Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (5/3) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Στο 87% υπολογίζεται η απορρόφηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος κατατάσσοντας το ΠΕΠ Αττικής στη 2η καλύτερη θέση μεταξύ των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων και στην 3η θέση μεταξύ όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της χώρας (μέσος όρος απορρόφησης όλων των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων της Χώρας 71%). Πιο συγκεκριμένα, έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί έργα συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 1,75 δις ευρώ, ενώ έχουν υπογραφεί Συμβάσεις ύψους 1,5 δις ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 923,5 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 730 εκ. ευρώ εισπραχθείσα κοινοτική συνδρομή.

 

  • Σε διαβούλευση τέθηκε, μέχρι τις 14 Μαρτίου, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το σχέδιο νόμου για την προστασία των καταναλωτών και τις εκπτώσεις. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελεί προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών και την αποτελεσματικότερη προστασία των οικονομικών συμφερόντων τους ιδίως μέσω: (α) της ενίσχυσης της διαφάνειας στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών,(β) της επιβολής πρόσθετων υποχρεώσεων στις επιγραμμικές αγορές (πλατφόρμες), (γ) της διασφάλισης της προστασίας των καταναλωτών στις ψηφιακές υπηρεσίες, (δ) της ενίσχυσης της εφαρμογής της νομοθεσίας και της επιβολής κυρώσεων.

 

  • Συνεχίζει τις προσφορές η πλειονότητα των επιχειρήσεων, παρότι έληξαν οι χειμερινές εκπτώσεις καθώς οι πωλήσεις δεν κινήθηκαν στα επίπεδα που ήθελαν οι έμποροι, όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Η πτωτική πορεία που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στον δείκτη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της εκπτωτικής περιόδου, με 9 στα 10 καταστήματα να δηλώνουν πτώση τζίρου. Ένα ποσοστό που, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης “δεν έχει προηγούμενο και δεν το αντιμετωπίσαμε ούτε κατά την εποχή της οικονομικής κρίσης”.

 

  • Άνοιξε το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για την υποβολή δηλώσεων για ένταξη στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Μάρτιο και για τη Β’ φάση για τον μήνα Φεβρουάριο, μεταξύ άλλων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η προθεσμία των αιτήσεων για τον Μάρτιο λήγει στις 31 Μαρτίου 2022, ενώ για τη Β’ φάση του Φεβρουαρίου λήγει στις 9 Μαρτίου 2022.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ