για την ενίσχυση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα, με βάση το σχεδιασμό που κάνει για την επόμενη τετραετία στην περίπτωση επανεκλογής.

Με βάση αυτό τον σχεδιασμό που έχει γίνει το κόστος για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, από την 1η/1/2024, θα είναι της τάξης των 900 εκατ. ευρώ και θα αλλάξει τα μισθολογικά κλιμάκια και τις αποδοχές περίπου 600.000-700.000 υπαλλήλων.

Οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού θα ξεκινήσουν στα μέσα του έτους, πιθανότατα αμέσως μετά τις εκλογές, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το νέο μισθολόγιο μέχρι τα τέλη του 2023.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μοντέλο του νέου σχεδιασμού δεν θα έχει σχέση με τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς δεν προβλέπονται οριζόντιες μεταβολές.

Έμφαση θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια, στους εισαγωγικούς μισθούς, ενώ αυξήσεις θα υπάρξουν σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης, όπως ειδικοί και γενικοί γραμματείς, γενικοί διευθυντές, διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα του δημοσίου, ο πρώτος μεικτός μισθός για:
-υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ,
-υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται στα 858 ευρώ.
-υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και
-υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ.

Τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια θα υπερβούν τα 60 ευρώ και δεν αποκλείεται να φτάσουν και μέχρι τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Ο σχεδιασμός προβλέπει αναπροσαρμογές προς τα πάνω για όλα τα επιδόματα που υπολογίζονται με βάση τον μισθό, προκειμένου η μεγάλη πλειονότητα να δει περισσότερα χρήματα στην τσέπη. Στον σχεδιασμό θα ενταχθούν και τα ειδικά μισθολόγια, όπως είναι oι γιατροί, οι καθηγητές, οι ένστολοι κ.ά., ενώ θα επιχειρηθεί εκσυγχρονισμός με περιορισμό στρεβλώσεων που υπάρχουν.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ