Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (18/2) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για τον Β΄ κύκλο του «προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία». Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.500 νέων ανέργων, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής: 1η δόση 4.000 ευρώ μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ, 2η δόση 5.400 ευρώ μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη και 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη.

 

  • «Προ των πυλών» είναι η έναρξη του «MarketPass», που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 20 Φεβρουαρίου. Το εν λόγω voucher, που θα αποτελεί το 10% των μηνιαίων εξόδων στον τομέα κατά τα ανώτατα προβλεπόμενα για κάθε ομάδα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε: παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία.

 

  • Μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ θα επιδοτούνται οι επιχειρήσεις ή τα εμπορικά κέντρα που θα επιλέξουν να στελεχώσουν χώρους φύλαξης βρεφών και νηπίων. Ειδικότερα οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο ChildCareUnits.yeka.gov.gr την αίτηση τους για να δημιουργήσουν χώρους φροντίδας βρεφών και παιδιών ηλικίας απο 6 μηνών ως 2,5 ετών. Οι επιχειρήσεις ενισχύονται για τη διαμόρφωση των χώρων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους έως δυο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δυο έτη λειτουργίας των χώρων.

 

  • Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Δεκεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,1%. Ο δείκτης του κλάδου παραγωγής προϊόντων καπνού σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Δεκέμβριο 2022 σε σχέση με τον Νοέμβριο 2022.

 

  • Με ανατιμήσεις της τάξης του 5 ευρώ κατ’ άτομο, καλύπτουν μέρος από την μεγάλη αύξηση του λειτουργικού τους κόστους οι εταιρείες catering, ενώ εκδηλώσεις επιχειρήσεων και συλλόγων, που τηρούν την παράδοση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, συντηρούν αυτή την περίοδο την τάση ανάκαμψης των εσόδων του κλάδου, που καταγράφηκε το 2022. Οι επαγγελματίες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την δραστηριότητα την περίοδο των Χριστουγέννων ενώ παρά τους φόβους για ύφεση μετά τις γιορτές οι εκδηλώσεις συνεχίζονται. Με συνεστιάσεις λίγων ατόμων αλλά και επιχειρηματικά event, που δεν γίνονταν τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενισχύουν τους τζίρους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ