Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (4/3) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» με προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ, στα πλαίσια ενίσχυσης επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ 2021-2027. Αποτελώντας μέρος της δέσμης κρατικών ενισχύσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», η Δράση «Προηγμένου Ψηφιακού Μετασχηματισμού ΜμΕ» εστιάζει σε επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) ώστε να βελτιώσουν την παραγωγική διαδικασία και τη λειτουργική τους ευελιξία, αναβαθμίζοντας, τελικά, την ανταγωνιστικότητα τους και τη θέση τους στις διεθνείς αγορές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ app.opske.gr).

 

  • Μειώθηκε το ποσοστό έναρξης νέων επιχειρήσεων το 2022, συγκριτικά με το 2021, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Σε 105.565 ανήλθαν πέρυσι οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων), για το σύνολο της οικονομίας, παρουσιάζοντας μείωση 4% σε σχέση με το 2021 που είχαν ανέλθει σε 109.961. Η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων καταγράφηκε στον τομέα «Μεταφορά και Αποθήκευση» (52,9%) και στον τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» (29,4%). Ενώ, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα «Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού» (27%) και στον τομέα «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών» (5%).

 

  • Ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά αναμένεται να δώσει η κάρτα αγορών (market pass) ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών σε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων. Οι πολίτες έσπευσαν να αξιοποιήσουν το μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών τους, με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Να σημειώσουμε ότι το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορών και οι αιτήσεις λήγουν στις 15 Μαρτίου.

 

  • Αρνητικό ήταν το ισοζύγιο της απασχόλησης τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 186.313 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 213.924 (132.312 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 81.612 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου μήνα του έτους ήταν αρνητικό κατά 27.611 θέσεις εργασίας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ