Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (1/1) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Παρατείνεται μέχρι 26 Ιανουαρίου 2022 η ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονόμων αποφάσισε να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία υποβολής αίτησης, καθώς το ενδιαφέρον των οφειλετών παραμένει χαμηλό. Στη ρύθμιση οι δικαιούχοι μπορούν να αποπληρώσουν με 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

 

  • Πρόστιμα ύψους έως και 1 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιβληθούν σε επιχειρήσεις που αποδεικνύεται ότι αισχροκερδούν έναντι του καταναλωτικού κοινού, εκμεταλλευόμενες την ανάγκη των καταναλωτών να προστατευθούν από την περαιτέρω διασπορά του COVID-19. Σημαντικές ανατιμήσεις σε μέσα ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, και κυρίως μάσκες προστασίας κατηγορίας FFP2 και Ν95 παρατηρήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Στο πλαίσιο ελέγχων εντοπίστηκαν περισσότερα από 16 e-shops και φυσικά καταστήματα που προχώρησαν σε υψηλά ποσοστά ανατιμήσεων.

 

  • Οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια τους τελευταίους μήνες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στις επιχειρήσεις, το κόστος λειτουργίας των οποίων έχει εκτοξευθεί και είναι επιβεβλημένη η στήριξή τους. Σύμφωνα με στοιχεία που λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, πολλές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με μέση τάση ή επαγγελματικούς λογαριασμούς Γ21 και Γ22 κινδυνεύουν με παύση εργασιών αλλά και με διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας καταβολής των οφειλομένων.

 

  • Ελληνικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού για τη στήριξη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τέχνης και της ψυχαγωγίας. Ειδικότερα, το μέτρο θα είναι ανοιχτό σε εταιρείες που διαχειρίζονται θέατρα, κινηματογράφους και άλλους πολιτιστικούς χώρους, καθώς και σε διανομείς ταινιών που υπέστησαν μείωση του τζίρου το 2020, σε σύγκριση με το 2019.

 

  • Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας (Μέτρο 11 του ΠΑΑ), ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 490 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο και με διευρυμένο το πλάνο δραστηριοτήτων και καλλιεργειών που καλύπτει.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ