Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (30/10) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Διπλή αρνητική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών επέφερε η πανδημία, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ από την οποία προκύπτει ότι η αξία των πωλήσεων περιορίστηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε σε 8,3 δισεκ. ευρώ έναντι 11,8 δισεκ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας μείωση 30%. Συγκεκριμένα, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε το 2020 κατά 13,5% εξαιτίας του δραστικού περιορισμού της ζήτησης που προκλήθηκε από την υγειονομική κρίση. Επομένως, η μείωση στην αξία των πωλήσεων το 2020 οφείλεται στον μικρότερο όγκο πωλήσεων, αλλά κυρίως στη χαμηλότερη μέση τιμή πώλησης των προϊόντων. Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη του κλάδου (μετά από φόρους) κυμάνθηκαν σε αρνητικά επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε 33,7 εκατ. ευρώ το 2020 από 56,1 εκατ. Ευρώ το 2019.

 

  • Στενότητα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρατηρείται παρ’ όλο που αυξήθηκε το μερίδιο τους σε αυτήν, αναγνώρισε και ο διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος, Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, κατά την ενημέρωση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για την ρευστότητα των τραπεζών στην πραγματική οικονομία. Ο κ. Μαλλιαρόπουλος, σημείωσε ότι σε απόλυτους αριθμούς, οι μεγάλες επιχειρήσεις συνέχισαν να αντλούν συνολικά υψηλότερα ποσά χρηματοδότησης από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων την χώρα μας. Ειδικότερα είπε, πως προς τις ΜμΕ το 2021 κατευθύνθηκε περίπου το 41% της ακαθάριστης ροής, ένα ποσό που υπολείπεται της συνεισφοράς των ΜμΕ στην οικονομία σε όρους προστιθέμενης αξίας, καθώς παράγουν το 57% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του ιδιωτικού τομέα.

 

  • Πληρότητα 65% σημειώθηκε το Σεπτέμβριο στη χώρα όσον αφορά τον τουρισμό, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο συνέδριο Olympia Forum II. Ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι αν και έχει τελειώσει το καλοκαίρι, «το τουριστικό προϊόν και το ζητούμενο που είναι μόνιμα η μεγέθυνση σε χρόνο και η δυνατότητα υπερπολλαπλάσιων προορισμών υλοποιείται και μάλιστα με στοιχεία εντυπωσιακά: είχαμε το Σεπτέμβριο πάνω από 65% πληρότητα σε όλη τη χώρα. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, από τις κρατήσεις και τις συμφωνίες που κάνουμε, για κάποιους προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, θα πάμε καλά και το Νοέμβριο». Ο κ. Κικίλιας μίλησε για μια ολιστική προσέγγιση στον τουρισμό με τεχνοκρατικά δεδομένα και στόχους τη βιωσιμότητα, τη διάρκεια και το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα- ζητούμενο ολοένα αυξανόμενο παγκοσμίως.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ