Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (23/10) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Στις 26 Νοεμβρίου “πέφτει” για τη φετινή χρονιά η «Μαύρη Παρασκευή» (Black Friday), ένας θεσμός που έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν αγορές σε μειωμένες τιμές την ημέρα αυτή, ενώ τρεις ημέρες μετά, στις 29 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει η Cyber Monday, η Δευτέρα που αφορά τις διαδικτυακές πωλήσεις των ηλεκτρονικών ειδών. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης).

 

  • Κατά περίπου 740 εκατ. ευρώ αυξήθηκε τον Αύγουστο φέτος ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (κλάδος καταλυμάτων) με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, και ανήλθε σε 1.292.785.740 ευρώ έναντι 553.305.904 ευρώ τον Αύγουστο 2020. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2021 ανήλθε σε 194.669.184 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 45,7% σε σχέση με τον Αύγουστο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 133.576.499 ευρώ.

 

  • Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μαχαίρα, πρόεδρο του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών). Σύμφωνα με τον κ. Μαχαίρα, μέχρι τώρα ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους κόμβους της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης, παραγωγούς, μεταποιητές, προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν, καθώς όλες οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη.

 

  • Στο 9% ανήλθε τελικά η μείωση του ΑΕΠ πέρυσι, έναντι μείωσης 8,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση τον Μάρτιο εφέτος, και διαμορφώθηκε σε 167,077 δισ. ευρώ από 183,640 δισ. ευρώ το 2019. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 5,5% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 8%, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,6%), έναντι μείωσης 3,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση τον Μάρτιο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ