Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Σοβαρά επεισόδια στο Κόσοβο για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών -Σε ετοιμότητα ο σερβικός στρατός

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε συναγερμό από χθες οι Αρχές της Σερβίας μετά τα σοβαρά επεισόδια στο Κόσοβο με αφορμή τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών σε τέσσερις πόλεις.

Ο σερβικός στρατός πλησιάζει στα σύνορα με το Κόσοβο και ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε σε συγκέντρωση στο Βελιγράδι ότι η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση μετά τη δεκαετία του ’90.

Ένταση επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός σε τέσσερις πόλεις προσπαθεί να αποτρέψει την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους.

Στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ ήχησαν οι σειρήνες και Σέρβοι πολίτες δημιούργησαν κλοιό γύρω από τις εισόδους των κτηρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης εμποδίζοντας την είσοδο των νέων δημάρχων.

Οι εκλογές έγιναν χωρίς την συμμετοχή των Σέρβων, μόλις 3% ήταν η συμμετοχή τους. Οι νέοι δήμαρχοι απαίτησαν να μπουν μέσα στα δημαρχεία τους με αποτέλεσμα την πρόκληση των επεισοδίων μεταξύ Σέρβων αλβανόφωνων και των δυνάμεων της αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τον σερβικό στρατό να σπεύσει προς τα σύνορα, κάλεσε μάλιστα και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να προστατέψουν την Σερβία.

Παράλληλα, υπήρξε έντονο διάβημα από τις ΗΠΑ προς στην Πρίστινα λέγοντας ότι θα υποστεί τις συνέπειες αν συνεχιστεί η ανάφλεξη στην περιοχή, ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ