Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (21/10) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Τις Υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας υπέγραψε τις προηγούμενες μέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την προστασία των καταναλωτών από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Ειδικότερα, ο Υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε στην υπογραφή τριών Υπουργικών Αποφάσεων: α) Πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής» με ειδική σήμανση. Στη σχετική Υπουργική Απόφαση περιγράφεται η διαδικασία αποστολής των εγγράφων δεσμεύσεων από τις επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων στο Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και η ειδική σήμανση των προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, β) Υποχρέωση ανακοίνωσης από τα σούπερ μάρκετ στο Υπουργείο Ανάπτυξης των ανατιμήσεων σε προϊόντα απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή προϊόντα υψηλής ζήτησης. Στην Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες των προϊόντων για τα οποία προβλέπεται ανακοίνωση ανατιμήσεων από τα σούπερ μάρκετ που ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ και περιγράφεται η διαδικασία αποστολής τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης, γ) Υποχρέωση ανακοίνωσης λιανικών τιμών πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων. Στην Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες των οπωροκηπευτικών προϊόντων για τις οποίες προβλέπεται ανακοίνωση λιανικών τιμών πώλησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

 

  • Στο πλαίσιο ειδικής δράσης στοχευμένων ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, μέσω του συστήματος risk analysis του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2023, ελέγχθηκαν 1.313 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 583 (σε ποσοστό́ 44,4%) βρέθηκαν παραβατικές. Οι έλεγχοι αφορούσαν σε αδήλωτη εργασία, χρονικά όρια, δεδουλευμένες αποδοχές κ.α., για 10.359 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 1.729 ήταν θιγόμενοι. Από αυτούς, οι 103 εντοπίστηκαν ως αδήλωτοι, 1.338 για παραβίαση χρονικών ορίων εργασίας και 288 για άλλες παραβάσεις. Επιβλήθηκαν 750 πράξεις προστίμων, ύψους 3.487.560 ευρώ.

 

 

  • Λίγες δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις θα πάρουν τη “μερίδα του λέοντος” –περίπου 1,7 δισ. ευρώ – από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα υπό μορφή επιδοτήσεων, χρηματοδότησης και φθηνών δανείων. Στις ίδιες θα καταλήξει κι ένα μεγάλο μέρος από τα κονδύλια του Ταμείου που θα διατεθούν σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς για εκτέλεση έργων, εκσυγχρονισμό υποδομών, προμήθειες εξοπλισμού κλπ. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της “λίστας τελικών αποδεκτών”, όπου περιλαμβάνονται οι 100 επιχειρήσεις και κρατικοί φορείς που θα πάρουν τα μεγαλύτερα ποσά.

 

 

  • Σε 12.213 ανέρχονται τα τεμάχια απομιμητικών προϊόντων που εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν μετά από έλεγχο που διενήργησε η Διυπηρεασιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του υπουργείου Ανάπτυξης σε επιχείρηση στην Αττική. Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, από την κατάσχεση των απομιμητικών προϊόντων επιβλήθηκε στην επιχείρηση πρόστιμο συνολικού ύψους 100.000 ευρώ ενώ επισημαίνεται ότι «οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ