Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Στη μετά – Τσίπρα εποχή: Ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέας ηγεσίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αχαρτογράφητα ύδατα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία, κάνουν αγώνα δρόμου για να επικρατήσουν στην κούρσα της διαδοχής.

Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές, καθώς οι συμμαχίες αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά σε κάθε περίπτωση το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέας ηγεσίας έχει ήδη χαραχθεί και οι υποψήφιοι αρχηγοί θα δώσουν σκληρή μάχη για να κερδίσουν τη μάχη της κάλπης και τον τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο “Χτύπος” μέσα από εννέα ερωτήσεις απαντήσεις θα επιχειρήσει να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φιλοδοξεί με τη νέα ηγεσία του, να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή.


1. Πότε θα γίνει το Συνέδριο; 

Παρά τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν, η άποψη που κυριάρχησε και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία ήταν αυτή της Ράνιας Σβίγγου και το συνέδριο θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου.

 

2. Πότε θα στηθούν οι προεδρικές κάλπες; 

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν στις 1ο Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει το πολυπόθητο 50%+1, οι εκλογές θα επαναληφθούν μια εβδομάδα αργότερα στις 17 Σεπτεμβρίου. Η πρόταση που μειοψήφησε ήταν αυτή των πρώην πλέον σκληροπυρηνικών «προεδρικών» που ήθελαν έκτακτο συνέδριο στις 25 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου ένα μήνα αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου.

 

3. Μπορεί να υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι; 

Έως τώρα την υποψηφιότητά τους έχουν ανακοινώσει η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας. Νέες υποψηφιότητες είναι δύσκολο να ανακοινωθούν, αλλά ως σενάριο δεν πρέπει να αποκλείεται. Θεωρητικά, αυτό μπορεί να γίνει έως και το Συνέδριο της 3ης Σεπτεμβρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία. Μερίδα του πάλαι ποτέ πανίσχυρου μπλοκ των “προεδρικών” θα ήθελε την υποψηφιότητα του Διονύση Τεμπονέρα, ενώ ουδείς μπορεί να κάνει σαφή εκτίμηση για τον πάντα απρόβλεπτο και εκρηκτικό Παύλο Πολάκη.

 

4. Πώς θα γίνει η προεκλογική εκστρατεία των υποψήφιων προέδρων;

Οι τέσσερις μνηστήρες έχουν ήδη ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία και όπως γίνεται αντιληπτό, η μόνη εβδομάδα που θα σταματήσουν είναι αυτή του 15Αύγουστου. Η Έφη Αχτσιόγλου τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε σε Θεσσαλονίκη και Γιαννιτσά, ο Νίκος Παππάς σε Πελοπόννησο και Αττική, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα δώσει έμφαση σε περιοδείες μετά τις 20 Αυγούστου. Ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής δραστηριότητας θα βασιστεί στις τηλεοπτικές εμφανίσεις και των 4 υποψηφίων, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης, οι κ.κ. Αχτσιόγλου, Τσακλώτος και Παππάς έχουν την ευκαιρία να διατυπώνουν τις θέσεις τους και στη Βουλή, λόγω του ότι έχουν εκλεγεί βουλευτές, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο κ. Τζουμάκας.

 

5. Θα υπάρξει debate μεταξύ των υποψηφίων;

Το σενάριο που είχε ακουστεί αφορούσε στη διεξαγωγή δύο τηλεοπτικών αναμετρήσεων. Κάτι τέτοιο όμως δεν περπάτησε και το πιθανότερο είναι πως θα πραγματοποιηθεί ένα debate. Ως προς τον χρόνο που θα γίνει, καθώς δεν “περπάτησε” η πρόταση Παππά για δύο, ανάμεσα στις 4 Σεπτεμβρίου και 8 Σεπτεμβρίου, μετά δηλαδή το διαρκές συνέδριο.

 

6. Πού θα γίνει το debate; 

Έως τώρα δεν έχει ληφθεί απόφαση, αλλά το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι θα γίνει στο studio της ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση έχει αποδείξει πως διαθέτει την τεχνογνωσία, ενώ εκεί διεξήχθη και η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στις πρώτες εκλογές του Μαΐου. Η διοίκηση της ΕΡΤ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της και σε σχετική επιστολή της αναφέρει πως δύναται να φιλοξενήσει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, τους υποψήφιους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική συζήτηση.

 

7. Ποιος θα αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια;

Κομβική ρόλο ως προς την διαφημιστική καμπάνια των υποψηφίων θα έχει ο κεντρικός ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, θα γίνεται η διακίνηση των δελτίων Τύπου των υποψήφιων προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

 

8. Ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα;

Κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του κόμματος κι όσοι γίνουν μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας. Πρόκειται για μια διαδικασία, που ακολουθήθηκε και το Μάιο του 2022 κατά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι τονίζουν ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για άνοιγμα της διαδικασίας στην κοινωνία, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά τουλάχιστον απαιτείται αλλαγή του καταστατικού, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του έκτακτου συνεδρίου.

 

9. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αυτοδιοικητικές εκλογες;

Η Κουμουνδούρου είναι σε φάση εσωστρέφειας, αλλά έχει καθυστερήσει σχετικά με τα πρόσωπα που θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε γενικές γραμμές δεν είναι αντίθετη σε συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, αλλά τα στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο χρησιμοποιώντας τη φράση “το ταγκό θέλει δύο” . Για το λόγο αυτό, η Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από επιλογές που θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ