Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Συναγερμός στο Μαξίμου: Ευρωπαϊκές «μάχες» για φθηνό ρεύμα και οικονομία – Γιατί οι αποφάσεις της ΕΕ θεωρούνται κομβικές για τον τουρισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωπη με κρίσιμα διλήμματα βρίσκεται η κυβέρνηση, που καλείται πλέον να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί λόγω των αναταράξεων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ενεργειακή κρίση που αποτυπώνεται στην ακρίβεια που χτυπά νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην οικονομία και την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της κυβέρνησης.

Η Κομισιόν διόρθωσε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Ελλάδα, γεγονός που καθιστά σαφές ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση συνεχίζει την αντεπίθεση της, με στόχο να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της κοινωνίας, όπως έκανε και στην πανδημική κρίση που χτύπησε τη χώρα την τελευταία διετία.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί ασφαλώς και δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν, λόγω του ότι απαιτούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά η Ε.Ε. όπως έχει πει ο πρωθυπουργός είναι ένα αργοκίνητο καράβι.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση ανέλαβε μονομερείς πρωτοβουλίες στο θέμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια, με μέτρα που εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει μεγάλη σημασία σε πρωτοβουλίες που θα λάβει σε επίπεδο Ε.Ε. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι εκεί βρίσκεται των «κλειδί» για τις στρατηγικές επιλογές που θα γίνουν, για να περιοριστούν οι επιπτώσεις που έχουν προκληθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Ρήτρα γενικής διαφυγής

Στο πλαίσιο αυτό, τα βλέμματα όλων στην Αθήνα στρέφονται στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 23 του μήνα και θεωρείται καθοριστικής σημασίας.

Βασικό θέμα συζήτησης το εάν η ρήτρα γενικής διαφυγής, η αναστολή δηλαδή των δημοσιονομικών κανόνων, θα τελειώσει στο τέλος του χρόνου ή εάν θα πρέπει να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2023.

 

Δημοσιονομικοί κανόνες

Κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφασιστεί και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύουν για το 2023, οι οποίοι χαλάρωσαν λόγω των επιπτώσεων που είχε σε όλη την Ευρώπη ο κορονοϊός.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το θέμα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η οποία είναι μια χώρα που βρισκόταν επί χρόνια σε καθεστώς μνημονίων και ενώ έβγαινε από την κρίση χτυπήθηκε από την πανδημία. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς ότι οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς του 2023 που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο, ήταν αυστηρές για τις δαπάνες των κρατών μελών με υψηλό χρέος,  όπως η Ελλάδα.

 

Χρέος

Ανεξάρτητα από τη συνέχιση ή όχι της ρήτρας συνολικής διαφυγής και τον επόμενο χρόνο, πληροφορίες αναφέρουν, ότι χώρες που έχουν υψηλό χρέος, θα πρέπει να δεσμευτούν με κάποιους στόχους για το 2023.

Μια τέτοια εξέλιξη αφορά χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, η οποία όπως γίνεται αντιληπτό θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες για να μη βρεθεί μπροστά σε νέα αδιέξοδα.

Η χώρα μας πάντως έχει ήδη ανακοινώσει μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2022 – 2025,  ότι η οικονομία θα περάσει το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% από έλλειμμα 2% του ΑΕΠ που αναμένεται να έχει φέτος.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση για τη δημοσιονομική αντιμετώπιση των δαπανών που κάνουν τα κράτη μέλη,  για το εάν στηρίζουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια σε καύσιμα και τρόφιμα.

 

Κοινή ευρωπαϊκή γραμμή

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι στις 30 και 31 του μήνα στη Σύνοδο Κορυφής όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως γίνεται αντιληπτό ζητούμενο είναι  η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη και η απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα κάτι που σημαίνει ότι στόχοι των ηγετών της Ε.Ε. είναι:

Α. Ο καθορισμός κοινής ευρωπαϊκής στάσης, απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Β. Η αποτίμηση της αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην Ρωσία.

Οι ισορροπίες στην Ε.Ε. θα κρίνουν το κατά πόσο είναι ρεαλιστικές οι προσδοκίες για μια συζήτηση που αφορά σε κοινούς τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης,  σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα, προσέρχεται με «πακέτο» προτάσεων όπως είναι η θέσπιση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου,  η αποσύνδεση της τιμής του καυσίμου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες καυσίμων.

 

«Βαριά βιομηχανία»

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει ανακοινώσει παρεμβάσεις 3,2 δισ. ευρώ για τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος, αλλά οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε., έχουν μεγάλη σημασία για τον τουρισμό.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20,7 εκατομμύρια ταξιδιωτικές αφίξεις και έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ που θα μετατρέψουν την «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Η ευρύτερη αστάθεια όμως που προκύπτει από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστά επιτακτική την ανάγκη κοινών αποφάσεων από την Ε.Ε. και η Ελλάδα θα επιμείνει στις θέσεις της για να κερδίσει τη μάχη του τουρισμού.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ