Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (9/9) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων για το σύνολο των τομέων της οικονομίας, το Β’ τρίμηνο 2023 ανήλθαν σε 26.897, παρουσιάζοντας αύξηση 6,1% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο 2022, οπότε είχαν ανέλθει σε 25.341 και μείωση 21,4% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2023, που είχαν ανέλθει σε 34.213, σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ σε ανακοίνωσή της. Για τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων έτους αναφοράς 2020, η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων, το Β’ τρίμηνο 2023 σε σχέση με το Β’ τρίμηνο 2022, καταγράφηκε στον τομέα «Μεταφορά και Αποθήκευση» (33,0%) και στον τομέα «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών» (16,9%), ενώ μείωση καταγράφηκε στον τομέα «Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού» (64,4%).

 

  • Νέα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, για νεοσύστατες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, οι δράσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν και αφορούν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι: α) Η δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, έχει στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ και δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΜμΕ, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών επενδύσεων. Και β) Η δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, αφορά όλη την ελληνική επικράτεια και επικεντρώνεται σε νέες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα, ξενοδοχεία , σκάφη αναψυχής, τουριστικα γραφεία.

 

  • «Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι σημαία μας» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ολοκληρωθεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024. Απευθύνθηκε μάλιστα «προς όλους τους ενδιαφερόμενους, για να ξέρουν, ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελαστικότητας σε αυτό». Στο ίδιο πλαίσιο ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλής μίλησε για τη παρακολούθηση φορτηγών με GPS και το λαθρεμπόριο.

 

  • Πρόστιμα συνολικού ύψους 940.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών καθώς και καταστήματα με είδη καλλυντικών, καθώς σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 15 του Ν. 4177/2013, το άρθρο 78 της Υπουργικής Απόφασης 91354/24-08-2017 καθώς και την Υπουργική Απόφαση 35935/2023 «Κώδικας Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ιδίως σε προσφορές/εκπτώσεις/ προωθητικές ενέργειες)».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ