Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Συνεχίζεται το «θρίλερ» στον Νοrd Stream: Και τέταρτη διαρροή

Δημοσιεύθηκε

στις

Το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και τέταρτη διαρροή στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε εκπρόσωπος του σώματος στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.

«Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ. διαρροές) βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», επεσήμανε η Τζένι Λάρσον, ενώ οι δύο άλλες εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει «σθεναρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη και με τις πρώτες τρεις διαρροές, οι δύο αγωγοί Nord Stream και Nord Stream 2 επρόκειτο να αδειάσουν την Κυριακή, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας, Κρίστοφερ Μπέτσαου.

Το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έχει πλέον διαρρεύσει, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση, ενώ διαρρέει κυρίως μεθάνιο.

Δεν θεωρείται, ωστόσο, πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ, στη Βαλτική Θάλασσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ