Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (21/1) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Την έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της λειτουργίας της «Εθνικής Πολιτικής Διοικητικών Διαδικασιών». Όπως σημείωσε ο υπουργός, «χιλιάδες επιχειρήσεις ιδρύονται κάθε μέρα, πέρυσι ιδρύθηκαν 50.000 ατομικές επιχειρήσεις. Απαιτούσε παραπάνω από 5 επισκέψεις, έπρεπε να πηγαίνεις σε μια σειρά από γκισέ για να μπορέσεις να πάρεις συγκεκριμένα πιστοποιητικά. Αυτές οι πέντε επισκέψεις πλέον γίνονται 5 λεπτά και η επίσκεψη είναι πλέον ψηφιακή μέσω του gov.gr. Είναι ακόμη μια μεγάλη αλλαγή».

 

  • Με μειώσεις τιμών έως και 50%, κυρίως σε είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά και αυστηρότερους κανόνες ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως και 28 Φεβρουαρίου 2023, ενισχύοντας τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για διατήρηση της καλής εικόνας της εορταστικής περιόδου. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας kataggelies.mindev.gov.gr στην οποία οι καταναλωτές με πολύ πιο εύκολο τρόπο θα μπορούν να υποβάλλουν τις καταγγελίες, φιλοδοξεί να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην αγορά για την αισχροκέρδεια, για πλασματικές εκπτώσεις, αλλά και για άλλες παραβάσεις των επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών.

 

  • Σε ένα πολύτιμο κανάλι για την προώθηση των προϊόντων τους, εξελίσσονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις online αγορές μέσω των social media, με τον τζίρο του λεγόμενου κοινωνικού εμπορίου (social commerce) στη χώρα μας να εκτιμάται στο 1,22 δισ. το 2022, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 74,2% σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα και οι ίδιοι έμποροι στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί την αξία της ευκαιρίας αυτής, αφού 2 στις 3 (66%) ελληνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο e-commerce, χρησιμοποίησαν τις πλατφόρμες αυτές για τη διάθεση των προϊόντων τους. Να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 65%.

 

  • Ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο 2022 ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 100,4 μονάδες, από 95,5 μονάδες τον Νοέμβριο, επίπεδο, όμως, χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (109,1 μονάδες). Σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία που δημοσίευσε το ΙΟΒΕ σημειώθηκε άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,1% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, καθώς και υποχώρηση 1,2% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 1,6% στην ΕΕ27. Επίσης σημειώθηκε άνοδος για την εγχώρια μεταποίηση 2,5%, νέα αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 29,8% τον Οκτώβριο, αλλά και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 4,8 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ